Wanneer start de uitbuiting tijdens het maken van een film?

Recensie Film

Drama ’Les Pires’ onderzoekt ethische grenzen bij het maken van een film. Helaas neemt de film uiteindelijk geen echte risico’s.

Les Pires is een schaap in wolfskleren. De film is vermomd als een uitdaging van de status quo – een onderzoek naar ethische grenzen tijdens het filmmaken – en won om die reden in 2022 de nevencompetitie Un Certain Regard van Cannes. Maar zoals onder de stekels van een egel een zacht, kwetsbaar knaagdier zit, zit er onder die uitdagende vermomming een conventioneel, degelijk verhaal.

In deze film-in-een-film volgen we de Vlaamse regisseur Gabriel (Johan Heldenbergh) die zijn debuut Pissing in the North Wind maakt over een probleemkind dat duiven houdt in Cité Pablo Picasso, een achterstandswijk in het Franse Boulogne-Sur-Mer. Gabriel is op zoek naar waarheid, dus zoekt hij acteurs met dezelfde problemen als zijn personages: woede, slechte reputatie, worsteling met seksualiteit, jonge criminaliteit.

Het stelt de acteurs in staat om te putten uit hun eigen leven. Maar is dat geen uitbuiting? Gabriel pusht de kinderen om te wroeten in hun eigen trauma’s. Zo instrueert hij de anderen – „Zeg dat zijn moeder een hoer is” – om de reactie te krijgen die hij wil.

Daarnaast wordt in ‘Picasso’ gefluisterd dat Gabriel alleen les pires (de slechtste) kiest. De reputatie van de kinderen verslechtert. Lily wordt nog meer gezien als ‘dorpsslet’, Ryan nog meer als allround rotkind. En dat terwijl de film een mild-pretentieus egoproject lijkt te zijn voor de Vlaamse regisseur.

Het levert een ethisch vraagstuk op: mag je dit risico nemen, deze kinderen potentieel beschadigen, om een goede film te maken? Zeker met de huidige discussie over regisseur Ulrich Seidl is dit relevant; hij werd beschuldigd van mishandeling van de lokale Roemeense kinderen die hij castte.

Helaas durft Les Pires er niet écht in te duiken. Regisseur Gabriel ontpopt zich halverwege tot kindervriend en therapeut met het hart op de goede plek. En de kinderen blijken tóch wel lieverdjes. Kortom: Les Pires wordt het soort slice of life-kunst, volledig schokkerig, handheld gefilmd, waarvan je op elk filmfestival wel tien voorbeelden vindt. Heel degelijk, en uitzonderlijk goed geacteerd. Maar je zou willen dat de film écht risico zou nemen. Laat eens zien dat de kinderen onhandelbaar zijn, niet te redden. Of dat de regisseur de kinderen slechter achterlaat dan hij ze vond.

https://www.youtube.com/watch?v=q2cOtwPfO0w