Op de brommer op zoek naar Vietnamese vrouwen met lange haren

ZAP Hoeveel vrouwen dragen andermans haar? ‘Keuringsdienst van waarde’ maakte de wereld achter hairextensions zichtbaar. Haarextensies als ontwikkelingshulp.

Voor het haar van dit veertienjarige meisje betaalde de Vietnamese haarhandelaar 40 euro.
Voor het haar van dit veertienjarige meisje betaalde de Vietnamese haarhandelaar 40 euro. Foto KRO-NCRV

Rare vraag om te stellen: van wie is het haar op je hoofd? Niet wat er uit je schedel groeit, maar wat daar soms aan extra lokken en strengen aan vastzit. Hairextensions. Losse haarstukken die in het eigen haar worden geplakt of genaaid, waardoor het kapsel langer en voller wordt en puur natuur lijkt. De duurdere extensions zijn gemaakt van menselijk haar. Hoeveel vrouwen andermans haar dragen – geen idee, maar blijkbaar zijn het er meer dan gedacht.

Susan van der Horst stopte haar extensies van mensenhaar in een envelop en stuurde die naar de redactie van de Keuringsdienst van waarde met de vraag: wiens haar wás dit? Vaag had ik wel de notie dat er zoiets bestond als Aziatisch haar – dik en stevig – en Europees haar – fijn, glad en veel duurder als je daar een pruik van wil laten maken. Voetstoots nam ik aan dat het om gedoneerd haar zou gaan, iets met goede doelen en jonge meisjes die hun paardenstaart vrijwillig afknippen. Had ik me er nou echt even op geconcentreerd, en me gerealiseerd dat de handel in haar natuurlijk veel meer behelst dan pruiken voor zieke mensen, dan had ik best zelf mogen bedenken dat er iets anders achter schuilt. Een verhaal van armoede, ongelijkheid en uitbuiting.

Sylvia Bruens, de grootste haarimporteur van Nederland, is goudeerlijk tegen de Keuringsdienst. Haar opslag is een walhalla met een miljoen haarextensies op kleur en lengte gesorteerd. Alles afkomstig van de hoofden van vrouwen die wat geld verdienen door hun haar te verkopen. Dus bedenk zelf maar waar die haren zoal vandaan kunnen komen. Overal waar armoe is. Delen van China, India, Vietnam en Indonesië. Ook, maar veel minder, uit Peru, Brazilië of Kazachstan.

Zelf heeft Bruens ook extensions. Lang en vol haar is, zegt ze, „je vrouwelijkheid”, de „kroon van je gezicht”. En, „ja, help, ja” dat is het vast ook voor de vrouwen die het afstaan. Om het nog erger te maken: „De donor, die er het langst mee heeft rondgelopen, krijgt er het minst voor.”

De Keuringsdienst bezoekt haarfabriek AZ Hair in Vietnam, waar lokaal haar wordt verzameld, verpakt en verkocht. Nieuw haar wordt zojuist binnengebracht door tussenpersoon Ersin, haar draagzak gevuld met dikke, zwarte, samengebonden staarten. We zien ook hoe ze op haar brommer door dorpen rijdt op zoek naar vrouwen met lange haren. Ze knipt het hoofd van Tvan Thi Lay niet kaal met een schaar, ze snijdt met een mesje strengen af. Deze vrouw wil met de 30 euro die ze ervoor krijgt kuikens kopen. Het haar van de veertienjarige dochter van Tong Thi Nga wordt elke twee jaar geoogst. Zij krijgt 40 euro, haar van tienermeisjes is gewild, want sterk en glanzend.

Met chemicaliën bewerkt

In de fabriek controleren vrouwen haar voor haar, vuil en luizen worden eruit gefilterd. Eén vrouw (van de vijftig werknemers) is een dag bezig om uit de hoofdharen van zo’n zeven tot tien vrouwen één bundel haar samen te stellen, bestemd voor één westerse vrouw. Maar niet voor de gitzwarte streng handmatig met chemicaliën is bewerkt tot haar in alle kleurschakeringen die er in Europa bestaan.

Verslaggever Marijn Frank greep de gelegenheid aan zich voor 689 euro extensions te laten aannaaien. Stond haar prachtig, dat wel. Extensions zijn verslavend, zei de haarstilist. „Nu kun je nooit meer zonder.” Maar, beurde ze haar op: „Je geeft er een aantal vrouwen een beter leven mee.” Haarextensies als ontwikkelingshulp, zo kun je ernaar kijken.

Toeval wil dat de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans (65) gisteren na 37 jaar zijn lange haren afknipte. Veertig centimeter lang was het, genoeg voor een flinke, grijze extensie. Maar hij doneerde het aan de Belgische stichting Think Pink, die pruiken maakt voor borstkankerpatiënten. Van gratis haar.