N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het beleid voor mensen met long covid schiet op meerdere vlakken tekort. Dat staat in het eerste advies aan het kabinet over mensen met langdurige gezondheidsklachten na het oplopen van Covid-19 van het Maatschappelijk Impact Team (MIT). Dat team adviseert over de impact van eventuele maatregelen bij toekomstige epidemieën. Bij het maken van beleid zou het kabinet beter moeten luisteren naar deze groep patiënten, omdat de ziekte een „aanzienlijke” impact heeft op zowel henzelf als de maatschappij.
Het team constateert meerdere problemen in de aanpak van langdurige covid. Zo moet er meer medische en maatschappelijke kennis komen. „De onbekendheid met long covid zorgt niet alleen voor kennishiaten, maar ook voor onbegrip of zelfs ontkenning.” Het MIT adviseert het kabinet meer geld vrij te maken voor onderzoek en experimentele zorg.
Verder lopen mensen met long covid tegen drempels aan in de maatschappij, onder meer in de zorg en het onderwijs. Bijvoorbeeld jongeren die niet meer naar school kunnen als gevolg van langdurige gezondheidsklachten, of mensen die niet meer kunnen werken. Volgens het MIT moet het kabinet ervoor zorgen dat patiënten zoveel mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving. Zo adviseert het om digitaal afstandsonderwijs snel mogelijk te maken voor kinderen met long covid.
In Nederland wordt niet bijgehouden hoeveel mensen last hebben van deze klachten, terwijl dat volgens het MIT nodig is voor een representatief beeld van deze groep. Op basis van onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk denkt het MIT dat het in Nederland om zo’n 90.000 mensen gaat die door langdurige klachten „ernstig beperkt worden in hun deelname aan de samenleving”. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) zei eerder al dat hij tegen registratie is omdat er geen heldere definitie is van long covid en het voor meer werkdruk zal zorgen.
‘Ontwrichtend’
Het MIT concludeert dat op dit moment de aanpak van de overheid „niet overtuigend is en niet goed zichtbaar”, wat leidt tot „veel wantrouwen, verontwaardiging en boosheid” bij patiënten. Daartoe adviseert het „een stevige en open dialoog” met patiëntenorganisaties.
Lees ook: Hoeveel long covid-patiënten zijn er? Geen arts die het weet
De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt van long covid als bepaalde klachten drie maanden na besmetting aanhouden of juist ontwikkelen, en er voor die klachten gedurende een periode van twee maanden geen andere verklaring is. Die klachten lopen uiteen van pijnlijke spieren en reuk- en smaakverlies tot vermoeidheid, ademhalingsklachten en concentratie- en geheugenproblemen.
Volgens het MIT zijn deze klachten „ontwrichtend” voor het dagelijks leven van deze mensen, zoals „voor hun fysieke maar ook hun mentale gezondheid, voor hun huishouden en gezin, sociale activiteiten en vrijetijdsbesteding, voor hun werk en inkomen [en] voor hun school en opleiding”. Het MIT noemt ook de maatschappelijke kosten die komen kijken bij schooluitval, ziekteverzuim en zorg als gevolg van long covid.