Kabinet wil betaling voor draagmoederschap strafbaar maken, wensouders riskeren maximaal twee jaar cel

Draagmoeder Als wensouders zich schuldig maken aan het betalen van de draagmoeder, dan riskeren zij een celstraf of een geldboete. Draagmoeders kunnen maximaal zes maanden cel krijgen.
De wet moet ook gaan gelden voor wensouders die een draagmoederschapstraject in het buitenland volgen.
De wet moet ook gaan gelden voor wensouders die een draagmoederschapstraject in het buitenland volgen. Foto Dieuwertje Bravenboer

Het kabinet wil dat betaling van wensouders aan een draagmoeder strafbaar wordt. Maken zij zich daar schuldig aan, dan riskeren de wensouders twee jaar cel, draagmoeders kunnen maximaal zes maanden gevangenisstraf krijgen. ouders kunnen een geldboete krijgen van maximaal 22.500 euro, draagmoeders maximaal 9.000 euro. Dat blijkt uit een vrijdag door minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming, D66) ingediend wetsvoorstel. Een vergoeding, voor onder meer zwangerschapskleding, van maximaal 190 euro per maand mag nog wel. De Tweede en Eerste kamer moeten het wetsvoorstel nog goedkeuren.

De nieuwe wet moet er ook voor zorgen dat de huidige lange en onzekere procedures voor wensouders verleden tijd zijn. Zij worden vaak pas een jaar na de geboorte van het kind formeel de ouders. Weerwind wil dat een rechter al vóór de zwangerschap kan beslissen dat de wensouders vanaf de geboorte de wettelijke ouders zijn. De wet houdt ook in dat er een register komt met daarin informatie over de gevolgde draagmoederschapprocedure. Zodoende kan het kind later gegevens over de gemaakte afspraken tussen draagmoeder en wensouders inzien.

De wet moet ook gaan gelden voor wensouders die een draagmoederschapstraject in het buitenland volgen. Als zij voldoen aan vergelijkbare voorwaarden die in Nederland gelden, kan het ouderschap meteen erkend worden. Behalve het verplichte rechtelijke oordeel over het draagmoederschap, is een voorwaarde dat het kind een genetische band moet hebben met ten minste één van de wensouders. De ouders moeten daarnaast voorlichting hebben gekregen.