Minister Weerwind scherpt plannen aan voor één landelijke toezichthouder advocatuur

Rechtsstaat Momenteel is het toezicht geregeld via de elf dekens, advocaat-bestuurders van de regionale ordes van advocaten. Weerwind verplaatst het toezicht naar een onafhankelijke toezichthouder die onder de Nederlandse Orde van Advocaten valt.
Franc Weerwind, minister voor Rechtsberscheming, informeerde de Tweede Kamer over zijn plannen voor een nieuw toezichtsorgaan voor de advocatuur.
Franc Weerwind, minister voor Rechtsberscheming, informeerde de Tweede Kamer over zijn plannen voor een nieuw toezichtsorgaan voor de advocatuur. Foto Sem van der Wal/ANP

Het toezicht op de advocatuur moet onder een nog op te richten landelijke Onafhankelijke Toezichthouder Advocatuur (OTA) komen te staan. De minister voor Rechtsbescherming, Franc Weerwind (D66), heeft zijn nieuwe plannen daarvoor donderdag in een brief aan de Tweede Kamer gepresenteerd. De minister benadrukt het belang van de „rechten en plichten” van advocaten, die volgens hem gebaat zijn bij „centraal en helder toezicht”, dat onafhankelijk van de overheid en de advocatuur opereert.

Voor de nieuwe toezichthouder stelt Weerwind een gemengd bestuur voor, dat in meerderheid bestaat uit personen die geen advocaat zijn: drie van de vijf bestuursleden, waaronder de voorzitter, komen van buiten de advocatuur. Dat is een aanscherping ten opzichte van eerdere plannen van Weerwind, waarin advocaten in het bestuur nog in de meerderheid waren.

Aanscherpingen

In september vorig jaar informeerde Weerwind de Tweede Kamer ook al over zijn toezichtsplannen. In de brief van donderdag, die volgde op een rondetafelgesprek waarin hoogleraren advies aanleverden, doet hij naast een andere samenstelling van het bestuur nog enkele aanscherpingen. Zo zal de OTA zelfstandig kunnen beslissen over personeel, financiën, huisvesting en ict. Voor de duidelijkheid is ook de onafhankelijkheid expliciet in de naam van de toezichthouder vastgelegd.

Vorig jaar al adviseerde de Nederlandse Orde van Advocaten minister Weerwind het advocatentoezicht te hervormen. De afgelopen jaren klonk geregeld kritiek op het gebrek aan onafhankelijkheid in het toezicht op de advocatuur, vanwege de grote invloed die advocaten erin hebben.

Lees ook dit interview met de algemeen deken van de Orde van Advocaten: Een pleidooi voor onafhankelijker toezicht, met ‘blik van buiten’

‘Beroepsgroep onder druk’

Schandalen als de fraude bij landsadvocaat Pels Rijcken en de veroordeling van Ridouan Taghi’s advocatenneef Youssef Taghi toonden volgens critici het belang van een stevige landelijke toezichthouder. „De actualiteit maakt bovendien duidelijk dat de beroepsgroep onder hoge druk staat”, aldus Weerwind. De minister hoopt met zijn nieuwe plannen nu „een balans” tussen de onafhankelijkheid van de advocatuur en de overheid te hebben gevonden.

In het persbericht meldt het ministerie dat het voorstel „spoedig” verder zal worden uitgewerkt, maar wanneer is nog niet duidelijk. Weerwind schrijft aan de Kamer dat hij in gesprek blijft met betrokken partijen over de overgang naar het nieuwe toezicht.