N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Straat Torres Bewoners van een Australische eilandengroep vrezen dat hun land en cultuur door klimaatverandering verdwijnen. Geïnspireerd door het Nederlandse Urgenda-vonnis hebben ze de regering in Canberra gedagvaard.
Het was een ongebruikelijke werkdag voor de Australische federale rechter Michael Wigney. In plaats van op zijn stoel in de rechtszaal van Sydney, zat hij op een tropisch eiland onder wuivende palmbomen, omringd door een azuurblauwe zee.
De rechter en zijn entourage waren midden juni naar het afgelegen eiland Boigu gereisd in de Straat Torres, het water tussen Australië en Papoea-Nieuw-Guinea. Daar werden ruim een week lang getuigen gehoord in de zaak die de inheemse bevolking van de eilanden heeft aangespannen tegen de Australische regering.
De bewoners van de laaggelegen Straat Torres-eilanden klagen hun regering aan voor mensenrechtenschendingen. Ze stellen dat de stijging van de zeespiegel, veroorzaakt door klimaatverandering, een existentiële bedreiging vormt voor hun land en cultuur. Volgens de eilandbewoners doet de Australische overheid te weinig om de CO2-uitstoot te beperken en zo klimaatverandering tegen te gaan. De huidige Australische uitstootdoelen passen volgens de aanklacht bij een wereldwijde opwarming van 3 graden Celsius.
De bewoners eisen dat de regering meer doet om de bewoners van de eilanden te beschermen tegen klimaatverandering en haar gevolgen. Ook willen ze een schadevergoeding. Het is voor het eerst dat de Australische regering aansprakelijk wordt gesteld voor de gevolgen van klimaatverandering door de eigen bevolking.
Zeespiegelstijging
Paul Kabai en Pabai Pabai zijn de voortrekkers van de historische groepsvordering tegen de staat. De oorspronkelijke bewoners van de eilanden Boigu en Saibai, allebei in de vijftig, vertegenwoordigen de bewoners van de Straat Torres-eilanden. „We wilden dat de rechter met eigen ogen de gevolgen van klimaatverandering voor onze eilanden zou zien”, zegt Paul Kabai via een videoverbinding. Hij draagt een T-shirt in de kleuren van de vlag van de Straat Torres-eilanden. Zwart staat voor de mensen, de kleuren groen en blauw weerspiegelen het land en de zee. In het midden staat een tekening van een witte ‘dhari’, een traditionele hoofdtooi van de lokale bevolking.
Door de stijgende zeespiegel verdwijnen laaggelegen eilanden in de Stille Oceaan langzaam onder water. Door erosie spoelen huizen, akkers en begraafplaatsen weg. Extreme weersomstandigheden komen vaker voor en zijn intenser. De bevolking is vooral afhankelijk van traditionele landbouw en gewassen zoals taro, een knolgroente. Maar door de stijgende zeespiegel dringt het zoute water door tot in de bodem, waardoor gewassen niet meer goed groeien. Ook zorgt de opwarming van de oceaan voor een schaarste aan vis en schelpdieren, een belangrijke voedselbron voor de eilandbewoners.
De oorzaak is al jaren bekend: klimaatverandering, veroorzaakt door de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Maar de vraag wie juridisch verantwoordelijk is voor de gevolgen voor deze kwetsbare gemeenschappen, blijft vooralsnog onbeantwoord.
Urgenda-vonnis
„Het feit dat de rechter naar de eilanden is gekomen, is een game changer”, zegt Isabelle Reinecke van Grata Fund, de non-profitorganisatie die de Straat Torres-bevolking financieel en inhoudelijk bijstaat. De organisatie maakt zich hard voor de mensenrechten van de oorspronkelijke bevolking van Australië. „De rechter was zichtbaar aangedaan door de verhalen die hij hoorde van de bewoners. Hij heeft een aantal heilige plekken bezocht die bedreigd worden, zoals begraafplaatsen die wegspoelen in de zee. Door erosie is op sommige plekken wel twintig tot dertig meter land verdwenen”, aldus Reinecke.
Het plan om de Australische staat aan te klagen ontstond nadat Reinecke contact opnam met het Nederlandse Urgenda. Reinecke was geïnspireerd door de opzienbarende Urgenda-klimaatzaak uit 2015, toen de rechtbank in Den Haag de Nederlandse staat dwong om de CO2-uitstoot in 2020 met 25 procent te verminderen ten opzichte van 1990.
Sinds die baanbrekende rechtszaak kloppen juristen en klimaatactivisten uit heel de wereld aan voor advies, zegt Urgenda’s klimaatjurist Dennis van Berkel. „We wisten meteen dat onze zaak groter was dan alleen Nederland, want de principes waar wij ons op baseerden zijn in veel landen toe te passen. We besloten daarom om mensen in andere landen die zo’n zaak overwegen zoveel mogelijk te helpen”, licht Van Berkel vanuit Nederland toe.
