Kabinet geeft tabaksindustrie langer de tijd om smaakjes te weren uit (e-)sigaretten

Roken en vapen Sigaretten en vapes met bijvoorbeeld fruit- of mintsmaakjes zouden in eerste instantie vanaf 1 oktober uit de schappen moeten verdwijnen. Dat wordt nu 1 januari.
Tegenwoordig worden sigaretten uitsluitend verkocht vanachter een deurtje of gordijntjes, zodat ze uit het zicht van kinderen blijven.
Tegenwoordig worden sigaretten uitsluitend verkocht vanachter een deurtje of gordijntjes, zodat ze uit het zicht van kinderen blijven. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

Fabrikanten van sigaretten en e-sigaretten krijgen drie maanden extra de tijd om smaakstoffen uit hun producten te halen, tot 1 januari 2024. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen (ChristenUnie), maandag aan de Tweede Kamer. Sigaretten en vapes met andere smaken dan een tabakssmaak (zoals fruit of mint) zouden vanaf 1 oktober uit de schappen moeten verdwijnen, zo kondigde het kabinet eerder aan.

Volgens het kabinet is „één van de belangrijkste aspecten die e-sigaretten aantrekkelijk maken voor zowel jongeren als volwassenen de diversiteit aan beschikbare smaken”. Toch besloot het kabinet het afdwingen van de regelgeving uit te stellen, nadat bleek dat de nieuwe aangescherpte smaakregels voor (e-)sigaretten zo streng zijn dat bijna alle bestaande e-sigaretten van de markt moeten worden gehaald, ook vapes met een tabakssmaak. Het kabinet wil wel dat vapes met tabakssmaak op de markt blijven; die zouden voor jongeren niet zo aantrekkelijk zijn als vapes met fruitsmaak, maar voor sigarettenrokers wel een tussenstap zijn naar helemaal afkicken.

Het kabinet is de bewegingsruimte van de tabaksindustrie en rokers flink aan het inperken. In 2040 moet een rookvrije generatie opgroeien. Vanaf 1 april 2024 kost het gemiddelde pakje met twintig sigaretten 10 euro. Het aantal plekken waar mag worden gerookt wordt stapsgewijs gelimiteerd. De schade die e-sigaretten toebrengen aan de gezondheid is niet goed in kaart gebracht, maar volgens het kabinet zijn er „steeds meer aanwijzingen” dat vapen voor jongeren een opstapje is naar het roken van sigaretten.

De Hartstichting, het KWF en het Longfonds laten weten het „schandalig” te vinden dat het smaakjesverbod op vapes is uitgesteld: „Door uit te stellen wordt wéér een nieuwe groep kinderen nicotineverslaafd en komen we niet dichter bij de rookvrije generatie.”