Zes jaar celstraf voor topcrimineel Mink K.

Drugscriminaliteit K. heeft in 2020 honderden kilo’s cocaïne vervoerd vanuit Zuid-Amerika naar de Westerschelde in Nederland. De geboren Amsterdammer was ook in de jaren negentig al een prominent figuur in de Nederlandse onderwereld.
Mink K. is eerder veroordeeld voor drugs- en wapenhandel.
Mink K. is eerder veroordeeld voor drugs- en wapenhandel. Foto Merlin Daleman

De Nederlandse topcrimineel Mink K. is veroordeeld tot zes jaar celstraf vanwege grootschalige internationale drugshandel. Dat vonnis is dinsdag uitgesproken in de Rotterdamse rechtbank. Ook is de geboren Amsterdammer veroordeeld voor betrokkenheid bij het opzetten van een cocaïnewasserij. Het Openbaar Ministerie eiste dat de 62-jarige negen jaar de cel in ging. De officier van justitie beschreef K. eerder als een „baas” in de cocaïnewereld. „Hij laat anderen voor zich werken. Anderen doen het vuile en risicovolle werk.”

K. heeft volgens justitie in 2020 370 kilo cocaïne vervoerd vanuit Zuid-Amerika naar de Westerschelde in Nederland. Dat maakte het OM op uit gekraakte versleutelde berichten. In die berichten werd overlegd over geldbedragen, bestellijsten en over de geuroverlast van zogenoemde cocaïnewasserijen. De pakketten drugs werden gevonden tussen bananen in een Duitse supermarkt. Vorig jaar april werd K. op verzoek van de Landelijke Recherche opgepakt in Libanon, waar hij jaren verbleef. Met een defensievliegtuig werd hij samen met zijn 41-jarige schoonzoon Najim Z., die ook betrokken was bij internationale drugshandel en die gelinkt zou zijn aan Ridouan Taghi, uitgeleverd aan Nederland. Z. werd eerder deze maand veroordeeld tot acht jaar cel.

Volgens de Rotterdamse rechtbank had K. „een leidende en coördinerende rol”. De straf voor K. is drie jaar lager geworden dan wat het OM eiste, omdat de rechtbank niet genoeg bewijs heeft dat K. ook nog een andere partij drugs in zijn bezit had. De advocaat van K., Mark Teurlings, had om vrijspraak gevraagd. Hij is teleurgesteld in de uitspraak en overweegt een hoger beroep.

K. speelde in de jaren negentig een prominente rol bij de handel in hasj, cocaïne en wapens. Hij is eerder veroordeeld voor drugs- en wapenhandel. K. heeft in 2013 acht jaar in de Libanese cel vastgezeten vanwege drugssmokkel.