Migratiedeal krijgt vorm: minder snel permanente verblijfsvergunning, kansrijke asielzoeker eerder aan het werk

Migratie De coalitiepartijen van Rutte IV naderen elkaar in de gesprekken over asiel en migratie. De partijen willen Nederland minder aantrekkelijk maken voor asielzoekers, en meer onderscheid tussen kansrijke en kansarme asielzoekers.

Asielzoekers in de vroege ochtend bij een bushalte in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Asielzoekers in de vroege ochtend bij een bushalte in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Foto Kees van de Veen

De gevoeligheden zijn groot en de onderhandelingen kunnen nog mislukken, maar de vier partijen in het kabinet-Rutte IV gaan langzaam richting een akkoord over maatregelen die Nederland „meer grip” op asiel en migratie moeten geven. Bij het overleg tussen bewindslieden van VVD, D66, CDA en ChristenUnie liggen volgens betrokkenen maatregelen op tafel die Nederland minder aantrekkelijk moeten maken voor asielzoekers, zoals het afschaffen van de regel dat vluchtelingen na vijf jaar legaal verblijf standaard een permanente verblijfsvergunning kunnen aanvragen. Ook wil het kabinet meer onderscheid maken tussen wie veel en wie weinig kans maakt op een verblijfsvergunning, en die eerste groep bijvoorbeeld sneller en meer toegang geven tot de arbeidsmarkt.

De druk op het kabinet om nog voor het zomerreces met maatregelen te komen is groot. Premier Mark Rutte (VVD) heeft ontevreden leden van zijn partij het afgelopen jaar tot twee keer toe beloofd dat het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt te zullen verminderen. Volgens prognoses komen er dit jaar mogelijk meer dan 70 duizend asielzoekers naar Nederland, en ook daalde de instroom de afgelopen maanden niet. Voor het CDA is een dalende instroom ook belangrijk, D66 en ChristenUnie willen vooral hervormingen van het vastlopende asielsysteem.

Lees ook: Migratie-experts sceptisch over asielakkoord: ‘Waarom zou het nu wel werken?’

Coalitiebronnen zeggen dat de nationale maatregelen die nu besproken worden op korte termijn ook niks aan die hoge instroom gaan doen, en dat alle partijen, inclusief de VVD, dat binnenskamers erkennen. „Het zou helpen als de VVD de politieke moed heeft om te zeggen: een knop om de instroom snel te beperken is er niet”, verzucht een betrokkene. De coalitiepartijen vestigen voor een lagere instroom hun hoop op een deal, mogelijk volgende week al, tussen de Europese Unie en Tunesië over onder meer de aanpak van mensensmokkelaars en het tegenhouden van migranten uit Afrika.

De landelijke maatregelen die nu besproken worden, kunnen vooral op middellange en lange termijn effect hebben. Op dit moment geeft Nederland als enige EU-land permanente asielvergunningen af – statenloze mensen hebben daar na drie jaar recht op, de rest na vijf jaar. De wens is nu om de geldigheidsduur van alle asielvergunningen „recht te trekken met de rest van de EU”, zegt een ingewijde. Dit houdt in dat statushouders na drie of vijf jaar een tijdelijke verlenging krijgen, mits hun situatie in het herkomstland onveranderd is gebleven. Wie permanent wil blijven, kan proberen te voldoen aan het criterium voor ‘langdurig ingezetene’: een vluchteling moet dan langdurig en zonder onderbreking in Nederland zijn geweest, en moet ook kunnen aantonen geen uitkering nodig te hebben omdat hij over voldoende inkomen beschikt.

Versobering voor wie weinig kans maakt

Het kabinet wil ook af van het eindeloos doorprocederen door asielzoekers van wie nagenoeg zeker is dat ze niet in Nederland mogen blijven en die geen gelijk zullen krijgen in hoger beroep. Dat moet in de vorm van het beperken van de rechtsbijstand voor mensen uit landen waarbij de kans op afwijzing hoger dan 95 procent is: ‘veiligelanders’ en Dublin-claimanten, asielzoekers die hun procedure in een andere lidstaat moeten doorlopen omdat ze daar de EU zijn binnengekomen. De beoogde versobering van de rechtsbijstand voor deze groep houdt concreet in dat wie in hoger beroep wil tegen een negatief besluit van de IND, zelf moet opdraaien voor de advocaatkosten.

