Zeker zeventien doden bij luchtaanval Khartoem

Gewapend conflict De aanval komt twee maanden na het uitbreken van de oorlog tussen het Soedanese leger en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF), die het land in een humanitaire crisis heeft gestort.
Volgens de VN kampen veel Soedanezen met ondervoeding en hebben ze geen toegang tot drinkwater.
Volgens de VN kampen veel Soedanezen met ondervoeding en hebben ze geen toegang tot drinkwater. Foto AP

Bij een luchtaanval op de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn zaterdag zeker zeventien mensen, onder wie vijf kinderen, om het leven gekomen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid op Facebook. Het is een van de dodelijkste aanvallen sinds het uitbreken van de oorlog tussen het Soedanese leger en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF).

Volgens persbureau Reuters vond de luchtaanval plaats in een arme en dichtbevolkte wijk van de stad, waar de meeste inwoners het zich niet kunnen permitteren om te vluchten voor het geweld. De twee groepen vechten hun strijd regelmatig uit in drukbevolkte woonwijken. Het is nog niet bekend wie de aanval heeft uitgevoerd.

Het Soedanese leger heeft vanwege zijn luchtmacht het voordeel in het luchtruim boven onder meer Khartoem en de aangrenzende steden Omdurman en Bahri, terwijl de RSF zich in woonwijken heeft gestationeerd. Op vrijdag en zaterdag leek het leger de luchtaanvallen op te voeren, waarbij verschillende woonwijken werden getroffen. Volgens Reuters riep generaal Yassir al-Atta Soedanese burgers vrijdag op om weg te blijven uit huizen waar de RSF zich ophoudt. „Want op dit moment zullen we ze waar dan ook aanvallen.”

Lees ook: Hoe Soedan uiteen dreigt te vallen in duizend stukjes

‘Gevangen in een nachtmerrie’

Het Soedanese leger en de RSF zijn sinds half april verwikkeld in een gewapende strijd om de macht. De RSF staat onder leiding van Mohamed Hamdan Dagalo, alias Hemedti, de reguliere strijdkrachten worden geleid door Abdel Fattah al-Burhan. Het geweld vindt niet alleen plaats in de hoofdstad; ook inwoners van de regio’s Noord-Kordofan en het westelijk gelegen Darfur lijden zwaar onder de gevechten.

In Darfur zijn volgens Reuters in twee maanden tijd meer dan duizend mensen omgekomen. „Darfur is hard op weg naar een humanitaire ramp,” schreef Martin Griffiths, noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties (VN), donderdag op Twitter. „Mensen zitten gevangen in een nachtmerrie.”

Van oudsher is er strijd tussen de machtscentra in Khartoem en Darfur. Politieke leiders komen bijna altijd uit de Nijlvallei rond de hoofdstad, wat volgens inwoners in andere delen, zoals Darfur, leidde tot marginalisering van etnische groeperingen in hun regio’s. Ook de leider van het leger, Abdel Fattah al-Burhan, komt uit de Nijlvallei, terwijl generaal Hemedti van de RSF-groepering uit Darfur komt.

Vrede is ver weg

De VN en andere hulporganisaties maken zich grote zorgen om de situatie in het land. Gezondheidszorg is vaak slecht toegankelijk op plekken waar wordt gevochten, omdat ziekenhuizen zijn gesloten of slechts deels functioneren. Hele wijken hebben geen toegang tot drinkwater of elektriciteit. De VN spreekt van hevige hongersnood, plunderingen en opvangkampen voor vluchtelingen die afbranden. Ook zou het seksueel geweld in het land zijn toegenomen.

Eind mei schatte datacollectief ACLED het aantal doden in twee maanden tijd op meer dan 1.800. In totaal zijn volgens de VN meer dan twee miljoen mensen ontheemd geraakt, meldt persbureau AP. Vrede in het land lijkt nog niet in zicht, ondanks vele pogingen tot onderhandelingen en staakt-het-vuren, waarvoor Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten bemiddelen.