Zaak tegen pakketbezorger Wijchen mogelijk opnieuw behandeld vanwege zoekraken pleitnota

Kwijt Een pakketbezorger werd in 2021 veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodrijden van een man. Vanwege het kwijtraken van een pleitnota wordt de zaak mogelijk opnieuw behandeld.
Familie en vrienden leggen bloemen neer tijdens een stille tocht voor de doodgereden man in Wijchen.
Familie en vrienden leggen bloemen neer tijdens een stille tocht voor de doodgereden man in Wijchen. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

De zaak tegen de pakketbezorger die in november 2020 in Wijchen een man doodreed moet opnieuw worden behandeld. Dat schrijft de advocaat-generaal in een advies aan de Hoge Raad, dat dinsdag werd gepubliceerd. De reden voor de mogelijke herbehandeling is dat de pleitnota van de advocaat is zoekgeraakt bij het gerechtshof in Arnhem. Een dergelijk advies legt de Hoge Raad zelden naast zich neer.

Een negentienjarige pakketbezorger werd in 2021 door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doodrijden van een man een jaar eerder. De advocaat-generaal acht het zoekraken van de pleitnota als een „onherstelbaar verzuim dat moet leiden tot nietigheid van het onderzoek”. Hij adviseert verder dat de uitspraak moet worden vernietigd, waardoor het hof de zaak opnieuw moet behandelen. De uitspraak van de Hoge Raad in de cassatieprocedure staat gepland op 26 september.

Het slachtoffer wandelde op 24 november met zijn vrouw door hun woonwijk in Wijchen toen ze een bestelbus met hoge snelheid voorbij zagen rijden. Destijds sprak de man de bestuurder van een bestelbus, de pakketbezorger, aan op zijn rijgedrag. Na een woordenwisseling reed de man frontaal op de man in. Die actie herhaalde de bestuurder drie keer, waarna hij de wijk uit vluchtte, de man dood op straat achterlatend.