‘Rutte beloont sloper van de democratie’, zegt de dochter van gevangen oppositieleider Rached Ghannouchi

Aanhangers van de oppositiecoalitie dragen een protestbord mee met daarop de foto van Rached Ghannouchi. Zij eisen de vrijlating van tegenstanders van het huidige regime die onlangs zijn opgepakt.

Foto Mohamed Messara/EPA

Interview

Yusra Ghannouchi | Dochter oppositieleider Tunesië De dochter van de gevangen Rached Ghannouchi meent dat de EU zichzelf in de vingers snijdt door akkoord met president Saied

Met stijgende verbazing heeft ze Europese leiders, onder wie premier Rutte, de afgelopen tijd naar Tunis zien reizen om een akkoord te sluiten met president Saied over het stuiten van de migrantenstroom in ruil voor economische hulp. „Hij is een dictator en zo wordt hij beloond voor het slopen van de Tunesische democratie”, zegt Yusra Ghannouchi, dochter van de gevangen oppositieleider Rached Ghannouchi (81).

Ghannouchi’s dochter is met familieleden van andere Tunesische politieke gevangenen in Den Haag om te zien welke stappen het Internationaal Strafhof tegen het steeds repressievere regime van president Saied kan ondernemen. Maar ook om de internationale gemeenschap te waarschuwen tegen eventuele deals.

„We begrijpen dat Europa zijn eigen belangen wil behartigen voor wat betreft het migratieprobleem”, zegt ze „maar Saied heeft de situatie alleen maar erger gemaakt. Hij schendt de mensenrechten op grote schaal en heeft geen oplossingen te bieden. Het is dus heel onverantwoordelijk en kortzichtig van Europa om juist met hem in zee te gaan.”

De economische situatie van Tunesië is snel verslechterd, waardoor de stroom migranten snel is gegroeid. Europese landen sluiten een bankroet van Tunesië niet langer uit en vrezen dat de migrantenstroom dan nog groter wordt. Daarom proberen ze deals met Saied te sluiten.

Diezelfde Saied heeft juist dit jaar tientallen prominente oppositiefiguren gevangen laten zetten: politici, een vakbondsleider, een prominente rechter en journalisten. Ook Ghannouchi, leider van de islamitische partij Ennahda, werd in april met veel machtsvertoon vlak voor het einde van de ramadan thuis gearresteerd. Sindsdien probeert de 45-jarige Yusra, die zelf in Londen verblijft, de buitenwereld te mobiliseren om te helpen bij haar vaders vrijlating.

Hoe gaat het met uw vader?

„Hij zit nu 71 dagen vast en maakt het fysiek goed. Maar hij heeft nog maar eenmaal bezoek van mijn moeder mogen ontvangen, met een afscheiding ertussen en veel bewakers erbij. Ze hebben inmiddels negen of tien zaken tegen hem geopend, vooral om hem maar langer vast te kunnen houden. Ze hebben hem in één zaak al een jaar celstraf gegeven omdat hij eerder bij een toespraak op de begrafenis van een partijgenoot had verklaard dat hij niet bang was voor een heerser of een tiran. Dat werd uitgelegd als belediging van de president en dat is strafbaar.”

Wat vindt u van die bereidheid van van de EU tot akkoorden met Saied?

„Die helpt niet. Saied had na zijn staatsgreep van 2021 zijn legitimiteit al verloren. Denk aan de door hem georganiseerde verkiezingen voor een nieuw parlement, waaraan minder dan tien procent van de kiezers meedeed. Hij snakt nu naar legitimiteit en die verlenen de Europese leiders hem op die manier.”

Maar vindt u het niet begrijpelijk dat Rutte en andere EU-leiders proberen een nieuwe toestroom van migranten te voorkomen?

„Het is absurd te denken dat Saied Tunesiës problemen kan oplossen. De economie is onder hem alleen maar verder achteruitgehold. Mensen moeten nu uren in de rij staan om een kilo suiker of een liter olie te bemachtigen en er is een medicijnentekort. Zo’n situatie hebben we niet eerder meegemaakt. Als hij langer aanblijft zal dat alleen maar tot grotere migratiestromen leiden. ”

Wat moet Europa dan doen?

„Het moet in overeenstemming met zijn eigen waarden handelen en democratie en respect voor mensenrechten bevorderen. Het is echt een misvatting dat autocratische regimes in staat zijn oplossingen te bieden, zij leiden alleen maar tot instabiliteit.”

Maar toen Tunesië na 2011 een democratie was en Ennahda meeregeerde, ging het toch ook niet goed?

„Democratie kan niet in één klap succes hebben. Tunesië boekte snel vooruitgang met een democratisch bestuur en onafhankelijke rechters. Economisch gezien ging het niet goed, ook door decennia corruptie, de chaos in buurland Libië en een economische crisis in Europa, onze belangrijkste economische partner. Maar de laatste paar jaar hebben aangetoond dat het alleen maar slechter wordt als je de democratie afschaft.”

Saied beschuldigde Afrikanen onlangs plotseling van ‘omvolking’.

„Die retoriek tegen Afrikaanse migranten is verontrustend. Ook zwarte Tunesiërs worden er de dupe van. Hij wekt ten onrechte de indruk dat er heel veel mensen van bezuiden de Sahara in Tunesië zitten. Het illustreert hoever Saied wil gaan om aan de macht te blijven. Elke dag zoekt hij een nieuwe vijand. Nu eens rechters, dan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en dan weer migranten.”

Lees ook: Dreigend bankroet Tunesië voedt Europese vrees voor nieuwe migratiestroom