Werner en de per-ongelukke moordenaars

Joyce Roodnat De films van Werner Herzog bestaan bij de gratie van mannetjes- en vrouwtjesputters. Maar Joyce Roodnat herinnert zich bij de tentoonstelling rond Herzog in Eye Filmmuseum een film die haar jaren geleden ontdaan achterliet. Met pijnlijk gewone mensen.

Joyce Roodnat

Loeiende vulkanen, vechtende grizzly’s. Een duik onder het poolijs. Mick Jagger in Peru, Klaus Kinski in de aanval. In filmmuseum Eye stoffeerde curator Jaap Guldemond het halfduister met precies de goeie fragmenten uit de films van Werner Herzog. Nadeel: je wordt onrustig, want je wilt meteen al die films zien. Voordeel: dat kan, Eye vertoont een retrospectief vanwege deze expositie.

Maar nu is het of je door zijn hersens sluipt. Of je meeroffelt met zijn hart, of je zijn nieren proeft. Ruim 50 films maakte hij over personages (reëel of fictief dat maakt niet uit) die zich verlustigen in een brandend verlangen.

Oh hel, wat zijn die films goed. Terwijl Herzog het menselijk tekort tussen duim en wijsvinger laat spartelen, gloeit voor onze ogen de waanzin op. In de jungle wordt een enorm schip over een berg gesleept (door Herzog zelf voor een film). In de woestijn dossen mannen zich uit als baltsende vogels (de vrouwen kiezen). In Alaska wil een man met wilde beren verkeren (de beren niet met hem). Herzogfilms bestaan bij de gratie van mannetjes- en vrouwtjesputters. Stoerlingen.

Maar is dat waar? Schoorvoetend schiet me een film te binnen, hij wil niet, ik wil ’m niet, maar daar is hij. Bij flarden duiken indrukken op uit een korte film van Herzog die me jaren terug ontdaan achterliet. Die diende zich aan op het scherm van mijn laptop, niet omdat ik ernaar zocht, maar zomaar, zoals dat gaat als je wat op internet rondbanjert. Hé Herzog, even kijken. Over per-ongelukke moordenaars ging hij, die een fataal ongeluk veroorzaakten door achter het stuur te sms’en. Maar hoe heette hij ook weer?

https://youtu.be/Xk1vCqfYpos

De programmeur van Eye achterhaalt hem, hij staat op YouTube. De titel is From One Second to the Next, Herzog maakte hem in 2013. Ik ga naar huis en bekijk hem opnieuw. De Herzog-waaghalzen ontbreken, obsessies zijn er niet. Ik zie pijnlijk gewone mensen met levens die aan scherven liggen vanwege een berichtje dat best had kunnen wachten. Ik krimp in elkaar bij de ontreddering van de jonge man die ‘I love you’ sms’te, „… en toen waren er drie mensen dood”. En weer grijpt de film me heftig aan.

Deze film legt het wonder bloot dat onopvallend al Herzogs werk bepaalt: ondanks de uitzinnige personages wordt hij nooit een ramptoerist. Sensatie is hem niet vreemd, maar eronder zit altijd serieuze ontroering. Herzogs aandacht sluit ongezonde nieuwsgierigheid uit en leidt tot onverwacht inzicht in wat je niet aan zag komen.

Zie de kampioen skivliegen, een typische geobsedeerde Herzogheld. Hij beoefent een levensgevaarlijke sport, de beelden kregen we voor onze kiezen. Maar nu heeft hij het over zijn tamme kraai. Hoe de kraai zijn veren verloor. Dat hij toen werd gepest door de andere kraaien. Dat hij dood ging. Verdriet bewolkt zijn gezicht. Met skivliegen heeft het niks te maken. Wel met hem. En hij gaat voor.