In blauwe glittertop kijkt deze Amazone-bewoner de wereld onaantastbaar aan

Recensie Beeldende kunst

Fotografie De Amerikaanse Daniel Jack Lyons geeft met foto’s de queer-gemeenschap in de Amazone een gezicht. Dat doet hij knap, op een enkel al te nadrukkelijk symbool na.

Wendell, juli 2019
Wendell, juli 2019 Foto Daniel Jack Lyons

Metershoge doeken, beprint met bladgroen hangen in het midden van de zaal, waarbij de muren de marges van het oerwoud lijken te vormen. Het is wat de Amerikaanse queer fotograaf Daniel Jack Lyons (1981) wil met zijn serie Like a river, op de gelijknamige tentoonstelling in de Melkweg Expo in Amsterdam: de gemarginaliseerde queer-gemeenschap in het Amazonegebied een smoel geven.

De eerste persoon die je in de serie ontmoet is Wendell, die door velen de ‘moeder’ van de kleine queer-gemeenschap in Careiro da Várzea wordt genoemd. Queer is een parapluterm voor wie zich niet thuis voelen binnen de bestaande hetero- en gendernormen, en die de dominantie daarvan in twijfel trekken. Veel van de geportretteerde Brazilianen zijn vanwege hun queer-identiteit op straat beland, en Wendells huis staat altijd open voor lokale queers in nood.

Op een van de foto’s draagt Wendell een uitzinnige outfit met blauwe glittertop, bijpassende broek met franjes en cowboyhoed. De handen rusten op de gegespte riem en Wendell maakt zichzelf breed, onaantastbaar. Een andere foto toont Wendell kwetsbaar op de grond, het hoofd half opgericht, zonder glittertop op een roodgekleurde vloer. De zichtbare afdrukken van de uitgetrokken top tonen op ontroerende wijze de kwetsbaarheid van huid, ernaast hangt een kleinere foto van de glittertop aan een kledinghanger.

Wendell.
Foto’s Daniel Jack Lyons

Dat Lyons naast fotograaf ook is opgeleid als hedendaagse antropoloog, wordt duidelijk door zijn werkwijze. In een interview met Vogue vertelt de fotograaf dat hij pas na een uitnodiging van de ander samen aan het werk gaat. Lyons luisterde naar hun verhalen, vroeg hoe ze gefotografeerd wilden worden, en pakte toen pas de camera erbij. Voorop stond vanaf het begin af aan de vraag: hoe willen zij gezien worden? Die vraag werd het uitgangspunt van de expositie.

Een ander mooi voorbeeld is ook de manshoge foto van weerspiegelend water met een dobberend vlot. Daar hangt een ingelijste foto van kleiner formaat naast, waarop Andira staat afgebeeld. Ze lijkt als een waternimf uit de hemelsblauw reflecterende Amazone-rivier op te rijzen. De foto met het vlot geeft de compositie een dagdromerig gevoel van nostalgie, naar tijden waarin de Amazone nog niet zo onderhevig was aan kwik-verontreiniging.

Dichtregels

De titel Like a river is ontleend aan het gedicht ‘Como um rio’ van Thiago de Mello (1926-2022), een beroemde Amazonedichter uit Indira’s geboortestad Barreirinha. De Mello kwam in zijn literaire werk op voor mensen die in hun vrijheid worden bedreigd. Hij belandde hierdoor in de gevangenis tijdens de dictatuur in Brazilië, die zich daar manifesteerde na de militaire coup in 1964. Hij leefde daarna in ballingschap, totdat hij in 1979 kon terugkeren naar zijn land. Toen de dictatuur ten einde kwam in werd hij nog een tijdje minister van Cultuur van de Braziliaanse deelstaat Amazonas.

Careiro Bobaletas
Foto’s Daniel Jack Lyons

De Mello’s gedicht Como um rio legt een link tussen de rivier als een stroom van liefde en veerkracht. In de Engelse vertaling: ‘When it is time to decrease / The river saves its strength / To stay flowing. // Sometimes it disappears and for a while / Its waters will run deep in the earth. / But it learns always to return/ In order to fulfill its trade: Love.’ Die woorden werden door Andira voorgedragen aan Lyons tijdens hun ontmoeting. Vervolgens gaf ze haar queer en genderfluïde interpretatie van het gedicht: „Samen zijn we veel queer stromen die een kleine rivier in de Amazone vormen, en het is tijd dat we in de oceaan uitmonden, het is tijd dat de wereld ons leert kennen.”

Lyons leerde hier andermaal hoe identiteit is opgebouwd uit meerdere lagen, net als de verschillende bronnen van een rivier. Dat de fotograaf dan ook nog de vlinder als symbool van transformatie uit de kast haalt op een van de foto’s, is jammer: zulke symbolische overbodigheid doet afbreuk aan het verhaal. Dat laat onverlet dat de manier waarop de foto’s speels over elkaar heen zijn geëxposeerd, waardoor er voortdurend een vloeiende beweging van beelden ontstaat, knap is gedaan.

YaYa Paulo De oudste dochter van de leider van haar stam Angel
Foto’s Daniel Jack Lyons