Fotograaf Anna van Kooij (1978-2023) ving de sfeer van een voorstelling

De laatste bladzijde Anna van Kooij was als kind altijd al aan het kijken, observeren. Als fotograaf legde ze het culturele leven vast in vrolijke en lichtvoetige beelden.

Op de kleuterschool zat Anna van Kooij graag in haar eentje op de rand van de zandbak te kijken naar haar spelende en rennende klasgenootjes op het schoolplein. Haar juf vond het zorgelijk dat ze zich zo afzonderde en sprak haar vader erover aan. Maar die wist toen al dat zijn dochter er gewoon van hield om van een afstandje anderen te observeren. Dat deed ze ook op straat, volgens haar zus Maria van Kooij. „Anna was als kind altijd aan het kijken. Meer had ze niet nodig. Ze kon zich vermaken op de vierkante centimeter.”

Anna in 1987, 8 jaar oud.
Foto privéarchief

Anna van Kooij werd in 1978 geboren in Laren en groeide op in Huizen en Almelo. Ze was zes toen ze haar eerste camera kreeg, een Agfa Click. Haar ouders, beiden manager in de zorg, stimuleerden hun dochter in haar belangstelling voor fotografie, al moesten er op een gegeven moment wel afspraken gemaakt worden over het aantal rolletjes dat ze per maand mocht volschieten. Zodra dat kon stapte Anna van Kooij over op digitale fotografie. De techniek op zichzelf interesseerde haar niet, ze wilde beelden maken.

Ze ging fotografie studeren aan de kunstacademie in Enschede. Daarna verhuisde ze naar Utrecht, de stad waar ze in haar jeugd al vaak kwam, en waar ze zich buitengewoon thuis voelde. Volgens haar partner Eric Kampherbeek vanwege het links-culturele klimaat, het overzichtelijk-dorpse en de vele podia. Maria van Kooij: „Ze was zó blij met de stad. Zó trots en betrokken.”

Het duurde niet lang voor ze de ‘huisfotograaf’ was van het Utrechtse culturele leven. Twintig jaar lang legde ze met haar camera concerten, theater- en dansvoorstellingen en andere evenementen vast, in zalen, op bijzondere locaties en in de openbare ruimte, zoals bij het internationale dans- en theaterfestival SPRING. Andere vaste opdrachtgevers waren het Tweetakt Festival, Theater Kikker, TivoliVredenburg en het Festival Oude Muziek. Hoewel ze ook elders werkte, onder meer voor theater Frascati in Amsterdam, bleef Utrecht haar thuisbasis. Maria van Kooij: „Iedere Utrechter heeft weleens een foto van Anna gezien.”

Eric Kampherbeek, beeldend kunstenaar en fotograaf, kende Anna van Kooij oppervlakkig, via de beroepsvereniging van fotografen, toen ze zeven jaar geleden met haar vader naar een tentoonstelling in Den Haag ging waar ook werk van hem te zien was. Ze had net een chemokuur achter de rug tegen borstkanker. Kampherbeek: „Om haar gezondheid een boost te geven wilde ze een fietstocht maken naar Rome, vertelde ze. Ik had ook fietsplannen. Haar vader, die net als ik een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië heeft, leek het wel een goed idee als we met zijn tweeën zouden gaan.” Ze maakten een paar keer een proeftocht en hebben het er toen op gewaagd, vertelt Kampherbeek. „Verder dan Basel zijn we niet gekomen, want het fietsen in de bergen viel Anna zwaar. Ik vond Anna steeds leuker, maar ik ben slecht in versieren. Op een shabby Franse camping raakte het toch ‘aan’, en we zijn sindsdien bij elkaar gebleven.”

Anders dan voor hemzelf, zegt Kampherbeek, was werken in opdracht voor Van Kooij niet iets wat ze puur voor het geld deed. Integendeel. „Op de academie ging haar interesse al uit naar toegepast werken. Dat botste weleens met de ideeën van de docenten, voor wie autonome kunst het enige was wat er echt toe deed.” Binnen dat werken-in-opdracht was Van Kooij uiterst autonoom en doelgericht. Ze benaderde zelf de gezelschappen en culturele instellingen waar ze graag voor wilde fotograferen en zorgde ervoor dat ze een vaste waarde werd.

Alsof ze zweefde

Toen Simon van den Berg, hoofdredacteur van de Theaterkrant, voor het eerst foto’s zag van Van Kooij, vielen die hem meteen op. „De meeste theaterfotografen concentreren zich louter op de productie. Ze fotograferen tijdens een doorloop, zonder publiek, om wat er op het toneel gebeurt zo goed mogelijk in beeld te brengen. Anna deed dat ook, maar ze ving tegelijkertijd de setting, de hele theatersituatie.”

Cobie de Vos, interim-manager in de cultuursector, werkte geregeld samen met Van Kooij. Zij zegt: „Anna fotografeerde meestal tijdens een voorstelling, tussen de hoofden van de toeschouwers door. Op haar foto’s keek je als het ware door de ogen van het publiek naar het podium. Daardoor was het alsof je er zelf bij was geweest. En ze wist altijd perfect de sfeer te vangen.” Van den Berg: „Juist aan Anna’s foto’s zie je de ontwikkeling van het theater van de afgelopen twintig jaar: het werd steeds interactiever, met het publiek als mede-maker. Anna had een uitstekend oog voor het theater buiten de bühne.”

Haar foto’s waren vrolijk en lichtvoetig, zegt Kampherbeek. „Anna wilde laten zien hoe mooi de wereld was.” Maria van Kooij: „De kostuums, de decors, het visueel-aantrekkelijke, maar ook de emoties, de sfeer en de gedrevenheid van de makers, dat was waarom Anna zo graag podiumkunst en klassieke concerten in beeld bracht. Ze hield veel van muziek, theater en dans, ook van de meest experimentele uitingsvormen.”

Anna van Kooij in 2020.
Foto Thijs Koelink

Een foto die Van den Berg meteen voor de geest komt, is door Van Kooij gemaakt in 2007 tijdens de performance ‘U bevindt zich hier’ van theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven. Bezoekers werden binnen een grote ruimte ieder naar een eigen hokje geleid, waar ze op een bed via een spiegel aan het plafond zichzelf en de andere bezoekers zagen liggen. „Precies in het midden van de foto staat Anna zelf, met haar camera, gespiegeld in het plafond. Héél klein, maar toch. Een fotograaf hoort natuurlijk eigenlijk buiten beeld te blijven. Dat maakt het speels.”

Normaal wist Van Kooij zich als fotograaf juist bijzonder goed onzichtbaar te maken. Schoenen uit, in zwarte kleren, om maar niet op te vallen. Cobie de Vos: „‘Alsof ze zweefde over het tapijt van het theater’, zo omschreef een dramaturg haar manier van werken. Ze ging als het ware op in de voorstelling. Uiterst geconcentreerd en voortdurend met de camera voor haar gezicht, kijkend door de zoeker, wist ze precies hoeveel stappen ze nog naar voren kon doen om niemand te storen.”

Bij het SPRING-festival vorige maand, Anna was kort daarvoor overleden aan de gevolgen van borstkanker, die voor de tweede keer was teruggekeerd, was er een ‘vreemde’ fotograaf aan het werk. De Vos: „Wat doe jij daar, dacht ik, hier hoort Anna te staan.”