N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Recensie Theater
Theater Penthesilea is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van regisseur Eline Arbo: een muzikale tragedie, waarin geweld en lust om voorrang vechten.
Ze kunnen elkaars bloed wel drinken. Op het slagveld springt tussen Penthesilea en Achilles een vonk over: het is een vlam die zo verwoestend oplaait, dat ‘ie alles op z’n pad dreigt te verzengen. Dat haat en liefde dicht bij elkaar kunnen liggen, hoor je vaker, maar hier spoelen lust en bloeddorst door elkaar als niet te onderscheiden golven in dezelfde zee.
Penthesilea is geen tragedie uit de klassieke oudheid, maar een toneelstuk van de Duitse auteur Heinrich von Kleist (1808). De personages komen voort uit de mythologie: Achilles is een Griekse superheld in de Trojaanse Oorlog en Amazone-koningin Penthesilea de dochter van oorlogsgod Ares. Zij wil Achilles verslaan, koste wat kost. Volgens de Amazone-wet mag ze alleen dan namelijk het bed met hem delen. Zo ontstaat een intens spel, waarin de personages heen en weer worden geslingerd tussen passie en geweld. Ze raken geobsedeerd, maar gaan gebukt onder tradities en ongeschreven regels.
Rocksterren
Regisseur Eline Arbo vertaalt het wapengekletter naar gitaarsolo’s en bassende drums. Haar acteurs vormen een band, die tussen de gesproken scènes door naar hun instrumenten grijpen. De prachtige soundtrack die Thijs van Vuure hiermee door de voorstelling vlecht, bestaat uit eigen composities en modern-sferische nummers van onder meer Joy Division en U2. Deze muzikale mengvorm blijkt perfect te werken. De hoofdrolspelers zijn geen oorlogshelden, maar rocksterren: Achilles en Penthesilea slepen microfoonstandaards over de bühne, hun silhouet steekt af tegen witte rook. Dat dwingt bewondering af.
De prominente plaats voor muziek, live uitgevoerd door acteurs, is kenmerkend voor het werk van Arbo – die binnenkort Ivo van Hove opvolgt als artistiek leider van ITA. Het kwam al naar voren in haar debuut Het lijden van de jonge Werther (2017) en stuwde het bejubelde Weg met Eddy Bellegueule (2020) tot grote hoogte. In Penthesilea grijpen de acteurs naar de microfoon om te reiken naar emoties die verstopt liggen onder de woorden van Von Kleist. De nummers geven de personages extra diepte, maar zorgen ook voor lucht in de voorstelling.
Vrouwelijk machtsvertoon
Wat opvalt, is de grote stem van vrouwelijke personages in deze tragedie. Mannen hebben in klassiekers meestal het hoogste woord, maar hier dragen de Amazones het narratief. Toch wordt het matriarchaat, waarin zij leven, niet als vanzelfsprekend gepresenteerd: de Grieken vinden die samenlevingsvorm maar verwarrend en onnatuurlijk.
Zo zorgt dit stuk voor een andere beleving dan bij de recente Shakespeare-bewerking Coriolanus, waarin een actrice het mannelijke hoofdpersonage speelde. Háár dominantie was geen onderwerp van gesprek; in Penthesilea staat het vrouwelijk machtsvertoon constant ter discussie. Naast een strijd tussen Achilles en Penthesilea woedt een gevecht tussen geslachten.
Als Amazone-koningin is actrice Ilke Paddenburg superieur. Haar Penthesilea is een roofdier: bloeddorstig en oppermachtig. Ze slaat haar klauwen uit naar iedereen die haar aanspreekt en zelfs in de liefde behoudt ze afstand. In Achilles vindt ze haar gelijke. Jesse Mensah speelt hem even intrigerend: hyperdominant, maar met een ontwapende kwetsbaarheid. Hij draalt als hij zich heeft laten gaan, wordt liefdevol omarmd door één van zijn strijdmakkers. Als het duo elkaar eindelijk de kleren van het lijf mag scheuren, gebeurt dit opvallend teder in een loom-hypnotiserende scène, waarin het geweld even naar de achtergrond verdwijnt.
Waanzin
Dit alles gebeurt op een donker-verlaten toneel, waar led-licht de kilte versterkt, maar ook een warme gloed over de rokerige bühne kan strijken, alsof ‘s ochtends stof opwaait boven het slagveld. Uit de nok van het theater dalen de instrumenten neer of stalen frames, die de spelers omlijsten wanneer zij de situatie voor de muren van Troje omschrijven. De zinnen schieten dan heen en weer van acteur naar acteur.
In adembenemende beelden dwarrelen rozenblaadjes en plakken lichamen tegen elkaar, maar het is uiteindelijk vooral bloed dat blijft kleven. Penthesilea raakt buiten zinnen, tot over het randje van waanzinnig – een imposante scène, waarvoor je Paddenburg alleen al een Theo d’Or zou gunnen. Zo toont Arbo, op ontroerende wijze, een zoektocht naar kwetsbaarheid en vrijheid in een universum waar de agressie nooit ver weg is. Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.