Klassieke Rijdende Rechter: hopen dat de minst sympathieke partij ongelijk krijgt

ZAP Typisch Nederlands is dat voor werkelijk elk stukje bebouwde kom regelgeving bestaat, blijkt bij De rijdende rechter. Voor voetgangers is 90 centimeter beschikbaar, voor de boze buurvrouw veel meer. Gelukkig hebben we nog de gerooktekaasmayonaise.

Het trottoir op zijn smalst in De rijdende rechter.
Het trottoir op zijn smalst in De rijdende rechter. Beeld: KRO-NCRV

Fietsen en frituren. Dan heb je de kern van het Nederlanderschap wel te pakken. Mocht iemand toevallig aan het inburgeren zijn, zeker even De rijdende rechter (KRO-NCRV) terugkijken en daarna het vierde deel van De streken van Van Boven over de Hollandse snackbar en wat daar zoal aan vettigheid wordt gegeten.

Eerst Holland op z’n smalst. Een straat in Baarn met rijtjeshuizen. De buurvrouw, Reina van der Hoeven, wil dat het haar buurman Sander Leijen wordt verboden zijn fiets in zijn voortuin te zetten. Want daar heeft ze last van. Haar auto én haar mans werkbus staan voor hun deur geparkeerd, én voor die van buurman Sander, „want die heeft toch geen auto”. Als hij met zijn fiets zijn voortuin uit wil, moet hij, tuinhekje uit, bochtje om, en daarna over de smalle stoep langs tuinhek en geparkeerde bus manoeuvreren. Dat gaat dus niet, zegt de buurvrouw. Zo maakt hij krassen op de bus.

Ze heeft de wijkagent, de buurbemiddelaar en de woningbouw er al bijgehaald om de buurman te stimuleren zijn fiets áchter het huis te parkeren, in zijn eigen achtertuin. Maar daar is de buurman dus te lui voor, zegt ze, en te egoïstisch. De buurman lijkt best oplossingsgericht. Hij stelt voor dat de buren hun bus niet pal voor zijn voortuinpad parkeren, dan kan hij er zonder kleerscheuren en lakbeschadiging uit.

Wat hier nou zo Nederlands aan is, is dat er werkelijk voor elk stukje bebouwde kom regelgeving bestaat. Een ‘woonstraat’ zoals die in Baarn dient minimaal 4,80 meter breed te zijn. Dat is-ie, en ook al zijn er geen parkeerstroken, er mág langs de weg worden geparkeerd. De stoep van 90 centimeter is smal, maar nog steeds een stoep, en wil je daarover lopen met een fiets aan de hand dan is daarvoor een stoepbreedte van 1,10 meter gewenst.

Rijdende rechter John Reid moet uitmaken welke buur de andere buur iets mag verbieden dat niet bij wet verboden is. Parkeren in een woonstraat mag, je fiets in je eigen voortuin zetten ook. Dit was zo’n klassieke RR-aflevering waarbij je hoopt dat de minst sympathieke partij in het ongelijk wordt gesteld. Buurvrouw Reina zoog en sneerde erop los. Een zak zout met nul inhoud was haar buurman. Hij maakte te veel herrie, voedde z’n kinderen verkeerd op, en ze heeft moeten smeken of hij z’n groene vuilcontainer voortaan achter het huis wil neerzetten en niet vlak naast waar zij ’s ochtend in alle rust haar koffie drinkt.

Maar de rechter verbood haar niet haar voertuigen voor het huis van de buurman te parkeren, zelfs zijn toegangspad hoeft ze niet vrij te laten. De buurman mag ook zijn fiets in de voortuin parkeren, maar hij mag de tuin niet fietsend verlaten – als dat al kan – want fietsen op de stoep is verboden. Hij moet lopend, fiets aan de hand, z’n tuin uit. Fiets aan de tuinzijde, hij aan de parkeerzijde om blikschade aan auto’s te voorkomen. Zo zijn dus de verhoudingen, in Nederland.

Je moet niet willen weten wat er in een frikandel zit, of in een kroket. Meel, margarine, vleesafval. En in een fabriekskaassoufflé zit drie procent kaas, en 97 procent… ? Maar ik moest toch ook even slikken toen Yvette van Boven nieuwe snacks bij elkaar fabriekte. Voor deze aflevering over de Hollandse snackcultuur bedacht ze nieuwe, toekomstbestendige snacks. Ze begon met mayonaise. Vegan, wat prima is, maar gerooktekaasmayonaise? Brrr. Ik vrees dat ik de een van de weinige Hollanders ben die moet huilen van kaas. Daarna maakte ze iets wat het midden hield tussen kaassoufflé en kroket. Ook weer vegan. Kimchi, vegan boter, sojadrink, kikkererwtennat in plaats van eiwit. Klonk bijna lekker, tot ze er vegan geitenkaas bij deed. Ik vind het ook kinderachtig van me dat ik erbij zat te rillen, want wat zit er nou helemaal in? Gefermenteerde rijst en haver. Dat komt niet eens in de buurt van kaaskaas.