N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
ZAP In ‘Het mooiste meisje van de klas’ zijn de vrouwen steevast rond de 50. Ideale leeftijd blijkbaar om te bepalen of haar leven geslaagd is.

Mooiste, knapste, populairste. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar deze woorden in combinatie met ‘middelbare school’ en ‘13 jaar’ roeren bij mij goed weggestopte emoties op. Zelfs als je het in je jonge jaren wás – mooi, knap, populair – voelde het waarschijnlijk niet zo. Alleen, pas later in je leven begrijp je dat schoonheid geen garantie geeft op succes. Geluk en knapheid zijn lang niet altijd rechtevenredig. En ergens hierin ligt de verklaring besloten van de onverminderde populariteit van het AvroTros-programma Het mooiste meisje van de klas. Voor het zeventiende seizoen zoekt presentator Jaap Jongbloed de meisjes op die destijds door klasgenoten werden bewonderd dan wel benijd. „Is ze geworden wat je verwachtte”, staat in de oproep kandidaten aan te melden. Ligt in die vraag besloten dat je eigenlijk hoopt van niet, of denk ik nu te cynisch?
Alle vaste ingrediënten zaten weer in de aflevering van woensdagavond, over Simone Engeln. Meisje uit de provincie, met een te outgoing persoonlijkheid voor waar ze werd geboren, Enschede dit keer. Vriendinnen van toen vertellen dat het bij hun vriendin thuis losser en vrijer was dan bij hen. Ze was zelden een briljante leerling, ze danste en zong liever dan ze leerde, maar toch waren de leraren dol op haar. Zodra ze kon ging ze uit, al gauw in Amsterdam. Er is ook een stiefvader met een agressieprobleem, een te jong gestorven vriend – Jurgen heette hij, en hij schoot zichzelf per ongeluk door het hoofd met zijn vaders geweer. Er is een ‘nare’ ex-vriend en er is een jongen die op de basisschool verliefd op haar was – en misschien wel nog steeds. Ewoud, de degelijke jongen met „sokken in zijn sandalen” had de briefjes bewaard die ze hem vroeger schreef: ‘Ik blijf altijd met je gaan, jij ook met mij?’ Simone Engeln, met haar cosmopolitische uitstraling, kiest voor een leven van „feesten, reizen, rock&roll.” Als Simone Angel wordt ze VJ bij muziekzender MTV.
Vrijwel alle „mooiste meisjes” zijn inmiddels vrouwen van rond de 50. Ideale leeftijd blijkbaar om te bepalen of haar leven geslaagd is of niet. Zoek je haar te vroeg op, dan staan er nog allerlei opties in het leven open. Is ze te oud, dan heb je een aflevering vol oudere mensen en dat kijkt minder lekker. Nee, 50 is prima. Het verval begint zich net af te tekenen, eventueel drank- en drugsgebruik heeft z’n sporen nagelaten en misschien is er inmiddels wel wat overgewicht.
Twee opmerkelijke uitzonderingen in de aflevering met Simone Engeln. Al in de eerste minuten komt een zoon van haar in beeld. Dé graadmeter voor een succesvol en vooral gelukkig leven: is er een gezin? Meestal wordt dat tot het laatst bewaard, alsof de rekening wordt opgemaakt. Haar schoonheid is verwelkt, gelukkig heeft ze kinderen. Of, de valse variant: ze heeft wel groots en meeslepend geleefd, maar moeder is ze niet. Ook de onthulling van hoe ze er nu uitziet, kwam sneller dan normaal. Misschien omdat Jaap Jongbloed speciaal naar Belize was afgereisd, waar ze woont (mét een echtgenoot). Daar kijkt ze met Jongbloed terug op een carrière waarin ze in perfect Engels Tina Turner en Snoop Dogg interviewde. Daarna presenteerde ze, in perfect Duits, voor het Duitse RTL.
Net als altijd eindigt Jaap Jongbloed met de vraag of haar uiterlijk in haar leven „een positief of negatief ding” was. Ze snapt de vraag niet. „Hoe bedoel je?” Hij zegt: „Je doet mee aan het mooiste meisje…?” Maar dat wás ik niet, zegt zij. En vervolgens: „Ik heb er een hekel aan als alles draait om uiterlijk. Tegenwoordig, met social media, de druk op meisjes is gigantisch. En het is bullshit. Schoonheid is een momentopname.” Zij zegt het.
Ik ben vast niet de eerste die concludeert dat dit programma nooit De mooiste jongen van de klas zal heten.
