N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Bij tankstations in grote delen van het land is het vrijdag dubbel zo druk als gebruikelijk. Automobilisten vullen hun tank snel voordat de prijzen van benzine en diesel vanwege accijnsverhogingen zaterdag omhoog zullen gaan. Bij tientallen tankstations is de brandstof inmiddels zelfs op. Zo’n achthonderd tankwagens worden ingezet om de lege voorraden bij te vullen – het maximale aantal.
Het kabinet besloot in maart 2022 de brandstofaccijnzen tijdelijk te verlagen, vanwege de hoge energieprijzen. Die waren mede het gevolg van de oorlog in Oekraïne. De maatregel werd op 1 januari eenmalig met een half jaar verlengd.
In twee stappen draait het kabinet de tijdelijke verlaging terug. Komende zaterdag (1 juli) wordt een liter benzine 17 cent duurder, terwijl een liter diesel 12 cent meer gaat kosten. Een volle tank zal daarom zo’n vijf tot tien euro duurder worden. De accijnzen gaan naar verwachting aan het einde van het jaar nog verder omhoog.
Dubbel zo druk
Sinds woensdag is er al sprake van drukte aan de pomp. „Toen was de omzet van tankstations 20 procent hoger dan gebruikelijk”, zegt Erik de Vries, directeur van de branchevereniging voor pomphouders en brandstofvervoerders NOVE. Tankstations waarschuwden volgens hem hun klanten al weken voor de aanstaande drukte. „Het had vandaag dus nog erger gekund”, zegt De Vries.
Volgens De Vries is het vrijdag veel drukker dan normaal: de omzet bij tankstations is vrijdagochtend zeker zo’n 50 procent hoger dan normaal. De Vries zegt dat enkele tientallen tankstations daardoor zonder brandstof zitten. „Maar dat is tijdelijk. Honderden chauffeurs rijden momenteel door Nederland om de tankstations bij te vullen. Zij draaien momenteel overuren, niemand mag nu met vakantie”. Door hun inzet staan volgens de NOVE-directeur vooral tankstations met een lage opslagcapaciteit vrijdag droog.
Gevulde jerrycans
De Vries vertelt dat stormlopen bij tankstations zoals vrijdag vaker voorkomen. Vooral bij eerdere aangekondigde accijnsverhogingen op brandstof was dat het geval. „Bij een prijsstijging vanaf zo’n 5 cent per liter zie je dat het drukker wordt”, zegt hij. Ook het afgelopen jaar, toen de olieprijzen omhoog schoten, volgden er lange rijen bij tankstations. Maar het extreemste brandstoftekort bij tankstations ontstond toen de waterstand van de Rijn in 2018 dusdanig laag was, dat schepen niet naar brandstofdepots konden varen. „Daardoor kwamen bijna vierhonderd tankstations droog te staan”, zegt De Vries.
Ondertussen komen enkele automobilisten zelfs langs met jerrycans om nog te profiteren van de lagere benzine- en dieselprijzen, melden meerdere regionale media. De tankstations proberen de drukte zelf in goede banen te leiden. Ze zetten extra kassapersoneel en verkeersregelaars in.