Column | Zolang Poetin er is komt er geen duurzame vrede

Wie het debat in Europa volgt, komt hem vanzelf tegen, ziet Carl Bildt, over de oorlog in Oekraïne.

Zondag was hij op een verjaardagsfeestje in Londen. Maandag was hij in Stockholm. Dinsdag gaf hij een lezing in Den Haag over maritieme veiligheid. Die avond dineerde hij, weer in Londen, op een conferentie over wederopbouw van Oekraïne. Tussendoor was er aan het Voorhout even tijd de wereld door te nemen.

Carl Bildt (73) was premier van Zweden, maar dat was, zoals hij zelf onlangs zei, in de „late Bronstijd” (1991-1994). Daarna was hij minister van Buitenlandse Zaken en bemiddelaar op de Balkan. Nu is hij commentator, analist, frequent flyer. Zet in Europa twee denkers over buitenlands beleid bij elkaar en Bildt duikt als vanzelf op.

De liberaal-conservatief is lid van de raad van toezicht van de in buitenlands beleid gespecialiseerde denktank ECFR. Op Twitter bespreekt hij Europese politiek in 60 seconden. Vorige week serveerde hij Boris Johnson af, maar hield de optie voor diens comeback open. Ook betreurde hij het dat bij het overlijden van Silvio Berlusconi veel goeds over de dode werd gezegd. „De geschiedenis zal niet mild over hem oordelen.”

Als ik hem mijn visitekaartje toeschuif, „zodat u weet wie u gesproken heeft”, overhandigt hij prompt zijn kaartje „zodat u weet wie u geïnterviewd heeft”. Dan gaat het in hoog tempo langs de actualiteit.

Het voorjaarsoffensief. „We weten niet hoe het gaat met het offensief. Nu dicteert Oekraïne het tempo. Dat is nieuw. Maar ik waarschuw: er zijn geen snelle overwinningen in zicht en vrede is niet ophanden.”

Maar ik waarschuw: een snelle overwinning is niet in zicht

Carl Bildt oud-premier Zweden

NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne. „Dat gaat niet gebeuren op de NAVO-top in juli. Hoofdzakelijk omdat president Biden zo kort voor de verkiezingen niet naar het Congres wil stappen om een twee derde meerderheid in de Senaat te vragen.”

Is Biden niet bang om Poetin te provoceren? „Het argument ‘Poetin niet provoceren’ is een argument van gisteren. Dat is niet meer relevant. We provoceren Poetin met wapenleveranties al tamelijk veel.”

Oekraïne wil wél graag de toezegging lid te mogen worden. Dat wordt een teleurstelling? „Ik geloof niet dat het een groot probleem is. Wat ze nu nodig hebben zijn wapens en geld. Je wint geen oorlog met documenten.”

Het Westen wil in plaats van lidmaatschap veiligheidsgaranties bieden. „Veiligheidsgaranties zijn ook maar papier. Je hebt the real stuff nodig: geld en granaten. De Europese Commissie legt deze week 50 miljard euro op tafel voor reconstructie. Dat is ongeveer wat er nodig is en dat is ook gepast. De Amerikanen zetten zwaar in op wapens, wij op geld. Oorlog is duur.”

Iedereen komt tegenwoordig met een vredesplan, afgelopen weekend een Afrikaanse delegatie. Te vroeg? „De Russen zijn uitdrukkelijk tegen gesprekken over de territoriale integriteit van Oekraïne. Zolang dat zo is, komt Oekraïne niet naar de onderhandelingstafel.”

Hoe lang kan Zelensky dat volhouden? „Het is niet gemakkelijk voor Oekraïne maar er zijn geen tekenen van tanende motivatie. Hoe het aan de Russische kant is, weten we niet. Er is in hogere kringen in Moskou een duidelijk gebrek aan enthousiasme voor de oorlog. Ze weten dat ze niet aan de winnende hand zijn, maar willen niet verliezen. Ze weten niet hoe die vent ze hierin gerommeld heeft, ze weten niet hoe ze hieruit kunnen komen. Dat brengt me bij mijn belangrijkste punt. Gewapend of niet, dit conflict zal net zo lang duren als Poetin in het Kremlin zit. We zullen geen duurzame vrede hebben met Poetin.”

Turkije blokkeert toetreding van Zweden tot de NAVO. Vorige week had president Erdogan van Turkije weer kritiek, vlak voor hernieuwd overleg. „We wachten af. Sindsdien hebben we niets meer gehoord. Er is geen nieuwe bijeenkomst afgesproken.”

Is vertraging een probleem? „Een paar maanden kunnen we aan. De Russen zullen ons niet op korte termijn aanvallen, ze zijn elders druk. Maar er moet veel gebeuren om Zweden te integreren. Als het lang duurt, wordt de verdediging van Noord-Europa zeer gecompliceerd. Het is ook belangrijk voor Finland, dat gezegd heeft dat zijn lidmaatschap niet compleet is zonder Zweden.”

Wat bespreek je met Henry Kissinger als je naast hem zit tijdens een etentje voor zijn honderdste verjaardag? „Hij deed zondag iets wat hij nooit eerder deed: hij sprak over het verleden. Hij is honderd, maar hij spreekt áltijd over de toekomst. Nu vertelde hij dat hij als jonge soldaat in het Verenigd Koninkrijk gestationeerd was tijdens WOII en onder de indruk raakte van de onverzettelijkheid van de bevolking tijdens de V2-aanvallen. Diezelfde hardnekkigheid ziet hij nu in Oekraïne.”

Redacteur geopolitiek Michel Kerres schrijft hier om de week over de kantelende wereldorde.