Mexico kampt met de langste hittegolf sinds 2017

Warmte Op sommige plekken in Mexico werd het warmer dan 45 graden Celsius. Als gevolg van de hitte kwamen dit jaar tot nu toe minstens 112 mensen om het leven.
Voor de derde keer dit jaar wordt Mexico geteisterd door een hittegolf.
Voor de derde keer dit jaar wordt Mexico geteisterd door een hittegolf. Foto Carlos Lopez/EPA

Mexico kampt met de langste hittegolf in jaren. Dat melden internationale media. Het duurt nu al drie weken, de laatste keer dat een hittegolf in Mexico zo lang duurde was in 2017. Het is de derde hittegolf van het jaar in het land. Dit jaar kwamen tot nu toe minstens 112 mensen in Mexico om het leven als gevolg van de verzengende temperaturen. Vorig jaar waren dat er vier in dezelfde periode. Ook werden dit jaar minstens 1.559 mensen ziek als gevolg van de hitte.

Het noorden van het land wordt het hardst getroffen. In de stad Aconchi werd het deze week 49 graden. Deze maand zorgde de hittegolf voor een record elektriciteitsverbruik. Dat leidde tot stroomuitval waardoor sommige bewoners zonder drinkwater kwamen te zitten. Op veel plekken zijn scholen gesloten.

De hitte is het gevolg van een zogenoemde ‘hittekoepel’, waarbij een gebied met hoge luchtdruk warmte lange tijd vasthoudt. In een hogedrukgebied daalt de lucht waardoor deze opwarmt en wolken geen kans krijgen. Niet alleen Mexico wordt geteisterd door een hittegolf, ook bijvoorbeeld India kampte deze maand met extreme hitte.