Wat wil de interviewer nou van de ‘Jihadi Beatles’?

ZAP Een Britse journalist interviewt in ‘The hostage takers’ twee Britse IS-jihadisten die met twee anderen door hun gijzelaars The Beatles werden genoemd. Een heftige confrontatie, maar wat wil hij nou van ze?

De Britse journalist Sean Langan (rechts) interviewt IS-gijzelnemer Alexanda Kotey.
De Britse journalist Sean Langan (rechts) interviewt IS-gijzelnemer Alexanda Kotey. Foto VPRO

Mij liet de documentaire The hostage takers (VPRO) woensdagavond in vertwijfeling achter. Vaak is dat een sterke aanwijzing dat het gekekene goed was, of in elk geval tot nadenken aanzette. Want wat wilde de Britse journalist Sean Langan nou precies van de twee Britse IS-strijders die hij, bij hoge uitzondering, kon interviewen? De twee mannen, geboren Londenaren, vertrokken rond 2012 naar Syrië om als jihadisten te strijden voor het IS-kalifaat. Hun bezigheden: het bewaken, martelen en vermoorden van in Syrië ontvoerde westerlingen. Deze twee, Alexanda Kotey en El Shafee Elsheikh, hadden op zeker moment 26 buitenlandse gijzelaars in handen. En die gijzelaars die het nog kunnen navertellen, vertellen dat ze hun gijzelnemers met het Britse accent en opvallend wrede gedrag onderling ‘The Beatles’ noemden. John, Paul, George en Ringo. Van de andere twee gijzelnemers zit ook Aine Davis vast en kwam Mohammed Emwazi om bij een Amerikaanse droneaanval.

Journalist Sean Langan krijgt de twee Beatles te spreken als ze gevangen zitten in het Koerdische deel van Syrië, in 2019. Hij heeft een uur met ieder apart. Maar nogmaals: wat wil hij van ze? Ze een bekentenis ontlokken? Een spijtbetuiging afdwingen? Achterhalen hoe het in hun hoofd werkte? Wil hij bewijs verzamelen? Komt hij om te luisteren of te beschuldigen? En zijn de gesprekken soms ook een soort traumaverwerking? Sean Langan werd zelf gegijzeld door de Taliban. Vergeleken met deze jihadisten, zegt hij, waren zijn bewakers nog heel fideel. Wat het niet makkelijker maakt is dat deze Britten hoogstwaarschijnlijk ook betrokken waren bij de onthoofding van James Foley in 2014. De Amerikaanse oorlogscorrespondent was een vriend van Langan.

Wat Langan ook van plan was, het wordt ruzie. De gesprekken met beginnen voorkomend en voorzichtig. Langan informeert naar Koteys vrouw en kinderen, die ergens in een kamp verblijven. Maryam (5,5), Sajida (3,5) en zijn derde dochter, die geboren werd toen hij in de gevangenis zat en van wie hij niet weet hoe ze heet. Elsheikh laat, op z’n telefoon, de Facebookfoto van zijn moeder zien.

De interviews met de IS’ers worden afgewisseld met het relaas van de gegijzelde Deense fotograaf Daniel Rye, zijn ouders die twee miljoen euro losgeld voor hem betaalden en de ervaren Deense onderhandelaar die ontsteld is over de werkwijze van dit groepje Britse gijzelnemers. Nog los van het martelen hadden ze een uitgekiende methode om de gevangenen en hun families duizenden kilometers verderop in de tang te houden. Ze lieten gevangenen de executie van één van hen bijwonen, zittend in een kuil met een handgeschreven bordje omhoog: laat mij niet ook zo sterven. De beelden ervan gingen per e-mail naar hun moeders.

Langan informeert bij de gijzelaars naar het schoppen en slaan. Zij beweren dat ze hun gevangenen alleen op de borst sloegen als er een foto gemaakt werd voor het thuisfront. Het vraagt naar het filmen, het regisseren zelfs van de executie van een gevangene. Wie schoot hem dood, wie filmde het? Beide mannen wijzen naar Mohammed Emwazi, de Beatle die toch al dood is.

Ergens halverwege het interview met Alexanda Kotey slaat Langan op hol. Zijn vragen worden steeds uitvoeriger en beginnen meer op beschuldigingen te lijken. Hij vult in, onderbreekt, corrigeert zichzelf en zegt net te nadrukkelijk dat hij hem er niet in wil luizen. Er gebeurt daardoor wel iets, want Kotey begint te vertellen over wat hem bewoog. Maar Langan lijkt het niet te verdragen. Hij wordt kwaad, eist dat Kotey zijn „menselijkheid” toont. Kotey antwoordt dat hij kan oprotten en vertrekt, Langan achterlatend in tranen.

Bij de rechtszaken tegen de twee werden de interviews als bewijs aangevoerd. The Beatles kregen achtmaal levenslang.