N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Naar schatting had het migrantenschip dat woensdag in de Middellandse Zee verging 750 vluchtelingen aan boord – mannen, vrouwen en kinderen. 104 mensen werden gered, 78 hebben het zeker niet overleefd. En hoewel reddingsteams in de ruige, diepe zee ook zondag nog steeds zoeken naar overlevenden, is de kans klein dat zij vluchtelingen nog levend zullen terugvinden – na woensdag zijn geen overlevenden of lichamen meer gevonden.
Critici verwijten de Griekse kustwacht dat zij te weinig hebben gedaan om de ramp te voorkomen, maar de huidige premier Kyriakos Mitsotakis van het centrumrechtse Nea Demokratia roemde hen zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Sparta juist. Mitsotakis, die tijdens de tweede ronde van de parlementsverkiezingen op 25 juni zijn tweede termijn als premier wil veiligstellen, sprak tijdens de bijeenkomst over mensen die iedere dag „vechten tegen de golven om mensenlevens te redden en onze grenzen te bewaken”. Mensensmokkelaars noemde hij „menselijk uitschot”, tegen wie de bevolking zijn woede zou moeten keren.
Mitsotakis’ linkse rivaal Alexis Tsipras sprak net als enkele andere politici donderdag met overlevenden van de bootramp in de havenstad Kalamáta. Tsipras vertelde daarna dat vluchtelingen, in tegenstelling tot wat Griekse autoriteiten beweerden, om hulp riepen. Hulporganisaties hebben eenzelfde verhaal. Enkele overlevenden verklaarden daarnaast dat de kustwacht verantwoordelijk is voor de schipbreuk. Een overlevende: „De kustwacht gooide toen een touw, maar omdat ze niet wisten hoe ze aan het touw moesten trekken, begon het schip naar rechts en naar links over te hellen.” Hierdoor zou de boot uiteindelijk zijn gezonken.
Premier Mitsotakis noemde het zaterdag, in reactie op het bezoek van Tsipras aan Kalamáta, „oneerlijk van mensen die zogenaamd solidair zijn om te insinueren dat de kustwacht haar werk niet heeft gedaan”. En terwijl Tsipras de Middellandse Zee „een waterig graf” noemde als gevolg van Europees asielbeleid, wees Mitsotakis hem zaterdag juist op de ramp op kamp Moria, dat in 2020 afbrandde. Tsipras’ partij Syriza opende dat kamp in 2015. „Degenen die zich vandaag voordoen als de zogenaamde authentieke humanisten, zijn degenen die detentiekampen zoals Moria hebben laten bestaan”, aldus Mitsotakis.
Lees ook: Honderden doden, nauwelijks reacties: raakt Europa afgestompt?