Op zoek naar avontuur treden de superrijken in de voetsporen van iconische ontdekkers

Onderzeeër In de Atlantische Oceaan wordt een bemande onderzeeër vermist. 250.000 dollar betaalden de opvarenden om het wrak van de Titanic te zien. Wie zijn er aan boord en wat voor reis is dit?

Een foto van de onderzeeër die vijf man naar het wrak van de Titanic moet brengen.
Een foto van de onderzeeër die vijf man naar het wrak van de Titanic moet brengen. Foto via OceanGate Expeditions/AP

Er was geen duikervaring nodig, stond op de website van OceanGate Expeditions. „Je zult alles wat je voor de duik moet weten aan boord van de expeditie leren, en we zullen je ook helpen met de voorbereiding voor je op ons schip aankomt.” Zo luidde een reisbeschrijving die inmiddels offline gehaald is. Iedereen boven de 18 jaar oud en met 250.000 dollar (229.000 euro) kan sinds 2021 een paar keer per jaar mee met de ‘Titanic Expeditie’. Op deze achtdaagse reis vaar je op een boot van St. John’s in Newfoundland in Canada naar de plek waar de Titanic op 15 april 1912 zonk. Het hoogtepunt van de reis is de afdaling per onderzeeër naar het wrak van de beroemde oceaanstomer, op 3.800 meter diepte.

Afgelopen zondag vertrok er opnieuw zo’n bemande onderzeeër met vijf opvarenden van OceanGate op weg naar het scheepswrak. Maar het voertuig verdween na ongeveer een uur en drie kwartier van de radar en is nog steeds vermist. De Amerikaanse kustwacht leidt de zoekoperatie voor de kust van Canada, boven en onder water, in de hoop de vijf opvarenden op tijd terug te vinden. Vice-admiraal van de Amerikaanse kustwacht John Mauger zei maandag in een persconferentie dat het moeilijk is een klein voertuig terug te vinden in zo’n afgelegen gebied. Er is naar schatting voor 96 uur zuurstof aan boord, wat reddingswerkers tijd geeft tot donderdag in de loop van de dag.


Schoenen uit

De Titan duikboot is slechts 6,7 meter lang en heeft plek voor vijf personen, waaronder een bestuurder. In een video waarin de Amerikaanse nieuwszender CBS een rondleiding krijgt in de duikboot is een kleine kale ruimte te zien, met een gebogen plafond, zonder stoelen. De passagiers moeten hun schoenen uitdoen en op de grond zitten tijdens de reis. Om de duikboot te besturen is er een afstandsbediening die precies lijkt op een standaard spelconsole, inclusief vrolijk gekleurde knopjes. Er is slechts één toilet, meldde een ondertussen verwijderde FAQ pagina over de Titanic Experience. Als het toilet gebruikt wordt kan er een gordijn voor, stelt de website gerust, en „wordt de muziek hard gezet”.

Terwijl de zoektocht naar de verdwenen duikboot voortduurt, wordt langzaam wordt steeds meer duidelijk over de identiteit van de opvarenden. Zo is de Britse zakenman en zelfbenoemde ontdekkingsreiziger Hamish Harding een van de passagiers. Harding, die miljarden verdiende met zijn luchtvaartbedrijf Action Aviation, heeft al meerdere Guinness Wereldrecords op zijn naam staan. Eén daarvan is voor de langste tijd onderwater doorgebracht in de Marianentrog – voor zover bekend de diepste plek van de oceaan.

Ook de Brits-Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman Dawood zijn aan boord, meldt hun familie aan de BBC. Verder melden internationale media dat de Franse ontdekkingsreiziger en maritiem expert Paul-Henry Nargeolet aan boord zou zijn. Nargeolet daalde al 35 keer af naar de Titanic. En de vijfde persoon is de Amerikaan Stockton Rush, CEO van het tourbedrijf OceanGate zelf.

Droom om astronaut te worden

Rush richtte in 2009 OceanGate op. De ondernemer en ruimtevaart ingenieur droomde er ooit van om astronaut te worden, maar werd afgekeurd vanwege zijn ogen, vertelde hij in 2017 aan The Independent. Na die teleurstelling droomde hij ervan om zijn weg naar de ruimte te kopen, maar hij keerde zich uiteindelijk op die andere grote onbekende: de diepzee. „Ik wilde in een onderzeeër zitten en twee uur lang met muziek van Mozart toekijken hoe krabben vechten,” zei hij in 2017.

Het bedrijf dat hij vervolgens begon past in een trend van toerisme voor de elite, die voor enorme bedragen naar de meest afgelegen en extreme locaties trekken. „Toerisme groeit sowieso, maar er is ook een toename in extreem luxetoerisme,” ziet hoogleraar Culturele Geografie Edward Huijbens. Hij doet onderzoek naar toerisme aan de Universiteit van Wageningen en werkt momenteel aan een project over luxe toerisme op Antarctica: „De superrijken onderscheiden zich nu door de laatste grenzen te verkennen.” De Zuidpool en de donkere diepzee zijn allebei voorbeelden van die grenzen.

Ik wilde in een onderzeeër zitten en twee uur lang met muziek van Mozart toekijken hoe krabben vechten

Stockton Rush CEO van het tourbedrijf OceanGate

Huijbens ziet hoe luxe toerismebureaus de exclusiviteit van die ervaring kaderen. „Bedrijven verkopen die reizen door de nadruk te leggen op de wildernis, het buitenaardse en het avontuur,” legt hij uit. „Treed in de voetafdrukken van iconische ontdekkingsreizigers als Ernest Shackleton, is vaak het verhaal: ‘Kom ontdekken en veroveren. Je bent geen toerist maar een avonturier’.” OceanGate biedt ook geen reizen aan, maar ‘expedities’, de opvarenden zijn nadrukkelijk geen toeristen, maar ‘mission specialists’. Ook al is er nog niets nieuws ontdekt op de ‘expedities’, de opvarenden worden uitgenodigd om te helpen met sonar-operaties, fotografie en communicatie, aldus de gearchiveerde website.

Het meest extreme voorbeeld van dit luxetoerisme blijft echter ruimtetoerisme, wat ook wordt verkocht als extreem, wild en letterlijk onaards. „Antartica en de ruimte bieden daarbij nog iets anders wat de diepzee niet biedt,” vertelt Huijbens. „Het idee is dat de gelukkigen zo onder de indruk zijn van het veranderende landschap of, in de ruimte, de kwetsbaarheid van de aarde, dat ze daarna ambassadeurs worden voor de planeet. Ook dat inzicht en die rol is een reden om deze reizen te ondernemen.”

Daarnaast is ruimtetoerisme voor passagiers natuurlijk ook gewoon de meest exclusieve ervaring denkbaar. OceanGate CEO Rush is lang niet de enige die ervan droomde een ruimtereis te kopen. In 2022 betaalden drie mensen om met de eerst SpaceX privé-raketvaart naar het Internationale ruimtestation te vliegen. De prijs? 55 miljoen dollar (50,3 miljoen euro) per persoon, inclusief maaltijden. Ook Harding, de vermiste Britse miljardair, ging al eerder naar de ruimte.

Lees ook: Techniek van vermiste mini-onderzeeër ziet er ‘een beetje houtje-touwtje’ uit