Stille luxe schreeuwt klassisme, sizeism en racisme

Goede smaak De peperdure maar sobere ‘oud geld-look’ Quiet luxury is dé trend van 2023. Janice Deul heeft daar wel wat gedachten bij.

Lente en zomer collectie 2024 voor mannen van Dolce & Gabbana tijdens de Fashion Week in Milaan.
Lente en zomer collectie 2024 voor mannen van Dolce & Gabbana tijdens de Fashion Week in Milaan. Foto Antonio Calanni / AP

Quiet luxury (‘stille luxe’) is ineens overal. Eerder deze maand berichtte het Amerikaanse tech & gaming platform Wealth of Geeks dat het aantal searches naar de term de afgelopen tijd is toegenomen met ruim 614 procent. De bladen bombardeerden de peperdure, logo-loze beige en greige looks die onder deze noemer worden geschaard al maanden geleden tot De Belangrijkste Modetrend van 2023, en het lijkt erop dat ze gelijk gaan krijgen. Selffulfilling prophecy? Wellicht. De dood in de pot voor ons aller creativiteit? Dat ook!

Lees over ‘knetterdure eenvoud’ ook: Hoe de (super)rijken zich onderscheiden met ‘stille luxe’

Nieuwe constante

Maar blijkens de show tijdens de jongste Fashion Week in Milaan is zelfs het doorgaans zo flamboyante Dolce & Gabbana overstag. Evenals bling loving fashionvips als JLo, Kylie Jenner en haar zussen Kim en Khloé Kardashian. Ook onder minder prominente modeliefhebbers zien we wereldwijd steeds meer adepten van de zogenaamde oud geld-look die mede zo huge is geworden dankzij de dramady-reeks Succession (op HBOMax). En hoewel gevreesd moet worden dat deze stijl het wellicht tot een nieuwe constante schopt, kent praktisch geen enkele trend alleen en uitsluitend fans. ‘Old Money Esthetics’ ofwel ‘Stealth Wealth’ (de hashtags die op TikTok en andere sociale media worden gebruikt als het om de zogenaamde stille luxe gaat) zijn hier geen uitzondering op.

Lees ook: Alleen ingewijden weten dat wat jij draagt éígenlijk heel duur is

Tegenstanders van de trend roeren zich met name overzees, zo lijkt. Maar hun geluid draagt ver en wordt alras sterker. Neem Jonathan Square: schrijver en onderzoeker Zwarte visuele cultuur aan het prestigieuze Parsons School of Design en bepaald geen fan van de minimalistische chic à la The Row, de ‘tijdloze’ ready-to-wear wear van de altijd wat zwaarmoedig ogende tweeling Mary-Kate en Ashley Olsen, die ooit gezamenlijk de rol van het peuterpersonage Michelle speelden in de sitcom Full House. (Ken je de serie niet, dan zou ik dat vooral zo laten.)

Bevoorrechte witte mensen willen zich distantiëren van armlastige witte mensen, van de zogenaamde nouveau riche en van mensen van kleur

Terug naar Jonathan Square die op zijn populaire Insta-account claimt dat er niets ‘rustig’ is aan quiet luxury maar dat deze minimalistische stijl daarentegen een drietal -ismes schreeuwt: klassisme – en daarmee doel ik uiteraard op het onderscheid dat wordt gemaakt aan de hand van de sociale groep waartoe iemand behoort; sizeism (discriminatie gebaseerd op de omvang van mensen) en: racisme, dat helaas geen uitleg nodig heeft.

Lees ook het opiniestuk van Laurie Bastemeijer: ‘Stille luxe’ is voor wie zogenaamd zijn zaakjes op orde heeft

Volgens Square is quiet luxury voor bevoorrechte witte mensen niets meer en niets minder dan een manier om te schitteren met hun dollars, hun maatschappelijke positie, hun dunne (!) lijf, smaak en gevoel voor stijl. En dat alles met het oogmerk om zich te distantiëren van armlastige witte mensen, mensen die hun kapitaal eigenhandig hebben verdiend in plaats van het te hebben geërfd – de zogenaamde nouveau riche – en: mensen van kleur.

Groepen die grosso mode een andere, vaak flamboyantere of meer overdadige, esthetiek voorstaan, die door hen veelal als wansmaak wordt afgedaan. Absoluut iets om over na te denken deze analyse die ik zowel fascinerend als beangstigend vind. Mode mag bevragen, prikkelen, verbinden, uitdagen. Maar uitsluiten, nooit! Of je nu gaat voor een monochrome look, logomania of zo’n heerlijke triple print.