Wereldwijd vieren moslims Eid al-Adha

In Spanje omhelzen Moslims elkaar na het bidden tijdens het Offerfeest.

Foto Carlos Lujan/Europa Press via Getty Images
Religie Tijdens het drie dagen durende feest Eid al-Adha offeren moslims wereldwijd een dier en komen ze samen.
Het islamitische Offerfeest, Eid al-Adha, is woensdag begonnen. Moslims over heel de wereld herdenken tijdens het feest dat de profeet Ibrahim zijn zoon Ismaël had willen offeren ter ere van God. Op het moment dat Ibrahim het mes hief, greep God in en besloot dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen, zo luidt het verhaal. Om hierbij stil te staan, slachten moslims ieder jaar een offerdier.

In Bangladesh gaan mensen per boot naar hun dorpen om Eid al-Adha, te vieren. Foto Monirul Alam/EPA

In aanloop naar het feest reizen Marokkaanse boeren naar een markt om hun dieren te verkopen voor het Offerfeest. Maar droogte en stijgende prijzen zorgen er echter voor dat dit jaar minder mensen zich een schaap kunnen veroorloven. „Ieder schaap eet elke dag zo’n drie kilo aan voer, wat neerkomt op 15 à 20 dirham (rond de 1,50 euro) per schaap. Voor ons is dat heel veel geld en dat berekenen we door aan de consument”, zei Mohamed Rahmani eerder tegen NRC. De 36-jarige man verkoopt al heel zijn leven schapen.

Op een veemarkt in Pakistan beschildert een handelaar in aanloop naar het Offerfeest een offerkameel om klanten aan te trekken. Foto Aamir Qureshi/AFP

In de Filippijnen kijken kinderen toe hoe mannen een geit vilt tijdens het Offerfeest. Foto Lisa Marie David/Reuters

In India verkoopt een handelaar een offergeit voorafgaand aan Eid al-Adha. EFoto Idrees Mohammed/EPA

In Rafah, op de zuidelijke Gazastrook, omringen mensen een kalf dat op het punt staat om geslacht te worden. Foto Said Khatib/AFP

Offerdieren worden geslacht op een door de islam voorgeschreven wijze. Degene die het dier slacht, moet met een vlijmscherp mes de vier ‘aderen’ van het dier doorsnijden: dat zijn de twee halsslagaders, de luchtpijp en de slokdarm. De kop moet aan het lichaam vast blijven zitten. Daarna moet het dier leegbloeden, terwijl de kop nog aan het dier vastzit. Moslims verdelen het vlees van het offerdier in drie delen. Een deel is voor de familie, een deel voor vrienden en een ander deel voor de armen.

In de Russische hoofdstad Moskou komen moslims die geen plek in moskeeën konden vinden op straat bijeen voor het Eid al-Adha-gebed.

Foto Sefa Karacan / Anadolu Agency

Talibanbeveiligingspersoneel houdt de wacht terwijl mannen bidden bij een moskee. Foto Ahmad Sahel Arman / AFP

In Indonesië wonen moslims het Eid al-Adha-gebed bij. Foto Ulet Ifansasti/Getty Images

Ook in Somalië komen mensen samen om te bidden. Foto Feisal Omar/Reuters

In Syrië komen mensen samen voor het ochtendgebed van Eid al-Adha. Er mag pas geslacht worden na het ochtendgebed.Foto Omar Haj Kadour / AFP

In de Qatarese hoofdstad Doha bidden mensen in het Education City Stadium, waar wedstrijden werden gehouden tijdens het Wereldkampioenschap vorig jaar.

Foto Karim Jaafar/AFP

Ook in Rotterdam wordt het Offerfeest gevierd. Foto Robin Utrecht/ANP

Kinderen vieren feest in Jeruzalem bij de al-Aqsa-moskee. Foto Ahmad Gharabli/AFP

In Irak bezoekt een vrouw het graf van een overleden familielid tijdens het Offerfeest. Foto Hadi Mizban/AP

Het Offerfeest kan overal gevierd worden, maar de Saoedische plaats Mina, vlakbij Mekka, is het centrum van de viering. Het Offerfeest vindt plaats tijdens de Hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka.

Honderden moslimpelgrims spreken Eid Al-Adha gebeden uit in de grote moskee in de heilige stad Mekka.

Foto SPA / AFP