N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Media
Serie ‘Star Trek: Strange New Worlds’ voelt met zijn losse episodes als een verademing naast andere, vaak in complexe verhaallijnen vastdraaiende series. Meesterlijk is het niet, wel vermakelijk en vintage.
Klaar voor een nieuwe expeditie langs de ‘final frontier’ met ruimteschip Enterprise? In de serie Star Trek: Strange New Worlds staat ijzervreter kapitein Pike aan het roer en ontmoeten we jonge versies van James T. Kirk, aan zijn zevende acteur toe, en Mr. Spock, aan zijn elfde acteur toe.
Star Trek is een immer uitdijend heelal voor nerds. Een ‘franchise’ die je beter niet verwart met Star Wars, de in 1977 begonnen ‘space opera’: een middeleeuws scifi-avontuur in een heelal van ridders, monniken en magie. Dat tref je op Disney+.
Kinderachtige beuzelarij voor ware ‘Trekkies’, die door vrijwel elke andere streamingdienst worden bediend. Star Trek begon in 1966 als een tv-serie in een geest van Californisch tech-utopisme: in de 23ste eeuw is de mensheid lid van de democratische Federatie van Planeten. De slagschepen van Starfleet patrouilleren en exploreren – „boldly go where no man has gone before” – in een verlichte neokoloniale geest: aliens moeten zelf ruimtevaart ontwikkelen voordat men contact legt. Starfleet is divers en inclusief, al zijn kapiteins verrassend vaak mens, wit en man.
Decor van Star Trek is vaak ruimteschip Enterprise, aanvankelijk onder leiding van de hanige gokker kapitein Kirk en diens koel rationele rechterhand Mr. Spock. Zij losten elke aflevering morele, filosofische, politieke en existentiële kwesties op. Na matige kijkcijfers ging in 1969 na drie seizoenen de stekker eruit, maar de jonge, hoogopgeleide fans hielden via verkleedpartijtjes een cultus van ‘Trekkie’ in ere, de eerste moderne fancultus voor nerds eigenlijk.
Lees ook: Waarom er nog nooit zo veel Star Trek te zien was
Golf van speelfilms
Paramount zag daar al snel geld in en reanimeerde Star Trek in 1979 als filmreeks, waarop nieuwe series volgden: Voyager, Deep Space Nine, The Next Generation, nu met AI, virtueel ‘holodeck’, nachtclub en therapeut aan boord van de Enterprise. In 2009 volgde de derde golf van speelfilms met nieuwe Spocks en Kirks, na 2017 ook weer series om de honger van de streamers naar content te stillen: Discovery en Picard, Lower Decks en Prodigy.
Niet alles maakt Trekkies gelukkig. Zo is er kritiek op de wazige art direction van Discovery, waarin de gebruinde, krijgshaftige Klingons met hun ribbelschedels opeens als veenlijken ogen. Iedereen bij Starfleet is daar hoogst volatiel, op het hysterische af, zelfs Spock huilt tranen met tuiten. Discovery kiepert te veel onderkoeld Star Trek-dna uit de luchtsluis.
Anders ligt dat met Picard op Amazons streamingdienst Prime Video, met Jean-Luc Picard als de kale, nu hoogbejaarde Franse kapitein uit The Next Generation die het opneemt tegen zijn oude vijanden: de wispelturige god Q, en de collectivistische Borg. Picard heeft iets te veel respect voor Star Treks filosofische, plechtstatige toon, het is een vooral op oude fans gerichte reünie van pensionado’s die de jeugd nog veel te leren hebben, zo blijkt.
Een verademing
De jongste serie, Star Trek: Strange New Worlds is aan seizoen 2 toe op SkyShowtime en keert terug naar de bron. Het betreft losse episodes, geen doorlopend verhaal: een verademing naast andere, vaak in complexe verhaallijnen vastdraaiende series. We zijn terug op de Enterprise onder grijze eminentie Christopher Pike, met een jonge, overtuigende Spock als ‘science officer’ en luitenant Uhura als stagiair. Opvolger Kirk loopt zich warm.
De rijzige, houterige Pike (Anson Mount) oogt met zijn brylcreem-kuif als een welwillende jarenvijftig-patriarch. Hij heeft een fatalistische inborst, want weet dat hem een ellendig lot wacht dat hij niet kan ontlopen. Maar de plicht staat voorop en de nobele Pike weet zich gesteund door een crew van sterke vrouwen en capabele aliens.
De episodes zijn zelden origineel, maar ademen de nestgeur van 1966. Zo is er een soort maritiem duel in de traditie van Horatio Hornblower, eindigt een expeditie op een gure planeet in – van Alien en Predator jattende – horror en poneren aliens morele dilemma’s: mag je een kind offeren om een heel volk te redden?
De mix van een antiek Star Trek-seizoen al met al, inclusief half mislukte humor en Spock die worstelt met ratio en emotie, ditmaal ook tussen de lakens. Meesterlijk is het niet, wel vermakelijk en vintage; gefundenes Fressen voor een derde generatie Trekkies.