N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Prigozjin De president van Wit-Rusland is bezorgd over de stabiliteit in Moskou. Hij presenteert zich nu als vredesmakelaar.
Alsof hij hoogstpersoonlijk bloedvergieten had voorkomen, zo sprak Aleksandr Loekasjenko over zijn rol afgelopen weekend. De Wit-Russische president deed dinsdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk tegenover militairen en journalisten verslag van de gebeurtenissen in Rusland. Zaterdagochtend had hij Vladimir Poetin aan de telefoon. De Russische president vertelde hem, zo doet Loekasjenko geloven, dat hij Jevgeni Prigozjin wilde vernietigen. „Ik adviseerde Poetin niet overhaast te werk te gaan”, blikte de Wit-Russische president terug. „Laten we met Prigozjin praten.”
Loekasjenko stelde voor hem te bellen en zocht, via de Russische geheime dienst, zaterdag contact met de baas van het Wagner-huurlingenleger. Later op de dag garandeerde hij in een gesprek met Prigozjin dat Poetin hem niets zou aandoen. „Ik zal jou en je mannen naar Wit-Rusland brengen en je volledige veiligheid garanderen”, beloofde Loekasjenko de Wagner-leider.
Einde maken aan muiterij
De Wit-Russische alleenheerser kwam opeens bovendrijven dit weekend. Hij was de man die namens Poetin een afspraak had gemaakt met Prigozjin en zo zaterdag het Wagner-konvooi dat op weg was naar Moskou wist af te stoppen, zo leek het voor de buitenwereld. Volgens de afspraak werd Prigozjin verbannen naar Wit-Rusland en konden zijn mannen daar ook terecht. Dinsdag kwam de Wagner-baas aan in Wit-Rusland. Voor de buitenwereld zet Loekasjenko zichzelf nu graag neer als de bemiddelaar die Prigozjins muiterij beëindigde.
Dat Loekasjenko zo opdook, verraste Denis Cenusa niet. „Hij nam het initiatief voor een gesprek met Prigozjin”, zegt de analist van het Eastern Europe Studies Centre in de Litouwse hoofdstad Vilnius. „Loekasjenko was bezorgd over de stabiliteit in Rusland. Want als Poetin valt, valt Loekasjenko ook.” De Wit-Russische president kan zijn macht alleen behouden met Poetins steun.
Lees ook: Loekasjenko in greep van Poetin
Burgeroorlog voorkomen
Hoe belangrijk Loekasjenko echt was, daarover tast Artjom Sjrajbman van het Carnegie Russia Eurasia Center in de Duitse hoofdstad Berlijn, gespecialiseerd in Wit-Rusland, in het duister. „Hij portretteert zichzelf als de redder van Rusland die een burgeroorlog heeft voorkomen. Alsof hij het oprukkende Wagner-leger afstopte en Poetin ervan weerhield het konvooi te bombarderen. Ik betwijfel of hij de waarheid spreekt. Hij is erg geneigd zichzelf te overschatten en overdrijft zijn rol altijd. We weten daarom niet wat Loekasjenko heeft betekend.”
Aleksandr Golts, analist bij het Zweedse Stockholm Centre for Eastern European Studies, verdenkt Loekasjenko eveneens van leugens. „Zijn hele verhaal kan totaal anders liggen.” Golts heeft geen goed beeld van de afspraak tussen Loekasjenko, Poetin en Prigozjin. „We weten alleen wat deze mensen zeggen en ze liegen voortdurend. We weten niet wat de daadwerkelijke afspraak is. We moeten opletten wat er de komende weken gaat gebeuren.”
Zwakke positie
Loekasjenko zit niet in een positie dat hij iets heeft te vertellen, meent Golts. De Wit-Russische alleenheerser staat er zwak voor. In eigen land hoeft hij niet te rekenen op steun van de bevolking. In 2020 moest hij de hulp inschakelen van Poetin om protesten in Wit-Rusland neer te slaan na de frauduleuze presidentsverkiezingen, waarin hij zichzelf uitriep tot president. Het maakte hem schatplichtig aan het Kremlin. De Wit-Russische economie is afhankelijk van Rusland. Al jaren praten Minsk en Moskou over een uniestaat van beide landen. Dit komt erop neer dat Rusland Wit-Rusland opslokt. In het Westen geldt Loekasjenko als een paria. De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben Wit-Rusland sancties opgelegd. Afgelopen mei bleek Loekasjenko ziek en werd er gespeculeerd over zijn gezondheid.
Loekasjenko’s economische en politieke afhankelijkheid creëerde een ongelijke relatie tussen hem en Poetin. Maar sinds de Russische invasie in Oekraïne vorig jaar, merkt Sjrajbman op, zitten ze meer op een lijn: ze zijn beiden geïsoleerd geraakt. Ook Poetin heeft te maken met westerse sancties en vindt wereldwijd niet overal steun voor zijn oorlog.
In deze positie heeft de Russische president Loekasjenko nodig. Met hem aan zijn zijde wil Poetin laten zien dat hij niet alleen staat in de oorlog. Sjrajbman: „Loekasjenko en Poetin zijn oprecht geïnteresseerd om elkaar te steunen met als doel hun macht te behouden.”
Huurlingen zijn groot risico
Sinds dit weekend heeft Loekasjenko ook te maken met Prigozjin. Eén keer eerder kwam de Wit-Russische president Wagner tegen. In 2020, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, arresteerden de Wit-Russische autoriteiten ruim dertig Wagner-huurlingen op verdenking van een terroristische aanslag. Tot direct contact kwam het toen niet. Anders, merkt Golts op, had Loekasjenko dit weekend niet Prigozjins nummer via de Russische geheime dienst hoeven te vragen.
De zaterdag gemaakte afspraak kent een risico voor Loekasjenko. Hij zit opgescheept met een onberekenbaar leger, zien Cenusa en Sjrajbman: hij laat oncontroleerbare huurlingen toe in zijn land. Het is niet duidelijk hoeveel dat er zijn en of ze daar tijdelijk of permanent blijven. Aan de andere kant, voegt Cenusa toe, kan Loekasjenko Prigozjins ervaren vechtersbazen ook zelf inzetten.
Politieke pr
Vooralsnog buit de Wit-Russische leider zijn rol uit. Met zijn mediaoptreden van dinsdag stond hij volop in de belangstelling. Dat was politieke pr, vindt Sjrajbman. Hij schepte op voor zijn eigen bevolking en voor het internationale publiek. „Alsof hij de vredesmakelaar was tussen tweede vechtende Russische kampen.” „Het was zelfpromotie”, benadrukt Golts. „Hij wilde voor zijn bevolking laten zien hoe machtig hij is.”
Met zijn verhaal richt hij zich ook tot Rusland, vertelt Sjrajbman. Hij profileert zich tegenover de Russen als redder. „Zo creëert hij een betere verhouding met de Russische samenleving en met de Russische heersende elite, waardoor hij kan onderhandelen over geld en andere concessies van Rusland kan loskrijgen. Want het Russische politieke systeem is hem dankbaar voor wat hij heeft gedaan.”
Er kleeft wel een risico aan Loekasjenko’s drang om zijn verhaal op te blazen, zegt Sjrajbman. Want als Poetin zich zwak en vernederd voelt, terwijl Loekasjenko blijft opscheppen over zijn rol, kan dat kwaad bloed zetten bij Poetin en hun relatie vergiftigen, meent hij. „Tot nu toe telt Loekasjenko zijn zegeningen. Maar alles kan in één seconde veranderen.”