Blauw zeewezen wil een gewone tiener zijn

Recensie Film

Animatie In de mythologie zijn kraken angstaanjagende zeewezens met tentakels die schepen aanvallen. Maar in het licht subversieve ‘Ruby Gillman, Teenage Kraken’ hebben niet de kraken kwaad in de zin, maar juist een als ijdel neergezette zeemeermin.

(from left) Chelsea Van Der Zee (Annie Murphy) and Ruby Gillman (Lana Condor) in DreamWorks Animation’s Ruby Gillman, Teenage Kraken, directed by Kirk DeMicco.
(from left) Chelsea Van Der Zee (Annie Murphy) and Ruby Gillman (Lana Condor) in DreamWorks Animation’s Ruby Gillman, Teenage Kraken, directed by Kirk DeMicco. DreamWorks Animation

In de populaire cultuur zijn ‘kraken’ de schrik van menig zeeman: mythische zeewezens met tentakels die schepen aanvallen en dood en verderf zaaien. Jules Verne schreef erover in 20.000 mijlen onder zee en het fabeldier duikt op in Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006). In de DreamWorks-animatiefilm Ruby Gillman, Teenage Kraken zijn de hoofdpersonen, de familie Gillman, kraken die zich al jaren als mensen vermommen. Het licht subversieve van de film is dat niet de sympathieke kraken kwaad in de zin hebben, maar juist de als ijdel neergezette zeemeermin – een geestige sneer naar concurrent Disney’s The Little Mermaid.

De onhandige Ruby Gillman (Ruby Kieuwman) heeft een blauw gezicht en kieuwen die ze achter lang haar verstopt. Hun soms als vreemd ervaren uiterlijk verklaren de Gillmans door te zeggen dat ze uit Canada komen. De 15-jarige Ruby wil het liefst een gewone tiener zijn en heeft zich dan ook, net als de rest van de familie, grotendeels geassimileerd. Ze is bevriend met een groepje nerds, die wat clichématig worden geportretteerd, en wil graag naar het eindejaarsfeest van de middelbare school met de jongen op wie ze heimelijk verliefd is.

Als ze hem, na een door haar veroorzaakte onhandige actie, uit het water redt, verandert ze tot haar schrik in een gigantische, lichtgevende kraken met drie tentakels en laserogen. In de onderwaterwereld ontmoet ze voor het eerst haar oma en leert ze dat haar beschermende moeder betrokken was bij een vete met een boosaardige zeemeermin. Een vete die vijftien jaar later weer opspeelt als Ruby de ogenschijnlijk lieftallige Chelsea Van Der Zee ontmoet, een meisje van Nederlandse afkomst. Zij heeft felrood haar en blijkt een zeemeermin. Hun zeemeisjesvriendschap pakt echter anders uit dan Ruby verwacht.

De zuurstokkleurenanimatie van de onderwaterwereld is fraai, met een lichtpaarse, fluorescerende Ruby die van haar geel geklede oma leert over welke superkrachten ze beschikt. De omdraaiing van de kwaadwillige kraken- en onschuldige zeemeerminmythe is ook grappig maar verder ontstijgt deze animatiefilm de middelmaat niet, ondanks amusante verwijzingen naar monsterfilms als King Kong en Godzilla. Het idee van een puberend meisje dat verandert in een monster lijkt erg op het gegeven van de Pixarfilm Turning Red en de afwikkeling van de plot bevat geen enkele verrassing. Bovendien leidt het laatste half uur erg af van wat Ruby Gillman, Teenage Kraken wél leuk maakt: de transformatie van een tikje onhandige en onzekere puber naar een vrouw die goed in haar vel zit, ook al is dat van Ruby blauw.

https://www.youtube.com/watch?v=Tg2sbo1pZNI