Nederlandse voetbalsters als middelpunt van een gezinsuitje

Reportage

Oranje Na een zege van Oranje op een jongensteam van de Amsterdamse club De Volewijckers, volgde zondag voor de speelsters een meet-and-greet met fans van het Nederlands elftal.

Lieke Martens (rechtsvoor) deelt handtekeningen uit op de fandag van de Nederlandse voetbalsters.
Lieke Martens (rechtsvoor) deelt handtekeningen uit op de fandag van de Nederlandse voetbalsters. Foto Mona van den Berg

Erwin Pellemans heeft een brede grijns op zijn gezicht. Samen met de 12-jarige Renske Pellemans gaat hij op de foto met de beker van de Europees kampioen uit 1988. Achter de twee is het elftal met nationale helden als Marco van Basten, Ruud Gullit en Ronald Koeman te zien. „Die Europese titel was heel bijzonder”, zegt de Oranjefan uit Nederweert. „Alsof het een bevrijding was.”

Dochter Renske Pellemans heeft veel meer met de beker aan de andere kant van het veld op de KNVB Campus. Met daarachter op een doek juichende Oranje-speelsters als Lieke Martens, Daniëlle van de Donk en Sari van Veenendaal. De Europees kampioen van 2017. Het voelde voor meisjes als Renske óók als een soort bevrijding. „Ik ben toen zelf bij RKSV Merefeldia op voetbal gegaan”, legt de Limburgse uit. „Ik heb de afgelopen jaren altijd met jongens gevoetbald, maar komend seizoen stap ik over naar een meisjesteam bij RKVV Eindse Boys.”

Zo geniet de één van resultaten uit het verleden en droomt de ander nog van eigen succes. De families Van der Vliet en De Oude uit Loosdrecht zijn met drie volwassenen en drie kinderen gekomen. André de Oude gaat in gedachten terug naar het EK van 2017 toen hij als militair in Mali zat. „We mochten na de zege twee biertjes drinken”, zegt hij lachend. Voor diens elfjarige nichtje Nora van der Vliet vormde het succes van Oranje een van haar eerste jeugdherinneringen. „Ik wil ze zelf graag ontmoeten.”

Dj Sherida Spitse

Circa tweeduizend mensen zijn op zondagmiddag naar het complex van de KNVB in Zeist gekomen voor de fandag van de vrouwen van Oranje. Het elftal van bondscoach Andries Jonker zit in de voorbereiding van het WK, dat komende maand begint in Australië en Nieuw-Zeeland. De internationals genieten zichtbaar van de meet-and-greet met hun fans en delen vele handtekeningen uit. Daarnaast worden er ballen in boodschappenkarretjes geschoten, vinden wedstrijdjes vier tegen vier plaats en wordt er gedanst bij de silent disco van dj Sherida Spitse. Oranje als middelpunt van een familieuitje.

Toch ontbreekt het aan één belangrijk ding: een voetbalwedstrijd van Oranje. Niet dat die niet op het programma stond. Sterker nog; die werd wél gespeeld. Publiek en pers waren echter niet welkom bij de trainingswedstrijd, die een uurtje voor aanvang van de fandag aan de andere kant van de weg plaatsvond. Een duel tussen Oranje en een jongenselftal van de Amsterdamse club De Volewijckers. Uit angst voor een grote nederlaag moesten grote doeken en bewakers voorkomen dat er beelden van naar buiten kwamen. Zelfs de uitslag zou mogelijk geheim blijven.

Het bleek onnodig. Toen het publiek al lang en breed bezit had genomen van het feestterrein, maakte de persvoorlichting van Oranje alsnog het resultaat bekend. Het Nederlands elftal had met 2-1 gewonnen dankzij doelpunten van Esmee Brugts en Daniëlle van de Donk. Ivar Wijna scoorde tegen voor de Volewijckers. Daar moesten de media het mee doen. Later op de dag wordt bekend dat Kika van Es (PSV) en Tiny Hoekstra (Ajax) niet naar het WK gaan.

De Nederlandse selectie met tegenstanders De Volewijckers.
Foto KNVB

Een kleine twee uur na de wedstrijd loopt Jonker met een groepje internationals vanachter een afgeschermd gedeelte naar het grote podium voor een handtekeningensessie. Ondertussen onderhoudt oud-international Anouk Hoogendijk (38) de fans met een quiz over het Nederlandse voetbal. Ze behoorde tot het Nederlands elftal dat in 2009 op het EK in Finland het begin van de ‘ Oranje-gekte’ veroorzaakte.

Gemiste kans

Volgens Hoogendijk heeft haar generatie het fundament gebouwd en is daarna onder leiding van Sarina Wiegman het dak op het huis geplaatst. Hoogendijk kijkt vol trots naar de ontwikkeling van het voetbal bij de vrouwen en is blij dat er eindelijk respect en erkenning is voor de sport die ze zo lief heeft. Én dat veel van de huidige internationals als fullprof leven. „Ik ken geen jaloezie of afgunst. Ik ben juist blij dat er heel veel op z’n plek valt”, legt ze na de quiz uit. Als Hoogendijk Jonker en het groepje speelsters tegen het lijf loopt, volgen omhelzingen. De bondscoach houdt zich op de vlakte over het oefenduel met De Volewijckers. „Of de verdediging is getest? Het ging goed hoor.”

Hoogendijk snapt het geheimzinnige gedoe over het oefenduel met De Volewijckers niet zo goed. „Wij speelden met het Nederland elftal bijna iedere week tegen jongens. Dat was de enige manier om tegen een redelijk niveau te oefenen. En dat is nog zo. Misschien waren ze bang voor het imago. Dat zomaar een jongensploeg zou winnen van vrouwen met een voetbalstatus. Dat is niet gebeurd. Een gemiste kans dus.”