Kabinet: eerherstel en excuses voor schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom

Vrijheidsstrijder Er wordt al jaren gepleit voor eerherstel door de Nederlandse regering voor Anton de Kom. Zijn familie zegt „ontroerd en verheugd” te zijn over de rehabilitatie.
Anton de Kom schreef het boek Wij slaven van Suriname, het eerste geschiedenisboek over Suriname door een Surinamer.
Anton de Kom schreef het boek Wij slaven van Suriname, het eerste geschiedenisboek over Suriname door een Surinamer. Foto Piet Zwart/Nederlands Fotomuseum

Het kabinet heeft de familie van de schrijver, vrijheids- en verzetsstrijder Anton de Kom excuses aangeboden „voor het leed dat hij en zijn gezin hebben ondervonden door toedoen van de toenmalige Nederlandse autoriteiten”. Dat meldt persbureau ANP. Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam komt een speciale leerstoel die het eerherstel „concreet en zichtbaar [moet] maken voor een breder publiek”.

Tijdens een bijeenkomst op zijn ministerie maandag bood minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA), zijn excuses aan de kinderen en andere familieleden van De Kom aan. Hoekstra noemt De Kom „een dappere man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid”. „De daden van Anton de Kom en zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis verdienen eer en erkenning.” Volgens het ministerie is de leerstoel gericht op de „historische verwerking van het Nederlandse slavernijverleden en hoe dit doorwerkt in het heden”.

Lees ook: Schrijver Anton de Kom, de man die iets wilde doen tegen ‘de parade der ellende’

Er wordt al jaren gepleit voor eerherstel door de Nederlandse regering voor Anton de Kom. Zijn familie laat in een verklaring weten „ontroerd en verheugd” te zijn dat het eindelijk zo ver is. „Dit eerherstel erkent de moed, de visie en de onvermoeibare inzet van een man die zich zijn hele leven heeft ingezet voor vrijheid en gelijkheid tegen de tijdgeest in.”

Anton de Kom publiceerde met Wij slaven van Suriname het eerste boek waarbij vanuit een zwart perspectief het Nederlandse kolonialisme in Suriname werd bekritiseerd. In 2020 werd De Kom opgenomen in de Nederlandse Canon, een jaar nadat het kabinet een motie aannam om te erkennen dat hij door de toenmalige overheid fout was behandeld.

Lees ook: Anton de Kom heeft nu een gedenksteen in De Nieuwe Kerk