‘Dos Santos kon 52 miljoen stelen door wanbeleid bestuurders’

Uitspraak Ondernemingskamer Isabel dos Santos, dochter van de oud-president van Angola, kon via Nederlandse BV’s 52 miljoen euro wegsluizen van staatsoliebedrijf Sonangol. Dat stelt de Ondernemingskamer in een nog niet gepubliceerde uitspraak.

Isabel Dos Santos in 2020.
Isabel Dos Santos in 2020. Foto Toby Melville/Reuters

Isabel dos Santos, dochter van de oud-president van Angola, heeft via Nederlandse BV’s 52,6 miljoen euro kunnen stelen van het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol wegens „wanbeleid” van de bestuurders.

Dat concludeert de Ondernemingskamer in een nog niet gepubliceerde uitspraak van afgelopen donderdag. Besluiten van het Nederlandse Esperaza Holding BV zijn „opzettelijk geantedateerd” en passen in een patroon waarin Dos Santos zichzelf bevoordeelt ten koste van de Angolese staat, aldus het gerechtshof.

De zaak draait om enkele besluiten die werden genomen in november 2017, kort nadat president José Eduardo dos Santos na bijna veertig jaar moest aftreden als president van Angola. Dos Santos gebruikte zijn presidentschap om te stelen uit de Angolese staatskas en schoof zijn dochter Isabel dos Santos lucratieve contracten en posities toe. In 2016 benoemde hij haar tot bestuursvoorzitter van het staatsoliebedrijf Sonangol.

In november 2017 besluit de nieuw aangetreden Angolese president João Lourenço geheel onverwachts om hard op te treden tegen de corruptie van de familie Dos Santos. Hij ontslaat Isabel dos Santos als bestuursvoorzitter van staatsoliebedrijf Sonangol.

Isabel dos Santos probeert in de dagen daarna miljoenen van het staatsoliebedrijf te stelen. Ze laat valse besluiten tekenen om 52,6 miljoen euro dividend van het Nederlandse bedrijf Esperaza Holding BV naar haar eigen bedrijf toe te sluizen. Esperaza is voor zestig procent in handen van Sonangol. De overige veertig procent zijn op illegale wijze in handen gekomen van Dos Santos en haar echtgenoot Sindika Dokolo.

Documenten geantedateerd

Dos Santos doet lijken of de twee bedrijven net vóór haar aftreden hebben besloten om vrijwel alle reserves van Esperaza uit te keren als dividend. In werkelijkheid zijn de documenten pas ná haar vertrek getekend, en zijn ze dus geantedateerd en ongeldig, aldus de Ondernemingskamer. Dos Santos weet met behulp van deze valse stukken 52,6 miljoen euro weg te sluizen – het geld is tot op heden nog niet terecht.

Volgens het gerechtshof staat vast dat „alle personen die een of meer besluiten hebben ondertekend wisten dat deze geantedateerd waren”. Onder hen is ook de Nederlander Robert van Lier, op dat moment mede-eigenaar van trustkantoor TCA en bestuurder van Exem Energy BV, het bedrijf van Dos Santos en Dokolo en een van de twee aandeelhouders van Esperaza.

Lees ookHoe de rijkste vrouw van Afrika via Nederland miljoenen euro’s van de Angolese staat in handen kreeg

Het gerechtshof stelt dat Van Lier „alle redenen [had] om onderzoek te doen naar de achtergrond en de wijze van totstandkoming van de besluiten alvorens deze te tekenen.” Van Lier heeft volgens het gerechtshof „op geen enkele wijze invulling gegeven aan de zorgvuldigheid die van hem als bestuurder mocht worden verwacht.” Had hij dat wel gedaan, dan had hij zich „moeten realiseren dat Dos Santos op illegale wijze trachtte om nog snel dividend te doen uitbetalen voordat zij daartoe niet meer in staat was.”

Sonangol probeerde ook trustkantoor TCA veroordeeld te krijgen voor wanbeleid, maar die poging is door het gerechtshof om procedurele redenen afgewezen. Het trustkantoor is namelijk niet betrokken in het onderzoek dat voor de Ondernemingskamer is uitgevoerd en is niet in de gelegenheid gesteld om te reageren op de conclusies van het onderzoek.

‘Vals document’ advocaat

Opvallend is dat de advocaat van Dos Santos, Jurjen de Korte van OSK Advocaten, een document heeft ingebracht waarvan de rechter nu stelt dat dit „vals” is. Het document was volgens de advocaat enkele dagen voor de zitting opgedoken op de laptop van een persoonlijk assistente van Dos Santos en zou moeten aantonen dat de besluiten geldig zijn. Volgens de rechter is door de advocaten van Dos Santos onvoldoende aannemelijk gemaakt dat dit document echt is.

Lees ookNederlandse advocaten betaald met Angolees diamantgeld van ex-presidentsdochter Isabel dos Santos

De uitspraak is een tussenstap in een langslepende poging van het staatsbedrijf Sonangol om de gestolen miljoenen terug te krijgen. Sonangol spande vorig jaar een civiele zaak aan waarin het Dos Santos en al haar „facilitators”- inclusief Van Lier en trustkantoor TCA – aansprakelijk stelt voor de gestolen miljoenen. „De uitspraak van de Ondernemingskamer is van groot belang voor deze aansprakelijkheidszaak”, zegt Maarten Drop, advocaat van Sonangol. „Het is een belangrijke opsteker in de strijd van Angola tegen de corruptie van Dos Santos.”