‘Stan Lee’: heldenverering vermomd als documentaire

Recensie Film

Documentaire ‘Stan Lee’ is de nieuwe Disney+-documentaire over de legendarische stripboekenschrijver. Er is meer aandacht voor het in stand houden van de legende, dan voor een eerlijk portret.

Stan Lee, beeld uit de documentaire.
Stan Lee, beeld uit de documentaire. Foto Marvel Studios

Zonder Stan Lee zou de filmindustrie er vandaag anders uitzien. Als oprichter van Marvel Comics bedacht Lee een verbluffende hoeveelheid iconische superhelden: Spider-Man, de Hulk, Thor, The Fantastic Four, X-Men, Ant-Man, The Avengers en meer. De helden die sinds 2008 in nagenoeg alle blockbusters de hoofdrollen spelen dus. Lee stierf in 2018 op 95-jarige leeftijd. Dit jaar ‘eert’ streamingsdienst Disney+ Lee, kort na zijn honderdste verjaardag, met een documentaire.

Het verhaal van de legendarische stripboekenschrijver is boeiend, met een hoog American-Dreamgehalte. Lee was een arme Joodse jongen, met schrijftalent en vooral veel geluk. Min of meer per ongeluk kreeg hij de leiding over de stripboekenafdeling van een grote uitgeverij (ze vergaten iemand anders aan te nemen). Daarna had hij vrij spel om precies te doen wat hij wilde: superhelden maken die lijken op échte mensen. Niet de onschendbare spandex-aliens zoals Superman, maar normale mensen met problemen en liefdesperikelen, die geen superheld wílden zijn tot ze in dat vat met radio-actief afval belandden.

Stan Lee belooft dit verhaal te vertellen in ‘de woorden van Stan Lee’. Maar dat betekent in de praktijk dat regisseur David Gelb speech- en interviewfragmenten achter elkaar plakt. Het is een audiovisuele Wikipedia-pagina. Tot het verhaal plots drie decennia overslaat en dan simpelweg eindigt. Daarnaast zit er veel herhaling in. We horen wel vijf keer dat Lee verhalen schreef die hij zélf zou willen lezen, over helden die zijn ‘zoals jij en ik’. Na een kwartier krijg je het gevoel in de trein gekaapt te zijn door een eenzame oudere die zijn levensverhaal kwijt moet.

Om de docu op te leuken, zijn fragmenten uit het leven van Lee verbeeld met poppen. Waarom? Lee was een stripboekenmaker! Ze hadden scènes uit zijn leven beter kunnen natekenen – ook dat is cliché, maar tenminste wel passend.

Het grootste probleem is echter dat de documentaire misleidend is. Lee was decennialang verwikkeld in een juridische strijd met zijn tekenaars. Zij brachten zijn ideeën tot leven, schreven mee aan de verhalen. Maar Lee wilde ze geen ‘co-creator’ maken. Hij presenteerde zichzelf als de bedenker van ‘alles Marvel’. Binnen enkele minuten wordt in de film die strijd beslecht, ‘in de woorden van’ Lee: „Als je de personages bedenkt, ben je de bedenker.” De legende van Lee mag niet worden bevlekt. Stan Lee is geen documentaire. Het is heldenverering.

https://www.youtube.com/watch?v=rN45yyu_rCw