De meest opvallende North Sea Jazz albums van deze week: Lakecia Benjamin, Gabriels en Yaya Bey

Albumrecensies Elke week komen er tientallen nieuwe albums uit. Welke zijn de moeite waard in week 26? We kijken deze week vooruit naar North Sea Jazz en beluisteren recent werk van onder meer Gabriels, Yaya Bey en Lakecia Benjamin, die er allemaal zullen spelen.

Jazz

●●●●●

Lakecia Benjamin Phoenix


De vastberadenheid om beter te worden na een auto-ongeluk in 2021 blijkt uit alles op dit album van Lakecia Benjamin – al even uit, maar veel te goed om te laten liggen. Op haar eerste twee albums klonk funk en soul. In 2020 maakte ze indruk met Pursuance: The Coltranes, een rijke, spirituele jazzplaat in de geest van John Coltrane en zijn vrouw Alice. Maar hoeveel vrijer is Phoenix, moderne postbop met drummer Terri Lyne Carrington als co-producer. Werkelijk elk nummer draagt iets krachtigs uit, niet in het minst door Benjamins vette maar messcherpe toon. Haar songs komen met een uitroepteken. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●●

Gabriels Angels & Queens Part II


Het waren slechts zeven nummers en toch voelde Angels & Queens Part I in 2022 als een eerste volwaardig album van het trio dat al kwistig singles en ep’s had rondgestrooid. De vijfsterrenplaat met de orkaankrachtige stem van Jacob Lusk op de voorgrond werd gedragen door een moderne productie vol gospel, soul en theatrale strijkers. Dus alle ogen waren op Part II. En hoera, die plaat telt maar liefst dertien nummers, maar o jee, slechts vier daarvan zijn nieuw. De rest betreft dezelfde songs van deel I, aangevuld met enkele nog oudere tracks. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●●

Adi Oasis Lotus Glow


Als een bassist een album maakt is dat altijd goed nieuws voor de groove. De Frans-Caribische Adi Oasis voldoet geheel aan die verwachting, vanaf minuut één is het een kwestie van instemmend meeknikken en voettappen. Hoewel ze overal als ‘Frans-Caribisch’ wordt aangekondigd is daarvan eigenlijk weinig hoorbaar op het album, behalve in een enkel intro of interlude, waardoor de fijne funk en R&B van de eerste nummers soms wat al te bekend klinkt. Spannender zijn de tracks waarin Adi Oasis gelijkenissen vertoont met hedendaagse, meer gedurfde funkateers. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●●

The Teskey Brothers The Winding Way


The Teskey Brothers zijn wit en komen uit Australië. Soul uit het zuiden, inderdaad. Hun derde album The Winding Way is met liefde gemaakt en ademt kennis van de soulhistorie, die altijd voor een belangrijk deel in handen was van witte studiobazen en songschrijvers als Dan Penn en Chips Moman. De Teskey’s hebben klassiekers als ‘At the Dark Side of the Street’ niet nodig, want Josh en Sam Teskey schrijven zelf overtuigende songs die klinken alsof ze uit de gouden jaren van de soul zijn overgewaaid. Lees de hele recensie.

Pop

●●●●

Yaya Bey Exodus the North Star


Hidaiyah ‘Yaya’ Bey uit New York, dochter van de eind 2022 overleden hiphopartiest Grand Daddy I.U., is een sprankelende, intense en veelzijdige vocalist die weinig meer nodig heeft dan wat gloedvolle tonen of ritselende percussie om een nummer met haar in klank en nadruk subtiel veranderende vocalen op te bouwen. Bey creëerde in korte tijd al een rijk en afwisselend oeuvre. Op dit nagerecht bij album Remember Your North Star dat vorig jaar verscheen, klinkt ze fris en vrij, dromerig en zorgeloos. Lees de hele recensie.

Jazz

●●●●●

Brandee Younger Brand New Life


Brandee Younger uit New York, springt er al een tijdje uit onder de nieuwe lichting jazzharpisten. Gevormd door klassiek, beïnvloed door hiphop en r&b klonk haar harp al in de pop; op jazzalbum Somewhere Different (2021) reeg ze met delicate maar treffende stroken de smaken aaneen. Op het door drummer Makaya McCraven geproduceerde Brand New Life gaat ze verder, met een moderne, open insteek.Een uitschieter is het door dub-geïnfecteerde ‘Dust’ met Meshell N’degeocello. Younger gaat er steeds ruiger van spelen. Lees de hele recensie.