Politieke stilstand houdt aan, parlement weer niet eens over nieuwe Libanese president

Machtsverdeling Door de mislukte stemming dreigt het land economisch verder af te glijden te midden van de politieke impasse die de Libanese politiek al ruim een half jaar in zijn greep houdt.
Palrementsvoorzitter Nabih Berri brengt zijn stem uit. Libanon probeert al sinds afgelopen oktober een nieuwe president aan te wijzen.
Palrementsvoorzitter Nabih Berri brengt zijn stem uit. Libanon probeert al sinds afgelopen oktober een nieuwe president aan te wijzen. Foto Hassan Ammar/AP

Het Libanese parlement is er weer niet in geslaagd om een nieuwe president te kiezen. Dat melden internationale persbureaus. De parlementsleden kwamen woensdag bijeen in een inmiddels twaalfde poging om een president aan te wijzen. Door de mislukte stemming dreigt het land economisch verder af te glijden te midden van de politieke impasse die de Libanese politiek al ruim een half jaar in zijn greep houdt. Libanon zoekt sinds afgelopen oktober een vervanger voor Michel Aoun, een bondgenoot van de machtige militante Hezbollah-groep, voor wie de termijn destijds afliep. Bij de eerdere poging in januari kwamen de parlementsleden ook al niet tot eensgezindheid.

Het land kent al jaren een ongekend diepe economische crisis. De Wereldbank sprak eerder van de grootste economische crisis in de geschiedenis van het land. De huidige politieke stilstand straalt af op de levenskwaliteit van de Libanezen. Zo functioneren onder meer het onderwijs, de gezondheidszorg, de water- en energievoorziening niet naar behoren.

Libanon kent gecompliceerde richtlijnen rondom de politieke machtsverdeling. Die schrijven voor dat de president van het land een maronitische christen moet zijn, de parlementsvoorzitter een sjiitische moslim en de premier een soenniet. De afgelopen weken kwamen voor de functie van president twee belangrijke kandidaten naar voren. Maar zowel voormalig kabinetsminister Sleiman Frangieh, die de steun van onder meer Hezbollah geniet, als Jihad Azour, een oud-minister van Financiën en een topambtenaar bij het Internationaal Monetair Fonds, een tegenstander van Hezbollah, haalden niet de benodigde stemmen. Hezbollah en zijn bondgenoten zouden een ultiem voorstel om Azour als president te kiezen hebben afgewezen.