Landen die het meeste lijden onder de gevolgen van klimaatverandering, hebben in de regel vaak het minst bijgedragen aan de oorzaken. Maar omdat er geen internationaal geldend klimaatrecht is, hebben mensen in het mondiale Zuiden juridisch vaak geen poot om op te staan. „Iemand uit Vanuatu kan niet naar een Nederlandse rechter om het Nederlandse klimaatbeleid ter discussie te stellen”, legt van Berkel uit.
We besloten mensen in andere landen die zo’n zaak overwegen te helpen
Dat ligt in deze zaak anders: de Straat Torres-eilanden horen feitelijk bij de kwetsbare eilanden in de Stille Oceaan en hebben niets bijgedragen aan de uitstoot. Tegelijk zijn de eilanden onderdeel van het rijke Australië. Dat land is een van de grootste uitstoters van CO2 ter wereld. „Dat maakt deze zaak zo uniek”, zegt Van Berkel. „In deze zaak speelt die spanning tussen de ‘global North’ en de ‘global South’ zich af binnen één land.”
Grote uitstoter
Australië speelt als een van de grootste exporteurs van steenkool ter wereld een belangrijke rol bij de klimaatopwarming. Het behoort tot de landen met de grootste uitstoot van CO2 per hoofd van de bevolking, gemiddeld ruim zeventien ton per inwoner, terwijl Nederlanders op ruim 9,5 ton per persoon uitkomen – nog altijd flink hoger dan het EU-gemiddelde van zes ton.
Hoewel het klimaatdoel van de regering van premier Albanese ambitieuzer is dan dat van haar conservatieve voorganger, een vermindering van 43 procent ten opzichte van 2005, is het volgens critici nog altijd niet voldoende om wereldwijde opwarming onder de anderhalve graad Celsius te houden. Ook blijft de regering nieuwe steenkool- en aardgasprojecten goedkeuren.
Lees ook In Australië volgen klimaatrampen elkaar steeds sneller op
Omdat ze zich binnen de Australische landsgrenzen bevindt, kan de bevolking van de Straat Torres-eilanden de Australische regering aansprakelijk stellen voor gevaarlijke klimaatverandering. „Deze zaak heeft een enorme symboolwaarde. Het toont aan wat de verantwoordelijkheid is van de ‘global North’ naar de ‘global South’”, zegt Van Berkel.
De tegenargumenten die de Australische regering aandraagt lijken volgens Van Berkel erg op het oude verweer van de Nederlandse staat in de Urgenda-klimaatzaak. „De Australische regering stelt dat het er niet toe doet hoeveel ze uitstoten, want het weegt niet op tegen de uitstoot van de rest van de wereld. Dat zei de Nederlandse regering ook. Wij hebben die argumenten voor de Nederlandse rechter kunnen weerleggen, juridisch heb je gewoon een verantwoordelijkheid om de mensenrechten van je bevolking te beschermen.”
Van de ongeveer 274 eilanden in de Straat Torres is slechts een minderheid bewoond, met in totaal ruim 4.500 inwoners. De verbinding van de oorspronkelijke bevolking van Australië met het land heeft een lange geschiedenis. Al ruim 65.000 jaar leven Aboriginals en de Staat Torres-eilanders op het continent. Het is daarmee de oudste ononderbroken cultuur ter wereld. „Die diepe verbinding betekent dat onze cultuur en spiritualiteit niet zonder het land kunnen”, zegt Pabai.
In november wordt de zaak tegen de Australische regering voortgezet in de rechtszaal
Al heel zijn leven woont Pabai op het eiland Boigu, dat slechts zes kilometer van de kust van Papoea-Nieuw-Guinea ligt. „Ik kan me niet voorstellen dat ik Boigu ooit zal verlaten. Ik ben niets zonder mijn eiland”, zegt hij. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van zijn kinderen en kleinkinderen. „Als we onze eilanden verliezen, verliezen we alles. Het is ons thuis, onze cultuur, onze identiteit.”
In september vorig jaar kregen de eilandbewoners bijval van het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. Dat stelde dat Australië de mensenrechten van de oorspronkelijke eilandbewoners in de Straat Torres schendt door onvoldoende maatregelen te nemen om klimaatverandering tegen te gaan.
Vanuatu
Ondertussen slaan de eilandbewoners van de Stille Oceaan de handen ineen. Pabai Pabai en Paul Kabai gaan binnenkort per boot naar Vanuatu, waar ze lokale klimaatactivisten en politici ontmoeten. Het eilandstaatje Vanuatu haalde het wereldnieuws toen het er in maart in slaagde de Verenigde Naties zo ver te krijgen dat het Internationaal Gerechtshof een onderzoek instelt naar de verantwoordelijkheden van lidstaten om hun eigen CO2 te reduceren.
In november wordt de zaak tegen de Australische regering voortgezet in de rechtszaal. Een uitspraak wordt begin 2024 verwacht. De internationale steun sterkt Pabai en Kabai om door te gaan met de zaak. „Ik heb twee dochters en zes zonen”, zegt Kabai. „Het is mijn verantwoordelijkheid om ons eiland straks aan de volgende generatie over te dragen. Maar als het zo doorgaat, zijn we tegen die tijd klimaatvluchtelingen.”