Met verbod is discussie bij politie over hoofddoek niet voorbij

Neutraliteit De discussie over het toestaan van religieuze uitingen voor agenten, is weer opgelaaid nadat minister Yesilgöz tot een verbod hierop besloot. De politie laat weten het debat juist voort te willen zetten.

Agenten mogen van minister Yesilgöz geen zichtbare uitingen van religie of levensovertuiging dragen.
Agenten mogen van minister Yesilgöz geen zichtbare uitingen van religie of levensovertuiging dragen. Foto ANP/HH

Minister Dilan Yesilgöz (Veiligheid en Justitie, VVD) had het nog zo gezegd: het debat over de vraag of politieagenten een hoofddoek of kruisje kunnen dragen, moet voor eens en altijd afgelopen zijn. „Ik hoop dat de discussie klaar is en dat er niet langer over de ruggen van agenten een politieke discussie wordt gevoerd over dit onderwerp’’, zei ze woensdag in De Telegraaf.

Tevergeefs. Nog diezelfde dag keerden tientallen politieagenten zich vooral via sociale media tegen het besluit van de minister om in de kledingvoorschriften te laten vastleggen dat politiemensen definitief geen zichtbare uiting van geloofs- en levensovertuiging dragen. „Wat fijn zeg. Ons bevoegd gezag heeft weer radicaal afgerekend met een (niet bestaand) probleem bij de politie”, reageerde de wijkagent uit de Rotterdamse wijk Spangen, André van Wingerden, op LinkedIn.

Van Wingerden is van mening dat het debat niet moet gaan over het neutrale uiterlijk van agenten. „We moeten neutraal handelen”. Verder wil hij vooral de islamitische meisjes uit zijn wijk die belangstelling hebben voor politiewerk een hart onder de riem steken. Hij wil „als christen” laten weten „dat ook binnen de politie er heel veel collega’s zijn die hier (de neutraliteitsregel, red.) van balen en hopen dat jullie ooit wel je droom kunnen najagen. Met behoud van voor jullie principiële kledingstukken”. Van Wingerden laat desgevraagd weten „best veel openlijke steun” van collega’s te hebben ontvangen op zijn stuk.

Politie wil ‘open mind’ houden

De korpsleiding van de Nationale Politie dacht 24 uur na over een reactie. De politietop is niet blij met het besluit van Yesilgöz, maar worstelde met de juiste diplomatieke formuleringen. In de buitenwereld mag niet het beeld ontstaan van een blauwe revolte: politie keert zich tegen minister. Op intranet verscheen donderdag een verklaring onder de kop: ‘Geen uitingen geloof bij uniform’. De politie blijft naar eigen zeggen vasthouden aan de wens om „daadwerkelijk” een politie voor iedereen te worden. „Laten we vooral met een open mind blijven kijken naar dit vraagstuk en de hand blijven reiken naar iedereen, ook naar hen die vanuit overtuiging hun geloof zichtbaar tot uiting willen laten komen’’, schrijft Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef.

Ook de ‘kwartiermaker diversity’ van de politie, Leo Wallage, kondigt op LinkedIn aan dat „het debat zich niet laat stoppen”. Hij beveelt „als zeer lezenswaardig” een bijdrage aan van juriste Sarah Izat. Deze in Irak geboren vrouw die sinds haar achtste in Nederland woont, probeerde eerder vergeefs langs juridische weg af te dwingen dat ze als agent een hoofddoek kon dragen. Izat is „diep teleurgesteld” in Yesilgöz. „Door het verbieden van hoofddoeken bij de politie, worden vrouwen beperkt in hun vrijheid om hun religie openlijk te belijden. Dit heeft niet alleen gevolgen voor hun persoonlijke waardigheid, maar het kan ook resulteren in het uitsluiten van gekwalificeerde en competente vrouwen die graag een carrière in de politie willen nastreven’’, aldus Izat op Linkedln. Ze vertrok vorig jaar bij de politie Rotterdam waar ze negen jaar werkte.

Schadelijk voor imago

Ook de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR), Rabin Baldewsingh, is het niet eens met het besluit van de minister. „Yesilgöz bewijst alleen maar lippendienst aan de PVV”, zegt Baldewsingh desgevraagd.

Een politieagent moet een hoofddoek kunnen dragen, vindt de coördinator racismebestrijding

Het verbod op het dragen van religieuze uitingen is het gevolg van een in november 2022 in de Tweede Kamer aangenomen motie van Lilian Helder (PVV). De minister laat zich volgens Baldewsingh „meeslepen door de polarisatie en de vooroordelen in de samenleving”. In de praktijk is het ministeriële besluit simpelweg een hoofddoekverbod dat neerkomt op het uitsluiten van vrouwelijke moslims, vindt hij.

Het zijn rare tijden, meent Baldewsingh. De Rotterdamse politie wilde onlangs een agent promotie geven die veroordeeld was wegens racistisch gedrag. Maar een agent mag geen hoofddoek dragen want dan is zij niet neutraal. „Wat schaadt het imago van de politie nu echt?”

Baldewsingh is blij dat de politie laat weten „door te willen gaan met dialoogsessies” over dit onderwerp. „De politie durft het aan hier leiderschap te tonen en laat zien niet blind te zijn voor de ontwikkelingen in de samenleving die vragen om een inclusieve politieorganisatie”.