Anjet Daanje wint Constantijn Huygens-prijs voor literair oeuvre

Literatuurprijs Anjet Daanje schreef onder meer romans, scenario’s, novellen en een bundel met vertaalde en eigen gedichten. Ze brak door met De herinnerde soldaat en won onlangs twee prijzen voor Het lied van ooievaar en dromedaris.
De jury is onder de indruk van „de overweldigende kracht van dit eigenzinnige oeuvre”.
De jury is onder de indruk van „de overweldigende kracht van dit eigenzinnige oeuvre”. Foto Lars van den Brink

Schrijver Anjet Daanje heeft de Constantijn Huygens-prijs gewonnen voor haar literair oeuvre, dat bestaat uit romans, scenario’s, novellen en een bundel met vertaalde en eigen gedichten. Dat heeft de jury van de Jan Campert-stichting dinsdag bekendgemaakt. Volgens de juryleden heeft Daanje een „literair universum” gebouwd dat „wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent”.

Lees ook dit interview met Anjet Daanje: ‘Halverwege denk ik altijd: waarom schrijf ik niet een normaal boek?’

Daanje brak door met De herinnerde soldaat, dat werd beloond met de F. Bordewijk-prijs in 2020. Met de roman Het lied van ooievaar en dromedaris won Daanje de Boekenbon Literatuurprijs 2022 en de Libris Literatuur Prijs 2023. „Haar boeken tonen de macht van de verbeelding en zitten dicht op de huid van onze tijd”, aldus de jury, die onder de indruk is van „de overweldigende kracht van dit eigenzinnige oeuvre”.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Juryvoorzitter Aad Meinderts belde Daanje met het nieuws dat ze de Huygens-prijs krijgt, waarop Daanje (58) reageerde: „Ik dacht dat je daar minstens 70 voor moest zijn!”. De prijs wordt volgend jaar op zondag 21 januari uitgereikt.