Met elegante natuurbeelden wordt een gruwelijke traditie aangekaart

Recensie Film

Drama Het op waargebeurde feiten gebaseerde ‘La ragazza del futuro’ speelt in het zeer katholieke Sicilië in 1966. Waar bezitterige types die niet kunnen verkroppen dat iemand hun huwelijks aanzoek heeft afgewezen, ongestraft vrouwen verkrachten.

De lokale priester vindt het in het Italiaanse La ragazza del futuro geen probleem dat de 17-jarige boerendochter Lia verkracht is door Lorenzo, de zoon van de burgemeester in het dorp. Lorenzo wil na de verkrachting met haar trouwen, dan is alles opgelost, toch?

De op waargebeurde feiten gebaseerde film speelt in Sicilië in 1966. Daar bestond nog het gebruik van „herstellende” huwelijken. Als een meisje voorhuwelijkse seks had gehad, kon haar „eer” hersteld worden door met de sekspartner te trouwen. Door geliefden werd het gebruikt als ouders geen toestemming wilden geven voor een huwelijk. Maar ook, zoals bij Lia, door arrogante types als Lorenzo die niet kunnen verkroppen dat iemand hun aanzoek heeft afgewezen. Maar de erg vrome Lia weigert tot zijn verrassing ook na haar verkrachting te huwen. Lia en haar arme boerenfamilie beslissen achterklap en intimidatie te trotseren én een advocaat te zoeken die Lorenzo achter de tralies krijgt.

In eerste instantie intrigeert La Ragazza del futuro. Regisseur Marta Savina maakt er geen rauw-realistisch historisch drama van maar combineert een modern aandoende soundtrack met gestileerde beelden, elegante natuurshots en veel symbolisme. Zo geeft Claudia Gusmano Lia een combinatie van onafhankelijkheid en vroomheid die doen denken aan de Maagd Maria, die het meisje eerder zo graag wilde spelen tijdens kerkdiensten. De overeenkomst wordt onderstreept door lichtblauwe kleding die Lia soms draagt en de esthetische manier waarop Savina haar engelachtige gezicht in beeld brengt.

Na een tijdje is Savina’s voorliefde voor verfijnde beelden ook wat afleidend. En snak je naar iets meer realisme. Zo is het spel van Claudia Gusmano als Lia prima, maar hoewel ze leeftijdsloos oogt, is de actrice al 37, waardoor haar naïeve tienergedrag soms toch merkwaardig voelt. Zijpaden en nevenpersonages benadrukken hoe snel je in dit idyllisch aandoende platteland een ‘outcast’ werd. Maar daardoor wordt de baanbrekende en historische rechtszaak zelf nogal rommelig afgehandeld. Zonde.

https://www.youtube.com/watch?v=l8oFGRLVLFY