De Hermitage Amsterdam heet vanaf 1 september H’ART Museum

Naamsverandering De Hermitage Amsterdam, dat vorig jaar de banden met Rusland verbrak, gaat nauw samenwerken met het British Museum, Centre Pompidou en het Smithsonian American Art Museum.

De Hermitage Amsterdam zal vanaf 1 september H’ART Museum gaan heten.
De Hermitage Amsterdam zal vanaf 1 september H’ART Museum gaan heten. Foto Remko de Waal

De Hermitage Amsterdam heet vanaf 1 september H’ART Museum. Het museum, dat geen eigen collectie bezit, gaat vanaf de zomer volgend jaar nauw samenwerken met het British Museum, Centre Pompidou en het Smithsonian American Art Museum. Dat hebben de directeuren van de vier musea maandagmorgen op een persconferentie in Amsterdam bekendgemaakt.

Het H’ART Museum gaat met de partners jaarlijks in elk geval twee grote exposities maken, die steeds vijf maanden te zien zullen zijn. De programmering voor de eerste drie tot vijf jaar staat in de steigers, zegt directeur Annabelle Birnie.

De openingsexpositie staat voor najaar 2024 gepland en is een samenwerking met Centre Pompidou: een groot overzicht van de Russisch-Franse kunstschilder Wassily Kandinsky. Voor het museum in Parijs is de samenwerking een kans om nieuw publiek te vinden voor zijn collectie, zegt Birnie. Vanaf eind 2023 zal ‘Beaubourg’ namelijk vier jaar lang gesloten zijn vanwege een renovatie. De tentoonstelling Feminine Power, die het British Museum vorig jaar toonde, zal H’ART Museum in aangepaste vorm ook gaan brengen.

Formidabele collecties

De toekomstige partners beschikken over formidabele collecties. Het British Museum in Londen bezit 13 miljoen objecten die de hele geschiedenis van de mensheid omspannen. Centre Pompidou is een toonaangevend centrum voor moderne kunst. En het Smithsonian in Washington is met 19 musea, 21 bibliotheken, negen onderzoekscentra en in totaal 154 miljoen collectiestukken het grootste museum ter wereld.

De Hermitage Amsterdam werd in 2009 geopend als een partner van de Hermitage Sint-Petersburg, het grootste museum van Rusland. Permanent werden sindsdien aan de Amstel druk bezochte tentoonstellingen georganiseerd met delen van de circa 3 miljoen kunstschatten van het Russische staatsmuseum.

Directeur Annabelle Birnie gaf maandag een toelichting over de nieuwe koers van het museum.
Foto Koen van Weel

Na de Russische inval in Oekraïne verbrak de Hermitage Amsterdam maart vorig jaar de banden met Rusland. Het museum was korte tijd gesloten, organiseerde daarna vijf tentoonstellingen rond topstukken uit Nederlandse musea, en nam daarna enige bestaande exposities over. Op dit moment bijvoorbeeld de expositie Rembrandt & tijdgenoten, met 35 historiestukken uit The Leiden Collection, een Amerikaanse privécollectie.

Museum voor musea

H’ART Museum wordt een museum voor musea, zegt Birnie. Het museum was kwetsbaar omdat het slechts één vaste partner had, zegt ze. Het museum besloot daarom op zoek te gaan naar meerdere partners op het niveau van de Hermitage Sint-Petersburg. Het Amsterdamse museum ontvangt geen subsidies; alle inkomsten komen uit entreegelden, sponsorinkomsten en giften.

Het H’ART Museum gaat kunst van de oudheid tot nu presenteren, zegt Birnie. „We hebben ons het afgelopen jaar afgevraagd wat ons onderscheidt van andere musea. We zijn goed in samenwerken, in topkunst presenteren en in verhalen vertellen.” Door „jonge kunstenaars, denkers en creatieven” bij de tentoonstellingen te betrekken, hoopt het museum ook aantrekkelijk te zijn voor bezoekers onder de veertig.

Een jaar geleden sloot Birnie in een gesprek met NRC niet uit dat de banden met Rusland ooit weer worden hersteld. Nu zegt de 54-jarige directeur: „Ik verwacht niet dat dat gedurende mijn werkzame leven nog zal gebeuren.”

Lees ook een interview met Annabelle Birnie: ‘We kunnen niet anders dan de banden met Rusland verbreken’