Column | De fietsende oudere is een ramp op wielen

Column

Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger

Ik ging een weekje zonder gezin op vakantie en zag verrassende dingen op plekken waar het gemiddelde grootstedelijke moedertje met kinderen in de basisschoolleeftijd doorgaans niet komt. Het Markermeer bleek bijvoorbeeld stampvol waterplanten te zitten. Ik vond het antwoord op de vraag waar alle insecten zijn gebleven: op het IJsselmeer. En Friesland blijkt op een doodgewone zonnige dinsdagochtend in juni afgeladen met ouderen. Ouderen op bootjes, ouderen op terrasjes, ouderen met hun caravan, ouderen met rugzakken op lange wandeltochten, maar vooral ouderen op hun elektrische fiets. Het Nederlandse pensioenvolk rijdt in kolonnes van kilometers lang door de polder op e-bikes van vierduizend euro. Ze zagen er dolgelukkig en gezond uit en zijn tot op de tanden bewapend en beschermd. Viervoudig gevaccineerd tegen corona, naast de reguliere prikken tegen influenza en pneumokokken. De cholesterol wordt veilig laag gehouden, bloeddruk en suiker onder controle, kunstheup, pacemaker, multifocale bril, onzichtbaar hoortoestel. Aan alles is gedacht.

En toch is nog steeds niet elk risico weggenomen. De neurologen en verzekeraars, verenigd in ‘artsen voor veilig fietsen’ zien het hoofdschuddend aan, want ze dragen niet allemaal een helm. Waar wij een generatie vitale ouderen zien, zien zij een stoet potentiële verkeersslachtoffers en Interpolis voornamelijk een stijgende kostenpost. Jaar op jaar neemt hun aantal toe op de spoedeisende hulp en het letsel wordt steeds ernstiger en duurder.

Nu is het fietspad één grote wedstrijd vingerwijzen. Iedereen heeft wel zijn eigen ergernis en die zit vaak diep: de appende jongere, de deelscooters, de stepjes, de opgefokte forens, de kamikaze-wielrenner.

Maar hier zijn de cijfers eenduidig. De toename van verkeersslachtoffers is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de verkeersdeelnemer op leeftijd. De fietsende oudere is een ramp op wielen. En dat is niet de schuld van ‘het verkeer’. Het meest voorkomende ongeluk is eenzijdig. Ze verliezen hun evenwicht, rijden tegen een stoepje of een paal of vallen. En bij hen is het letsel dan vaak meteen ernstig. Ze breken iets of lopen een hersenschudding op. Hersenletsel dat eenvoudig te voorkomen is met een helm.

De cijfers pleiten altijd vóór een helm en het dragen kost niets vanuit het ziekenhuis bezien, zeker niet wanneer het wordt afgezet tegen het voorkomen leed. Het leven zit boven de zeventig toch al vol met vaccins, medicijnen en hulpmiddelen. Het steeds brozere lichaam moet koste wat kost beschermd worden tegen botsen en stoten, het liefst in een wereld vol handgrepen, kussens en airbags. Een helm kan er toch nog wel bij?

En toch zou ik als oudere ergens een keer in opstand komen. Voor elke oudere fietser met hersenletsel zien de neurologen ongeveer tien patiënten met beroertes en TIA’s. Weet u wat daar tegen beschermt? Juist, bewegen, fietsen. De cijferaars kunnen precies berekenen wat al dat roekeloze gefiets ons wel niet kost. Ondertussen blijkt dat dankzij de elektrische fiets de oudere vaker is gaan fietsen, en verder. Al die ongevallen weerspiegelen uitstekend nieuws: de Nederlandse oudere is gezond, beweegt, ziet nog eens iets, komt nog eens ergens en geniet met volle teugen van het pensioen. Wat gaat de fietshelm veranderen aan dat enthousiasme?

Maar de valpartijen hebben meer nadelige effecten dan alleen voor henzelf en voor de zorgkosten. ‘Artsen voor veilig fietsen’ beogen niets minder dan een heuse cultuurverandering. Dat de oudere nu vaker crasht is aanleiding om maar meteen heel Nederland aan de helm te brengen, te beginnen bij de jeugd. Ze organiseren ‘de dag van de fietshelm’ en delen die dingen gratis uit op school met de autoriteit van de witte jas om van jongs af aan te benadrukken dat zij te allen tijde gevaar lopen op de fiets. Dat er gruwelijke dingen kunnen gebeuren. Dat we niet zo koppig moeten zijn.

Ik word vrolijk van de colonne geriatrische vitaliteit die daar voorbij trapt. Maar ik zie ook een statistiekje voorbijfietsen dat onze Nederlandse informele vrije fietscultuur in gevaar brengt. Niets mag in deze wereld ooit gevaarlijker worden.

Er breekt een dag aan dat wij onze onveiligheid moeten gaan beschermen en in opstand moeten komen tegen de betuttelende veiligheidscultus vanuit het ziekenhuis.

Rosanne Hertzberger is microbioloog.