Justitie VS: zelfmoord Jeffrey Epstein te wijten aan nalatigheid en wangedrag gevangenisbewakers

Zedendelinquent Epstein werd in juli 2019 opgepakt voor onder meer mensenhandel. Een maand later troffen de cipiers hem levenloos aan in zijn cel. Dat komt door „talrijke en ernstige fouten” gemaakt door gevangenismedewerkers, zeggen onderzoekers nu.
Het is de tweede keer in zes maanden tijd dat de dood van een hooggeplaatste gevangene wordt verweten aan het falen van het Amerikaanse Bureau of Prisons.
Het is de tweede keer in zes maanden tijd dat de dood van een hooggeplaatste gevangene wordt verweten aan het falen van het Amerikaanse Bureau of Prisons. Foto Reuters

Een „combinatie van nalatigheid en wangedrag” stelde zedendelinquent Jeffrey Epstein in staat om zichzelf in 2019 van het leven te beroven in de gevangenis. Dat meldt de interne waakhond van het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag in een nieuw onderzoek. In aanloop naar zijn dood zijn „talrijke en ernstige fouten” gemaakt door medewerkers van de gevangenis waar hij vastzat. Zo zouden bewakers hebben verzuimd om Epsteins cel te doorzoeken op de avond voor zijn dood.

Dat de gevangenis geen nieuwe celgenoot had aangewezen voor Epstein en problemen met de bewakingscamera’s speelden ook een rol in zijn dood, zo schrijft inspecteur-generaal van justitie Michael Horowitz in het onderzoeksrapport. Ook zou hij zijn achtergelaten met te veel beddengoed in zijn cel, dat hij uiteindelijk gebruikte bij zijn zelfdoding. Bovendien was volgens Horowitz een groot deel van de cipiers die betrokken waren bij zijn bewaking overwerkt en presteerden zij ondermaats.

Twee cipiers werden hiervoor eerder al aangeklaagd, omdat ze niet goed op Epstein hadden gelet. Ze moesten elk halfuur bij hem gaan kijken, maar rond het moment van de zelfmoord waren de cipiers al acht uur niet langsgegaan. Volgens de aanklagers waren de medewerkers in plaats daarvan online aan het winkelen. De cipiers gaven toe dat ze de logboekgegevens hadden vervalst om het te laten lijken alsof ze wel waren wezen kijken. Uiteindelijk sloot het tweetal een deal met justitie om een celstraf te ontlopen.

Lees ook: Epstein zat in ‘mensonterende’ gevangenis met personeelstekort

Bureau of Prisons

Het is de tweede keer in zes maanden tijd dat Horowitz de dood van een hooggeplaatste gevangene wijt aan het falen van het Amerikaanse Bureau of Prisons, die verantwoordelijk is voor de federale gevangenissen in het land. In december meldde de inspecteur-generaal dat falend management, gebrekkig beleid en wijdverspreide incompetentie een rol speelden bij de dood in 2018 van de beruchte gangster James „Whitey” Bulger in een gevangenis in West Virginia. Na de dood van Epstein werd de directie van het Bureau of Prisons ontslagen door de minister van Justitie.

Het rapport komt meer dan vier jaar nadat Epstein zichzelf van het leven beroofde in het Metropolitan Correctional Center, New York, in afwachting van zijn proces wegens mensenhandel en samenzwering. Epstein werd in juli 2019 opgepakt, een maand later troffen gevangenismedewerkers hem levenloos aan in zijn cel. De verontwaardiging dat dit had kunnen gebeuren was groot, omdat Epstein al onder verscherpt toezicht stond om zelfmoord te voorkomen. Er gingen theorieën rond dat het geen zelfmoord was geweest, maar onderzoekers van de waakhond vonden – net als de FBI – geen aanwijzingen dat er iets anders is gebeurd.


Lees ook deze necrologie: Een ritselaar en seksverslaafde die zich overal uit kon praten