SCP: Overheid moet minder bang zijn voor coronasceptici

Coronascepsis Kritiek op het coronabeleid is niet per definitie erg, zelfs als die is gebaseerd op onjuiste informatie. Dat is een van de conclusies van het Sociaal en Cultureel Planbureau in een groot onderzoek naar wantrouwen in de coronacrisis.
Coronasceptische demonstranten op het Museumplein in Amsterdam, in maart 2022.
Coronasceptische demonstranten op het Museumplein in Amsterdam, in maart 2022. Foto Evert Elzinga

De overheid had nieuwsgieriger moeten zijn tegenover coronasceptici, schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een vrijdag gepubliceerd rapport. „Interesse in de achterliggende zorgen van mensen en het gesprek aangaan kan voor meer wederzijds begrip zorgen.”

De SCP-onderzoekers hebben met een groot onderzoek uitgezocht wat de overheid kan doen om de relatie met wantrouwende burgers te verbeteren. Daarvoor voerden ze een enquête, een analyse van mediaberichtgeving en een reeks interviews uit.

Zo’n 3 procent van de bevolking denkt dat niet de Nederlandse overheid, maar internationale partijen het coronabeleid bepaalde, schat het SCP. Twijfels over de effectiviteit van vaccins of de intenties achter de maatregelen heersen onder 10 tot 15 procent.

Desinformatie

Vertrouwen in de overheid is belangrijk in een crisis als de coronapandemie, maar kritiek op de overheid ook, betoogt het SCP. Zelfs informatie waarvan de onjuistheid is bewezen hoeft geen probleem te zijn voor de democratie. Zulke desinformatie kan „bijdragen aan nuttige tegenspraak en de overheid uitdagen haar eigen afwegingen kritisch tegen het licht te houden”.

De vraag is dus waar de grens ligt tussen kritische en schadelijke standpunten. „De overheid moet de waarheid niet voorschrijven”, vindt het SCP, maar wel zorgen voor omstandigheden waarin burgers zelf de waarheid kunnen vinden.