VN stoppen na tien jaar met vredesmissie in Mali

Blauwhelmen Mali had onlangs „onmiddellijke terugtrekking” van de VN-vredesmissie geëist. Volgens de VS had Wagner-baas Jevgeni Prigozjin, die met zijn huurlingen actief is in Mali, aangedrongen op het vertrek van de blauwhelmen.
Senegalese blauwhelmen in gesprek met stamhoofd in Centraal-Mali.
Senegalese blauwhelmen in gesprek met stamhoofd in Centraal-Mali. Foto Marco Longari/AFP

De vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali wordt na tien jaar beëindigd. De VN-Veiligheidsraad stemde volgens internationale persbureaus vrijdag unaniem in met een resolutie daartoe, die was ingediend door Frankrijk. De Malinese minister van Buitenlandse Zaken, Abdoulaye Diop, had eerder deze maand in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York „onmiddellijke terugtrekking” geëist.

In de door de VN-Veiligheidsraad aangenomen resolutie staat dat de vredesmacht zaterdag moet beginnen „met de beëindiging van haar operaties, de overdracht van haar taken, alsmede de ordelijke en veilige terugtrekking van haar personeel, met als doel dit proces uiterlijk 31 december 2023 af te ronden.”

Lees ook: Mali wijst VN-vredesmissie Minusma de deur

De in 2013 begonnen VN-missie staat bekend als Minusma en was bedoeld om te helpen bij het stabiliseren van het West-Afrikaanse land, dat kampt met geweld van jihadisten en andere gewapende groepen. Ook Nederlandse blauwhelmen leverden tussen 2014 en 2019 een bijdrage aan de vredesmissie.

Na de machtsovername door een militaire junta in 2020 kwam de vredesmissie ernstig in de knel. Minister Diop sprak twee weken geleden bij de VN van „een vertrouwenscrisis” en zei dat de missie „spanningen tussen gemeenschappen aanwakkerde”.

Wagner Groep

Mali deed sinds 2021 ook een beroep op het Russische huurlingenleger Wagner Groep. Naar schatting zijn er 1.000 tot 1.500 manschappen van Wagner actief in het land. Zij waren vorig jaar betrokken bij een bloedbad in Centraal-Mali, waarbij zeker vijfhonderd mensen werden geëxecuteerd, onder wie onschuldige burgers.

Volgens het Witte Huis heeft Wagner-baas Jevgeni Prigozjin al langere tijd aangedrongen op het vertrek van de VN-troepen uit Mali. Rusland zegt dat Mali „een soevereine beslissing” heeft genomen. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken liet deze vrijdag weten dat Wagner actief blijft in Mali en dat de rebellie van het huurlingenleger van afgelopen weekend in Rusland daar niks aan heeft veranderd.