Column | We leven nog steeds in een romantische orde

Sjoerd de Jong

Het was een mooi, licht decor voor een college over de donkere kant van de moderniteit. In een ruimte vol witte pleisterfiguren van kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae, in de binnenstad van Leiden, oreerde cultuurfilosoof Ad Verbrugge vrijdag voor een publiek van cursisten bijna een uur onvermoeibaar over de broodnodige herwaardering van gemeenschapszin en gezag.

Waar zijn we aan toe in onze verbrokkelde samenleving, vroeg hij zich af, in een tour d’horizon langs naoorlogse decennia. Ontzuiling, individualisering en de triomf van homo economicus hebben geleid tot een gezagscrisis en een „leegte” in onze ziel, samenleving en bij de overheid. Aristoteles, kom te hulp, met klassieke „geestelijke kwaliteiten”.

Een dag later, in Rotterdam-Zuid, werd er al een begin mee gemaakt. Op de vierde verdieping van een vermoeid ogend flatgebouw opende ex-PVV’er Joram van Klaveren de ‘Islam Experience’, een virtuele kennismaking met de islam voor het hele gezin. De bekeerde wilderiaan stond te stralen in de verduisterde ruimte, tussen moeders met hoofddoek die hun kinderen hielpen op een VR-reisje naar Mekka.

Uiteraard in Rotterdam, waar zoveel in première gaat, ook ooit het protest tégen ‘islamisering’. Zijn moeder moet nog steeds niks van de religie hebben, vertelde hij monter, maar vindt wel dat haar zoon ervan is opgeknapt. Brede glimlach: „Een belediging en een compliment ineen.” Waar zouden we zijn zonder moeders – of Aristoteles.

Alom klinkt de roep om gemeenschapszin en de inbedding van het losgeslagen individu. Bij progressief links in pleidooien voor commons, gezamenlijke burgerinitiatieven. Bij conservatievere geesten in colleges over klassieke waarden en de Traditie. En, laten we ze niet vergeten, bij pastiche-fascisten in de hunkering naar wraak en tribunalen.

Arme moderniteit, die zoveel vooruitgang en emancipatie heeft gebracht – en brengt. Ja, en ook een klimaatramp. De moderniteit is altijd ambivalent, riskant en in zichzelf verdeeld geweest, productief én destructief. En heeft ook altijd, laten we zeggen, correcties en aanvullingen opgeroepen.

Is het atomaire, ontketende individu dat gemeenschapsdenkers graag weer willen opvoeden, leeg en toch zo vol van zichzelf, niet juist het product van zo’n tegenbeweging, de Romantiek? Authenticiteit, de zoektocht naar je ware zelf, een diepste identiteit, het zijn allemaal romantische thema’s. Zou het kunnen dat dus niet de gesmade homo economicus, maar eerder de romantische hang naar onderscheid en eigenheid nieuwe gemeenschapszin in de weg zit?

Om die ‘romantische orde’ (aldus filosoof Maarten Doorman) te ontstijgen, met VR-bril of oude Griek, is wie weet eerder meer dan minder moderniteit nodig.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een column.