‘Als je gaat graven naar obscure muziek zit er goud tussen’

Focus Nederwave was een stroming met een bepaald geluid en een kijk op de wereld die hoorde bij het doemdenken en het pessimisme van begin jaren 80. Niek Hilkmann stelde een dubbelelpee samen met Nederlandstalige wavemuziek uit die tijd.

Niek Hilkmann.
Niek Hilkmann. Foto Kamiel Scholten

„Nederwave was een stroming met minder duidelijke uiterlijke kenmerken dan punk of hardrock. Wat de bands samenbindt, is een bepaald geluid en een kijk op de wereld die hoorde bij het doemdenken en het pessimisme van toen. In de eerste helft van de jaren tachtig speelden er kwesties als woningnood, drugsproblematiek, ecologische problemen en de neutronenbom. Muzikaal stonden deze artiesten nog met één voet in de punkscene. Tegelijk moesten ze zich verhouden tot het Nederpopklimaat van die tijd. Bands als Toontje Lager en Doe Maar werden populair. Men zette zich af tegen de commerciële aspecten van Nederlandstalige popmuziek. Het werd elektronischer en er kwamen lofi-producties die in de huiskamer waren opgenomen. Sommige van deze bands hebben nooit een studio van binnen gezien.”

Voor het sublabel RE van Excelsior Recordings stelde dj en muzikant Niek Hilkmann de dubbelelpee De Toekomst Laat Me Koud – De Nieuwe Nederlandse Golf samen. Hij maakte een keuze uit meer of minder bekende Nederlandstalige wavemuziek uit de jaren 1980-1985. Bands als De Div, Braak, Sammie America’s MAM en Noodweer werden redelijk bekend, maar ook obscure artiesten als Nada, Fall Out en Turf, Jenever en Achterdocht voldeden aan Hilkmanns criterium dat muziek die de tijdgeest van toen weergaf, moest wringen en schuren. Op 22 juni wordt het project gepresenteerd in Worm, Rotterdam met een optreden van de gelegenheidsgroep De Engelen Van Het Vuur.

Foto Kamiel Scholten

„Niet al deze artiesten brachten platen uit. Fall Out is een band die alleen een demo heeft opgenomen. Ze gingen aan de slag met elektronica en de opname werd op een cassette gezet die aan verschillende instanties werd opgestuurd, in de hoop dat ze er optredens aan overhielden. Of dat gelukt is weet ik niet. Ik ben van ’89 en ik behoor tot de generatie die VOF De Kunst te horen kreeg in de auto bij mijn ouders. Naarmate ik ouder werd, ging ik op zoek naar alternatieve muziek. Ik kwam op het spoor van bands die vasthielden aan een baldadige manier om met de Nederlandse taal om te gaan. Meer dan alleen liefdesliedjes. De pandemie gaf me tijd om er dieper in te graven en dit plaatproject te cureren.

„Ik houd van de taalvondsten die je in Nederlandse teksten tegenkomt. De simpelste dingen worden opeens heel mooi.

‘Wat Is Dit’ van Sammie America’s MAM is een goed voorbeeld. Het hele nummer bestaat uit twee zinnen: ‘Wat is dit? Daar kan ik niets mee doen.’ En dat dan eindeloos herhaald. Het album opent ermee omdat ik mensen wil prikkelen met deze op het eerste gehoor vreemde muziek. Over de band Turf, Jenever en Achterdocht uit Drenthe zou je een boek kunnen schrijven. Ze waren erg geëngageerd en ze werkten op projectbasis, met een nieuwe stijl en nieuw taalgebruik voor elk onderwerp dat ze aanpakten.

„Een unieke opname is ‘De Methadonbusschauffeur’ van de popdichter Ton Lebbink met de band Couleur Locale. Het nummer is indertijd nooit uitgebracht. Het enige wat er van bestond, was een incomplete televisieopname in De Verbeelding bij Boudewijn Büch en een kapotte mastertape op cassette. Dat materiaal hebben we stukje voor stukje moeten restaureren. Veel van de nummers op dit dubbelalbum zijn nooit eerder gedigitaliseerd. Als je gaat graven naar obscure muziek, zit er goud tussen.”