Locatievoorstelling over windmolens is te anekdotisch

Recensie Theater

Locatietheater In eerdere voorstellingen van Jan Vos brachten persoonlijke verhalen over regionale en actuele onderwerpen de thematiek dichtbij. In nieuwe voorstelling ‘Wind’ leiden de scènes nauwelijks tot nieuwe inzichten of een menselijke blik op het onderwerp.

Scène uit de voorstelling ‘Wind’ van Toneelgroep Jan Vos.
Scène uit de voorstelling ‘Wind’ van Toneelgroep Jan Vos. Foto Reyer Boxem

Op het dorpsplein van Haarzuilens, een schilderachtig gehucht onder de rook van Utrecht, zingt een shantykoor liedjes van Vader Abraham. Enkele landerijen verderop, op de voorstellingslocatie van Boer Peter, kun je de stemmen nog steeds goed horen: de meezingers waaien zo vanaf het plein de theatertent in. Op het podium strijden buurtbewoners over windmolens in hun achtertuin. Die zijn nodig, want de aarde warmt schrikbarend snel op.

Toneelgroep Jan Vos is hofleverancier van voorstellingen over regionale en vaak hyperactuele onderwerpen, veelal uitgevoerd op de locatie waar de thematiek speelt. Bejubeld werd bijvoorbeeld Gas (2018) over de aardgaswinning in Groningen, gespeeld op een Groningse boerderij, en recent was er een voorstelling over de opkomst van Pim Fortuyn in Rotterdam.

De vaste schrijver van het gezelschap, Tjeerd Bischoff, voert graag boeren op in zijn stukken. Dat zijn dan zwijgzame, nuchtere kerels die graag met hun handen in de zakken staan. In nieuwe voorstelling Wind zit ook zo’n type – al gaat zijn agrarisch imperium niet veel verder dan een moestuin. Deze Vrister, lekker stug gespeeld door Dimme Treurniet, verkoopt zijn land aan een gladde miljonair (Helmert Woudenberg), die er prompt een windmolen op laat zetten. Zo begint het gelazer. Ondertussen is er gedoe over duurzame energie op ministeries en starten dorpelingen een actiegroep om de molens te weren. Wind is een verzameling scènes, die op het eerste gezicht losjes met elkaar samenhangen en verkennen wat er op maatschappelijk vlak allemaal kan gebeuren rond de aanleg van zo’n windpark. Protesten lopen uit de hand, politici kibbelen en burgers voelen zich niet gehoord.

Lees ook: ‘Gas’ is groots theater over nationale tragedie

Sfeervolle soundtrack

In regie van Jeroen van den Berg vinden deze scènes plaats in een royale theatertent, die achter drie boerderijen in het land staat. Vanaf de publiekstribune bezien, blijkt het tentdoek doorzichtig, waardoor het boerenbedrijf de achtergrond van het drama vormt. Het decor bestaat verder uit enkele houten wandjes, waarop de acteurs af en toe een zin uit de dialogen krijten, alsof het de titels van hoofdstukken zijn. Muzikant Jaap van Keulen legt een rustig-sfeervolle soundtrack onder de performance, met veel percussie en elektrische gitaar. Helaas schieten de nummers vocaal regelmatig uit de bocht.

In eerdere voorstellingen van Jan Vos brachten persoonlijke verhalen van uiteenlopende personages (ook dit keer spelen de acteurs heel wat dubbelrollen) de thematiek dichtbij.

Maar Wind blijft nogal anekdotisch. Mede door de absurde wendingen leiden de scènes nauwelijks tot nieuwe inzichten of een menselijke blik op het onderwerp.

Slechts een enkele keer lukt dit wél, bijvoorbeeld in een mooie scène tussen een ‘wakkere’ moeder (Trudi Klever) en haar dochter (goede rol van Dagmar Ketelaers) die nog wél vertrouwen heeft in de instituties.

Maar als opbrengst van drie uur theater voelt dit erg mager.

https://www.youtube.com/watch?v=UefSJ0oaoTc