Column | Zware bevalling

Frank Huiskamp

Freek Vonk, een capslocktoets met benen wiens lichaam de afgelopen jaren een weeshuis is geworden voor allerhande verstoten kruipsels, en tot vandaag nog steeds een van de weinigen van wie ik geschreven tekst kan hóren, heeft nieuw leven op de wereld gezet. En terwijl de donkere wolken zich dinsdagmiddag samenpakten boven Amsterdam en ik naar mijn scherm tuurde naar zijn Instagrampost, had ik een deprimerende gedachte: hoeveel ik ook houd van mijn vriend, van mijn familie, van mijn werk, ik denk niet dat ik ooit zo gek zal zijn op iets of iemand als Freek Vonk is op een levende larve afkomstig uit zijn been.

Kwak Vonk was in goede gezondheid ‘geboren’. Een opsteker, want de andere twee uit Costa Rica meegereisde vliegenlarven (Kwik en Kwek, uiteraard) waren doodgegaan voor ze werden weggehaald – ik vermoed omdat ze van Freek Vonk verlost wilden worden.

Drie maanden terug had Vonk het lumineuze idee om de larven niet weg te halen, zoals elk ander weldenkend mens zou doen en elke andere weldenkende arts waarschijnlijk zou aanraden, maar ze te laten zitten. Te laten groeien in zijn lijf. Voor de wetenschap, en natuurlijk ook voor Freek Vonk.

Eens in de zoveel tijd weer een update met een waarschuwing voor de beelden. Bij een eerder filmpje van de larve in het been, kreeg Natacha Harlequin bij Shownieuws kotsneigingen – en die vrouw verdedigt mensen die terechtstaan voor verkrachting en terrorisme.

Freek Vonk houdt van al het dierenleven, zelfs al is die liefde niet wederzijds

Freek Vonk walgt natuurlijk niet, die walgt nooit. Die houdt van al het dierenleven, zelfs al is die liefde niet wederzijds. Hij werd al eens gebeten door een haai, door een slang, vorig jaar nog door een tijgermeerval, waarna hij foto’s postte van een enorme stekel die uit zijn hand stak. Er is niemand zo gek met en zo gek geworden dóór dieren als Freek Vonk.

Want de keerzijde is dat zijn antenne voor empathie richting mensen niet altijd goed lijkt afgesteld. Hij schreef consequent over de groeiende beenlarve als een zwangerschap, hij had het over beenweeën, hij was 55 uur wakker gebleven om het „knappe koppie” van de larve te kunnen vastleggen. Ik vermoed nu stiekem dat hij nu tegen elke vrouw gaat zeggen dat hij weet hoe het voelt om zwanger te zijn en te bevallen. Grappend, of serieus, met Freek Vonk weet ik het sowieso nooit.

Maar er blijft iets charmants aan Freek Vonk, de showpony onder de biologen. Voor elke volwassene die hij afstoot, trekt hij weer tien kinderfans aan. En weinigen die het kleine zo eren als hij. Freek Vonk verwelkomt larven hartelijker dan Nederland mensen.

Er komt een minidocu over Kwak, zo las ik. Ik ben benieuwd of dit beter eindigt dan met Kwak, filmster met een beroemde vader, geplakt aan een vliegenmepper, zoals elke andere vlieg.

Frank Huiskamp vervangt deze maand op woensdag en vrijdag Marcel van Roosmalen.