Het kabinet wil ook af van het eindeloos doorprocederen door asielzoekers van wie nagenoeg zeker is dat ze niet in Nederland mogen blijven

In theorie heeft deze groep nog zo’n 5 procent kans om in hoger beroep toch gelijk te krijgen. Het kabinet bekijkt nu of de Raad voor de Rechtspraak, een onafhankelijk orgaan dat als buffer opereert tussen rechters en het ministerie van J&V, kan toetsen of er redenen zijn om de persoon in kwestie alsnog toegang te geven tot een gesubsidieerde advocaat.

Het kabinet kijkt ook naar misbruik van de regelingen voor gezinshereniging. Asielzoekers die een verblijfsvergunning krijgen mogen hun gezin laten overkomen, maar soms is nu sprake van kettingmigratie: alleenstaande minderjarige asielzoekers mogen hun ouders laten overkomen, die nodigen op hun beurt de rest van de kinderen uit het gezin uit, die vervolgens partners willen laten komen. Deze vorm van nareizen zorgt voor veel „frustratie” bij de IND, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) woensdag tijdens een Kamerdebat.

Pestmaatregelen

Gezinshereniging is een gevoelig punt in de coalitie. Vooral de ChristenUnie ziet het niet zitten om gezinshereniging voor erkende vluchtelingen te beperken. Een poging daartoe strandde begin dit jaar nadat rechtbanken en de Raad van State hadden geoordeeld dat het uitstellen van gezinshereniging in strijd is met alle relevante wet- en regelgeving. Toenmalig CU-leider Gert-Jan Segers zei in reactie hierop dat zijn partij niet meer akkoord zal gaan met „pestmaatregelen” als de nareismaatregel. Op dit moment zou de partij wel bereid zijn om te kijken naar het voorkomen van misbruik.

In ruil voor maatregelen rond de procedures zouden asielzoekers op verzoek van D66 en ChristenUnie eerder en vaker mogen werken. Nu mogen asielzoekers pas na zes maanden gaan werken, en niet langer dan 24 weken per jaar. Het kabinet zou kansrijke asielzoekers eerder en onbeperkt willen laten werken, een plan dat onlangs ook door D66 bij de Tweede Kamer is ingediend. Het CDA zou inmiddels ook akkoord zijn met dat idee, hoewel daar nog wel twijfels leven over of asielzoekers al na een maand aan het werk moeten kunnen, zoals D66 wil.

Lees ook: De asielopties van de coalitie zijn op, de irritatie groeit

De automatische koppeling tussen de kosten voor asielopvang en ontwikkelingssamenwerking staat in het kabinet ook ter discussie: in de huidige begrotingssystematiek gaat een deel van het OS-geld naar asielopvang in Nederland als de kosten daarvoor fors oplopen, zoals dit jaar het geval is. D66 en ChristenUnie willen hier een oplossing voor, omdat minder geld voor ontwikkelingssamenwerking wereldwijd juist tot meer asielzoekers kan leiden. Volgens een coalitiebron liggen „meerdere financiële varianten” op tafel om dit op te lossen, bijvoorbeeld een vast bedrag voor asielopvang per jaar om schommelingen in het OS-budget te voorkomen.

Vanuit het kabinet klinkt vertrouwen dat de partijen met een pakket kunnen komen voordat het zomerreces over twee weken begint. Als nog niet over alles overeenstemming is, kunnen sommige zaken nog worden doorgeschoven, is het idee. Zo vergt het plan om een tweestatusstelsel voor asielzoekers in te voeren, met onderscheid tussen vluchtelingen die bijvoorbeeld voor hun geaardheid vluchten (A-status) en oorlogsvluchtelingen die op termijn terug kunnen (B-status), een complexe wetswijziging die veel tijd kost. Een ‘tussendeal’ voor de zomer, en verdere gesprekken na de zomer, is volgens betrokkenen een serieuze optie. Vooral de VVD wil laten zien dat het kabinet nú daadkracht toont.