LTO: ‘Landbouwakkoord was recept voor meer boerenprotest’

Landbouwakkoord Boerenorganisatie LTO krijgt het verwijt dat het miljarden aan overheidsgeld heeft laten liggen, schrijft voorzitter Sjaak van der Tak in NRC. Maar het ontbrak het mislukte landbouwakkoord aan ‘stevige afspraken’.

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak voorafgaand aan een een nieuwe ronde in het overleg over een landbouwakkoord, vorige week.
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak voorafgaand aan een een nieuwe ronde in het overleg over een landbouwakkoord, vorige week. Foto Sem van der Wal/ANP

Het omarmen van het mislukte landbouwakkoord zou volgens boerenorganisatie LTO „tot meer polarisatie en verzet hebben geleid”. Dat schrijft Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, in een opinie-artikel in NRC. Het onderhandelingsakkoord bood volgens hem geen „duidelijkheid”. Voor een ledenraadpleging waren juist „stevige afspraken” nodig.

Het stoppen met de onderhandelingen vorige week, was „een van de zwaarste afwegingen die ik in mijn loopbaan heb gemaakt”, schrijft Van der Tak (66), voormalig burgemeester van Westland (CDA) en wethouder in Rotterdam.

Lees ook het opiniestuk van Sjaak van der Tak: Dit concept landbouw- akkoord miste balans

Het kabinet was bereid 13,5 miljard euro te investeren in een duurzame transitie van de landbouw tot 2040.

Een deel van de achterban van LTO lijkt het bestuur „kwalijk te nemen dat wij niet hebben gekozen voor de strategie ‘take the money and run’”, aldus Van der Tak.

„Alle seinen hadden op rood moeten springen”, omdat uit analyse bleek dat de afspraken over het verdienmodel voor boeren in de toekomst te vaag waren om door te rekenen, volgens Van der Tak. Drie kennisinstituten oordeelden begin juni zeer kritisch over het concept-akkoord, schreef NRC onlangs.

Volgens het beoogde landbouwakkoord zou de veestapel zou 25 tot 30 procent inkrimpen, en zou het landbouwareaal in de komende jaren met 12,5 procent inkrimpen. Over het akkoord werd sinds december onderhandeld door het kabinet, boeren, de levensmiddelenindustrie en natuurorganisaties.

In het opinie-artikel verwijt Van der tak de Europese Commissie dat zij geen visie heeft op voedsel en de toekomst van de landbouw. „Kijkend naar de voortdurende stapeling van wet- en regelgeving moet de vraag gesteld worden of boeren en tuinders die transitie überhaupt nog mee kunnen maken”, schrijft hij.