De Club van Sinterklaas -acteur die ontucht had met een minderjarige fan

De Zitting Tim (58) ontmoette online een fan (17). Ze noemde hem daddy en toen „ging iets bij mij aan”. Wanneer hij in een hotel wil afspreken – „als het een beetje meezit” zou ze door hem worden ontmaagd – wordt hij gearresteerd.

De Zitting

Tim (58) – acteur in televisieserie De Club van Sinterklaas, theaterregisseur en verdacht van ontucht met een minderjarige fan – zegt dat hij „erg bezig is met de psyche van de mens”. Daar gaat toneel voor hem ook over, „zeker de stukken die ik uitkies”. Het „verbaast” hem daarom dat hij „zelf zo ver is gegaan”. Opgelaten: „Dat voelt raar, gek.”

Tim speelde Hoge Hoogte Piet, een van de hoofdrollen in De Club van Sinterklaas (voorheen te zien op RTL, nu op Videoland). In november 2021 vond hij een fanaccount op Instagram. Van zichzelf. Hij „was ervan gecharmeerd” en stuurde de maker een berichtje, om te zeggen hoe leuk hij het vond. Ze stuurde terug dat ze na zijn bericht stond te trillen op haar benen. Ze raakten aan de praat. Ze vertelde dat ze werd gepest, niet meer naar school ging. Ze was zeventien. Ze zei dat ze zichzelf dik vond. Tim vroeg of ze eens een foto van haar buik kon sturen. Zo ging het steeds verder. Op een dag noemde ze hem daddy. Hij vroeg haar hoe ze op dat woord kwam. Geleerd op school, zei ze. „Ik zei dat ik dat toevallig heel erg leuk vond. Er ging iets bij mij aan.” Hij gaf haar opdrachten, hoe ze moest poseren. Hij zei haar dat ze haar benen wijd moest doen en haar schaamlippen uit elkaar moest trekken.

Tims antwoorden zijn gewillig, gretig haast, vol van details: „Het was een soort spel, dat heb ik haar ook duidelijk uitgelegd. Ik zei: als ik je zonder respect benader, dan komt dat voort uit dat spel. Dan zijn we meester en slavin, daddy en meisje.” De rechter houdt hem voor dat het meisje kwetsbaar was en had gezegd dat ze onzeker was. Tim: „Dat kom ik voortdurend tegen, ook bij volwassen vrouwen.”

Attributen mee

In maart 2022 ontmoetten ze elkaar in een Amsterdams café. Haar vader was meegekomen. Tim en het meisje hadden afgesproken te doen alsof ze elkaar nauwelijks kenden. Het was ook „een ontmoeting tussen een fan en een acteur”, zegt Tim. Van het café nam hij ze mee naar zijn huis. Tijdens het theezetten betastte hij haar in de keuken. In zijn slaapkamer vraagt hij haar of ze hem wil aanraken. „Ze zei ja, en dat heeft ze gedaan.” Haar vader zat in de woonkamer.

De rechter vraagt Tim of hij verliefd was. Over het antwoord denkt hij hardop na. „Ik voelde heel veel ontroering voor haar. Ik weet niet… er was een soort gevoel van: ach lieve schat kom. Maar nee. Ik denk niet dat ik verliefd op haar was.”

Begin juni 2022 boekte Tim een hotel in Deventer, haar woonplaats. De rechter merkt op dat hij haar stuurde dat ze „als het een beetje meezit” door hem ontmaagd zou worden. Daarop begint Tim over zijn „behoorlijke erectiestoornis”, „het idee dat ik haar zou penetreren, zat niet echt in mijn hoofd”. Maar hij had wel „attributen” mee, wat was hij daar dan mee van plan? Tim: „Als je naar het bos gaat, neem je ook een verrekijker mee. Ik dacht: mochten we het gaan doen, kunnen we iets uitproberen.”

„Dit speelt in dezelfde tijd als de onthullingen van The Voice naar buiten kwamen”, zegt de rechter. „Machtsverhoudingen waren veel in het nieuws.” Tim zegt dat hij over The Voice „wel een mening” had, „ik ben een weldenkend mens”. Maar nee, voor zichzelf legde hij het „naast zich neer”.

Terwijl vader in de woonkamer zit, betast Tim haar in de keuken

Tim was bang dat ze betrapt zouden worden, maar zij drong aan, zegt hij. „We zullen het maar even benoemen”, zegt de rechter. „U laat zich overhalen door een zeventienjarige om in een hotel af te spreken. Wat zegt dat over u?” Tim valt even stil. „Dat ik het spoor bijster was. Sorry… dit is een belachelijke opmerking die ik ga maken, maar… ik had al een hotelkamer geboekt, al 100 euro betaald.”

De officier van justitie vertelt gedetailleerd hoe Tim uiteindelijk werd tegengehouden. Het meisje had in een appgroep met vriendinnen gezegd dat ze door de acteur ontmaagd ging worden. Een dertienjarige waarschuwde haar moeder, zij belde de politie. Het meisje wordt vlak bij haar huis tegengehouden, Tim wordt opgepakt bij het hotel.

Twee weken later wordt Tim veroordeeld tot negen maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Hij moet zich laten behandelen, mag geen contact opnemen met het slachtoffer of minderjarige meisjes.

Lees ook dit artikel over een andere misbruikkwestie: 24-jarige man verdacht van afpersen meer dan 100 minderjarige meisjes