N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Nanterre Opnieuw is het na de dood van een tiener door een politiekogel onrustig in verscheidene Franse steden. „Het is bijna een geritualiseerde vorm van geweld en tegengeweld.”
Twee motoragenten met witte helmen buigen zich over een gele auto, waarvan het dak een beetje openstaat. Een van hen lijkt door het open raampje te spreken met de automobilist. Schuin achter hem staat zijn collega, met een getrokken vuurwapen. Het is lastig te horen door de verkeersgeluiden en het geroezemoes op staat, maar er klinken flarden van een gesprek. Als de auto vlak daarna lijkt weg te rijden, schiet de agent met het vuurwapen door het raampje. Er klinkt een scherpe knal. Even verderop crasht de auto tegen een paal.
Dit zijn de beelden uit het korte, schokkerige filmpje dat dinsdag viraal ging en toont hoe de 17-jarige Nahel M. die ochtend van dichtbij werd neergeschoten door een politieagent in de Parijse voorstad Nanterre tijdens een verkeerscontrole. De jonge automobilist overleed vrijwel ter plekke.
Volgens de politie zou het slachtoffer, van Algerijnse afkomst, geweigerd hebben agenten te gehoorzamen toen zij hem opdracht gaven te stoppen wegens meerdere verkeersovertredingen en hebben gedreigd over hen heen te rijden. Nahel M. had geen rijbewijs en reed in een huurauto. De advocaten van de jongen spreken echter tegen dat het leven van de agenten in gevaar was, zoals vermeld in een eerste politieverklaring. Volgens Franse media zou een van de agenten vlak voor het schot geroepen hebben: „Ik schiet een kogel door je kop.”
Dinsdagmiddag werd de 38-jarige agent aangehouden op verdenking van doodslag. Yassine Bouzrou, advocaat van de familie van het slachtoffer zei ook aangifte te willen doen tegen de andere agent wegens medeplichtigheid en leugens in zijn eerste verklaring.
Het incident en de video zorgden voor ophef in Frankrijk. Tientallen mensen gingen dinsdagnacht in verschillende steden de straat op en staken vuilnisbakken en auto’s in brand. Ook werd er met vuurwerk gegooid naar de politie, die reageerde met traangas en rubberen kogels. Zeker dertig mensen werden gearresteerd en 24 agenten raakten gewond.
Ritueel
„Het is bijna een geritualiseerde vorm van geweld en tegengeweld,” zegt Niek Pas, universitair docent Franse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. „Hoe treurig ook, als je de Franse media volgt, dan vallen de herhalende elementen op. Ik moet direct denken aan de wekenlange rellen in 2005 en de onrust in 2017 na politiegeweld.”
Die herhaling ziet Pas in de reactie op straat en in de rellen, maar ook in de politiek. „Iedereen spreekt zijn afschuw uit, maar je ziet ook dat rechts zich achter de politie schaart, terwijl links zich uitspreekt over racisme en politiegeweld.”
Pas verwacht dat in Frankrijk discussies over institutioneel racisme en politiegeweld de komende tijd weer zullen oplaaien. Een van de vragen daarbij is waar het recht op zelfverdediging van politie begint.
Eind 2022 speelde dat ook. Dat jaar waren een recordaantal van dertien mensen om het leven gekomen nadat ze weigerden te gehoorzamen aan de politie. Vijf politieagenten werden aangeklaagd voor deze incidenten.
In 2017 zijn de regels voor het gebruik van vuurwapens door de politie versoepeld, vertelt Pas. Net als bij de gendarmes valt hun wapengebruik nu onder militaire regelgeving.
Vraag is of dit gevolgen heeft voor het aantal dodelijke incidenten.
Maar incidenten zoals dat van dinsdag tonen volgens Pas vooral de aanhoudende en sluimerende spanning tussen politie en bewoners van Franse voorsteden.
„Er zijn wijken met sociaal-economische problemen waar de politie op gespannen voet staat met sommige bewoners,” zegt Pas. „Het is belangrijk om te beseffen dat de politie sociaal-historisch een andere rol heeft in Frankrijk dan bijvoorbeeld in Nederland. De politie in Frankrijk is er niet voor jou als burger, eigenlijk is zij er in eerste instantie om te staat te beschermen en bewaken. Iets als ‘wijkagenten’ komt mede daarom niet van de grond, wat de spanning tussen politie en burgers vergroot.”
Lees ook De politie is in veel meer landen niet je vriend
De historicus zegt dat het goed kan dat de rellen nog een paar dagen aanhouden en zich misschien wel uitbreiden, maar hij betwijfelt of dit incident de discussie in Frankrijk structureel zal veranderen.
De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin kondigde aan dat woensdagavond tweeduizend agenten worden ingezet om verder geweld te voorkomen. Patrick Jarry, de burgemeester van Nanterre, riep in reactie op de onrust op om te stoppen met „de destructieve spiraal” van geweld.
De moeder van het slachtoffer heeft opgeroepen donderdag een stille tocht te houden voor het bestuurskantoor van het departement Hauts-de-Seine, waarvan Nanterre de hoofdplaats is. Pas: „Ook zo’n tocht is onderdeel van het ritueel.”